Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τηλέμαχου Λαχανά από τη ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης

Η ΣΦΕΒΑ με πολλή χαρά και ικανοποίηση παρουσιάζει το νέο βιβλίο του συγγραφέα και ερευνητή Τηλέμαχου Λαχανά, σε δεύτερη βελτιωμένη έκδοση η οποία εμπεριέχει πολυάριθμα στοιχεία και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία και επιμέλεια του συλλόγου μας. Το βιβλίο εμπεριέχει την συμμετοχή στον αγώνα για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από τον τουρκικό ζυγό, 5.000 (και πλέον) αγωνιστών από την τότε Άνω Ήπειρο, από τους οποίους οι περίπου 1.000 πότισαν με το αίμα τους κάθε σπιθαμή της επαναστατημένης Ελλάδας. Πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια βασισμένη στο ερασιτεχνικό πάθος του κ. Λαχανά για ανακάλυψη και παρουσίαση άγνωστων ιστορικών περιόδων και γεγονότων της ιστορίας της Βορείου Ηπείρου, που έφερε στο φως ωστόσο «θησαυρούς και διαμάντια» καλυμμένα κάτω από τη σκόνη της ιστορικής λήθης και της αδιαφορίας της επίσημης ελληνικής πολιτείας.

Στόχος της έρευνας του κ. Λαχανά ήταν να χυθεί άπλετο φως στο να αναδειχτούν η ιστορία και οι αγώνες των Βορειο-ηπειρωτών αγωνιστών, ώστε να το λάβει υπόψη της και η αλβανική ιστοριογραφία που τους θεωρεί ως απόγονους κολίγων, οι οποίοι ήρθαν δήθεν επί Αλή πασά για να δουλέψουν στους γαιοκτήμονες της περιόδου. Επιπλέον έχει σκοπό και η επίσημη ιστορία της πατρίδος μας να μην καταδικάσει σε λησμονιά την προσφορά των Βορειοηπειρωτών προγόνων μας στον κοινό αγώνα της Εθνεγερσίας, προσφορά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αντίστοιχη άλλων περιοχών της πατρίδος μας.

Ο κ. Λαχανάς με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων ανεξαρτησίας, προσπάθησε με άρθρα, παρακλήσεις και με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία, προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ώστε να αναγνωρίσει τη συμμετοχή και τις θυσίες των Άνω Ηπειρωτών αγωνιστών, σε εκείνο τον τιτάνιο αγώνα χωρίς ωστόσο η προσπάθειά του να έχει αποτέλεσμα καθώς του έλειπε η υπεύθυνη συμπαράσταση ακόμη και από επίσημους φορείς του ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο. Αυτό το κενό ελπίζει να το αποκαταστήσει διαμέσου του εν λόγω βιβλίου. Στη συνέχεια ακολουθεί μια από τις τρεις παρακλήσεις, οι οποίες εστάλησαν κατά διαστήματα από τον κ. Λαχανά, στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 1821 τα σύνορα του υπόδουλου ελληνισμού προς Βορρά ξεπερνούσαν τα όρια των σημερινών συνόρων, καθώς τότε η Ήπειρος ήταν ενιαία και αδιαίρετη, φυσικό ήταν η αφρόκρεμα των Άνω Ηπειρωτών αγωνιστών να ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ξεσηκωμού, ευελπιστώντας ότι έστω και ένας πυρήνας ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους θα άπλωνε τα ατσάλινα χέρια του, αγκαλιάζοντας και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, την εσχατιά του Ελληνισμού.

Υπό αυτό το σκεπτικό λοιπόν περίπου 5.000 εμπειροπόλεμοι αγωνιστές από την Άνω Ήπειρο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, από τους οποίους οι περίπου 1.000 πότισαν με το αίμα τους κάθε σπιθαμή γης της επαναστατημένης Ελλάδας. Εννοείται για να συνδράμει τον αγώνα του ξεσηκωμού δεν έμεινε περιοχή της Άνω Ηπείρου που να μην έχει στείλει τους πιο εμπειροπόλεμους αγωνιστές, κυρίως όμως οι περιοχές της Δρόπολης, της Χιμάρας και του Δελβίνου, απ τις οποίες υπήρξαν και οι περισσότεροι πεσόντες, τα οστά των οποίων δε γύρισαν ποτέ στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Γι’ αυτούς δε χτύπησαν λυπηρά οι καμπάνες, ούτε τους έκλαψαν μανάδες, αδερφές και συγγενείς, ούτε και τιμήθηκαν από τις περιοχές που γεννήθηκαν.

