Η Βρετανία κλείνει τις πόρτες της στους Αλβανούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία 72,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των προσπαθειών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για να σταματήσουν οι παράνομοι μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη προς βρετανικό έδαφος.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν δήλωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι είναι προς το συμφέρον των δύο κυβερνήσεων να επιλύσουν το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
«Είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και των γαλλικών κυβερνήσεων να συνεργαστούν για την επίλυση αυτού του περίπλοκου προβλήματος», δήλωσε η Μπράβερμαν μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό της Τζέραλντ Ντάρμαν στο Παρίσι.

Η συμφωνία έρχεται καθώς ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν την Μαγχη σημείωσε νέο ρεκόρ την Κυριακή, πάνω από 40.000, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Περισσότεροι από τους μισούς λέγεται ότι προέρχονται από την Αλβανία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Μεγάλη Βρετανία θα καταβάλει στη Γαλλία 72,2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2023. Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία δεσμεύεται να αυξήσει κατά 40% τον αριθμό των αξιωματικών που περιπολούν στις γαλλικές ακτές.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι οι βρετανοί αξιωματικοί θα εδρεύουν επίσης σε αίθουσες ελέγχου υπό τη Γαλλία και στο έδαφος με τους ομολόγους τους για πρώτη φορά για να βελτιώσουν τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Η συμφωνία θα ενισχύσει την ασφάλεια των λιμανιών με τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε τεχνολογία επιτήρησης και ελικόπτερα για τον εντοπισμό και την αποτροπή διελεύσεων, καθώς και την υποστήριξη κέντρων υποδοχής και απομάκρυνσης στη Γαλλία για μετανάστες.

«Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, αλλά αυτή η νέα συμφωνία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των γαλλικών αστυνομικών που περιπολούν στις ακτές της βόρειας Γαλλίας και να διασφαλίσουμε ότι Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματικοί θα συνεργαστούν για να σταματήσουν τους λαθρέμπορους», η Μπράβερμαν.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια