Η Αλβανία χάνει πολλά από τη μαζική εγκατάλειψη

Συνέντευξη στο BBC παραχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, όπου μίλησε για μαζική αποχώρηση Αλβανών. Είπε ότι η Αλβανία χάνει πολλά από αυτή τη μαζική εγκατάλειψη, καθώς το εργατικό δυναμικό εξαντλείται.
Ο Μπουσάτι παραδέχεται ότι η μετανάστευση σχετίζεται με το οικονομικό μοντέλο στην Αλβανία και ότι η πολιτική πρέπει να βρει μια λύση για να περιορίσει αυτό το φαινόμενο.
Αναφερόμενος σε μια από τις αιτίες που αναγκάζουν τους Αλβανούς να φύγουν, τη διαφθορά, ο Μπουσάτι λέει ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την καταπολέμησή της.
Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Βρετανίας θα πρέπει να ενισχυθεί για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων.

Ερώτηση BBC: Το κόμμα σας κυβερνά τη χώρα τα 17 από τα τελευταία 25 χρόνια. Εν τω μεταξύ, αυτό είναι το τέταρτο κύμα μετανάστευσης και οι νέοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα. Είναι ντροπή αυτό;
Ditmir Bushati: Υπάρχει πάντα μια γενική τάση όπου οι άνθρωποι μετακινούνται από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σε πιο ανεπτυγμένες. Ανεξάρτητα από το αν η μετανάστευση είναι νόμιμη ή όχι, η αλήθεια είναι ότι η χώρα καταγωγής χάνει πολλά. Αφού έχασε την ανθρώπινη δύναμη. Δεν υπάρχει απόδοση επένδυσης. Και υπάρχει επίσης μια δόση ευθύνης που πηγαίνει στους απλούς πολίτες, οι οποίοι μερικές φορές τιμωρούνται από την ελεύθερη μετακίνηση από τη μια χώρα στην άλλη, όπως στην προκειμένη περίπτωση από την Αλβανία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερώτηση BBC: Αλλά δεν φεύγουν απλά από την Αλβανία. Ξοδεύουν χιλιάδες λίρες, παραδίδοντας αυτά τα χρήματα σε αγνώστους για να εξασφαλίσουν μια θέση σε μια βάρκα από την οποία μπορεί ακόμη και να πνιγούν. Τι είναι τόσο λάθος στην Αλβανία που κάποιος παίρνει αυτό το ρίσκο στους ώμους του;
Ditmir Bushati: Συμφωνώ απόλυτα με το συμπέρασμα του ντοκιμαντέρ σας, ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν βοηθά την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές ρίζες αυτού του φαινομένου. Οι «πραγματικοί νικητές» σε αυτή την περίπτωση είναι οι διακινητές ανθρώπων. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος και όχι τις συνέπειές του.
Οι ρίζες αυτού του φαινομένου σχετίζονται αναμφίβολα με το οικονομικό μοντέλο, το οποίο εμείς εδώ στην Αλβανία πρέπει να βελτιώσουμε. Πρέπει να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο.
Εμείς ως πολιτικοί έχουμε ευθύνη να δώσουμε περισσότερη ελπίδα στους Αλβανούς να πιστέψουν στο μέλλον της χώρας. Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να χαλαρώσει το καθεστώς θεωρήσεων εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τέσσερις Υπουργούς Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, τον William Hague, τον Jeremy Hunt, τον Boris Johnson και τον Philip Hammond. Μαζί έχουμε συζητήσει αρκετές φορές τις πολιτικές χαλάρωσης του καθεστώτος βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι μόνο για τους Αλβανούς πολίτες, αλλά και για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως έχει κάνει η ΕΕ και όπως κάνουν τώρα οι ΗΠΑ. Συζητήσαμε επίσης πώς να βελτιώσουμε τα προγράμματα κινητικότητας προκειμένου να αυξήσουμε τις ανταλλαγές μεταξύ των πολιτών μας, καθώς υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Βρετανούς στη χώρα μας.

Ερώτηση BBC: Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Αλβανοί θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, σύμφωνα με έρευνες, σχετίζεται με τη διαφθορά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, αυτός είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να φύγουν. Οι άνθρωποι πληρώνουν δωροδοκίες σε αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν δουλειά, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, για να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο που θέλουν. Μπορούν να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η διαφθορά ή όχι;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Υπάρχει πάντα περιθώριο να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τον τρόπο δημιουργίας και διανομής πλούτου. Αλλά από την άλλη, οι Αλβανοί αισθάνονται πολιτισμικά και ψυχολογικά πολύ συνδεδεμένοι με τη Δύση. Επίσης, αισθάνονται κουρασμένοι να μην εκπληρώνουν το όνειρό τους για ένταξη στην Ε.Ε. Και καθώς ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, οι άνθρωποι βλέπουν τους συνομηλίκους τους, τα ξαδέρφια τους και μερικές φορές επιλέγουν αυτούς τους παράνομους τρόπους για να ξεφύγουν. Όπως περιγράφετε, αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο όπου άνθρωποι από τη Γαλλία πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται Αλβανοί. επομένως,

Σχετικά Θέματα

Σχόλια