Επ’ ευκαιρία μνημόνευσης των 200 χρόνων ελληνικής επανάστασης θα ήταν αδιανόητο να μην μνημονευτεί και η συμμετοχή τους σε αυτό τον αγώνα, επειδή το 1912 οι γενέτειρες τους έμειναν εκτός ορίων του ελληνικού κράτους.

Και επειδή από χρόνια η πλειοψηφία των κατοίκων αυτών των περιοχών, κυρίως η νέα γενιά, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εύλογο είναι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», να τιμήσει (έστω με τιμητικές διακρίσεις) συγκεκριμένες περιοχές, απ’ όπου κατάγονταν η πλειοψηφία των αγωνιστών. Για την νέα γενιά θα σημαίνει βράβευση, αλλά και ενθάρρυνση για να μη νιώθει στην Μητέρα Πατρίδα της ως γενιά ενός κατώτερου Θεού, θα σημαίνει ότι η συνδρομή των προγόνων της για την ανεξαρτησία του Έθνους ήταν υπερβολικά σημαντική και ανεκτίμητη, όσο και των άλλων περιοχών της επαναστατημένης Ελλάδας.

Καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μόνο στην «Φιλική Εταιρία» υπήρξαν και 19 μυημένοι από την Άνω Ήπειρο. Επίσης ο αριθμός των Βορειοηπειρωτών συμμετεχόντων στην επανάσταση του 1821 ξεπερνούσε τις 4.500 αγωνιστές, από τους οποίους οι (περίπου) 1.000 έπεσαν μαχόμενοι στα παιδία μαχών. Ενδεικτικά από τον πλούτο των αναφορών του βιβλίου που ορισμένες δημοσιεύονται για πρώτη φορά σταχυολογούμε τις παρακάτω περιπτώσεις

1. Στις 27 Ιουλίου του 1823 στα Ανδριαλά παρά τον Παγόντα της Εύβοιας περίπου 50 από τους 300 εμπειροπόλεμους αγωνιστές, από την Δρόπολη και το Αργυρόκαστρο, έπεσαν μαχόμενοι εναντίον 7.000 Τούρκων για την απελευθέρωση του νησιού. Και οι 300 είχαν ανταποκριθεί από την αρχή της επανάστασης στο κάλεσμα του συμπατριώτη τους Μητροπολίτη Ευβοίας, Γρηγορίου Αργυροκαστρίτη.

2. Στις 10 Απριλίου του 1826 οι 190, από τους 200 Χιμαριώτες με επικεφαλής τα αδέρφια Μήλιου, έπεσαν μαχόμενοι στην έξοδο του Μεσολογγίου, προασπίζοντας τον άμαχο πληθυσμό. Μαζί και ο Νικόλαος Σπυρομήλιος.

3. Στις 6 Ιουνίου του 1821 περίπου 400 αγωνιστές από το Χόρμοβο με επικεφαλής τον εμπειροπόλεμο Διαμαντή Χορμόβα, στην έφοδο για να διώξουν τους Τούρκους οι οποίοι ήταν καλά οχυρωμένοι εντός του φρουρίου του Αντιρρίου, θρήνησαν τον πρώτο πεσόντα, τον αρχηγό τους Διαμαντή Χορμόβα! Αργότερα οι 150 από αυτούς συμμετείχαν και στην έξοδο του Μεσολογγίου!

Το βιβλίο, το οποίο αριθμεί 300 σελίδες, μπορεί να το προμηθευτεί ο ενδιαφερόμενος από το βιβλιοπωλείο, Ορθόδοξος Κυψέλη, Σπαρτάκου 6, 56626 Συκιές, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Tηλ. 2310212659. Τιμάται 10 €, συν τα έξοδα αποστολής.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια