Οι παρακολουθήσεις, οι ευθύνες και η ώρα της Δημοκρατίας

Θα σας μεταφέρω σήμερα τις συζητήσεις που γίνονται τούτες τις ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για το μείζον πλέον θέμα των υποκλοπών, ώστε να έχετε και εσείς μια άποψη για αυτά που συζητούνται στο παρασκήνιο. Βουλευτές σχεδόν απ΄όλα τα κόμματα σχολίαζαν συγκεκριμένα ότι: Η από τηλεοράσεως δημόσια παραδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στην Ελλάδα λειτουργεί το Predator και πιθανότατα δεκάδες άλλα συστήματα παρακολούθησης, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα, όχι μόνον για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο. Ακόμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του έλεγε ότι «ένα πέναλτι ήταν αρκετό, ώστε να παραδεχθεί ο Μητσοτάκης ότι υπάρχει Predator στην Ελλάδα», υπονοώντας ότι η κυβέρνηση εβδομάδες τώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο δεν τα έφερε όλα στο φως.
Ξέρετε όμως, όπως λένε οι βουλευτές, γιατί αποτελεί θέμα και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη; Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι ο πολιτικά προϊστάμενος της ΕΥΠ, είναι αυτός που έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. Η άποψη που διατυπώνει ο απλός κόσμος είναι: Δεν αρκούσε μόνον ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων σκοτεινών κέντρων υποκλοπών, αλλά έπρεπε να έχει εγκαίρως αντιδράσει και να είχε αποτρέψει την λειτουργία των όποιων δικτύων παρακολουθήσεων στη χώρα μας. Και το σημαντικότερο; Να είχε παραπέμψει πάραυτα όλους όσους ευθύνονται στη Δικαιοσύνη. Αυτή, λένε, πρέπει να είναι η δουλειά της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών, αυτή πρέπει να είναι και η δουλειά του Πρωθυπουργού. Ακόμη όμως κι αν ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε κάτι όπως έλεγε , η ανεξέλεγκτη παρακολούθηση πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων για λόγους εκβιασμού, πιέσεων ή για… κουτσομπολιό, είναι ευθύνη δική του.

Την ίδια ώρα μαθαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θέμα και πρόκειται να ζητήσει την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων να συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει την θετική ψήφο των 2/5 της Επιτροπής). Αυτή τη φορά, ανάμεσα στους μάρτυρες που θα καταθέσουν, θα απαιτήσει να εξετασθούν τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ εάν αρνηθούν να προσέλθουν τότε θα πρέπει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους. Κατά την κυβέρνηση όμως βίαιη προσαγωγή δεν προβλέπεται αφού στην Επιτροπή Θεσμών καλούνται ως μάρτυρες να καταθέσουν. Κατά την κυβέρνηση, βίαιη προαγωγή ακολουθείται σε περίπτωση που αρνηθεί να καταθέσει κάποιος είτε σε Εξεταστική Επιτροπή είτε σε Προανακριτική ή ακόμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία όμως θα έχει εξελιχθεί σε Εξεταστική Επιτροπή.

Μεταξύ μας τώρα, όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά ζητήματα, θέματα μείζονος δημοσίου συμφέροντος και όταν υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης του ελληνικού λαού ( «να υπάρξει άπλετο φως στην υπόθεση», δεν δήλωναν οι πάντες ακόμα και ο πρωθυπουργός) τότε οι αιτιάσεις ότι δήθεν δεν επιτρέπεται η μη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα, δεν λογίζονται…
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση των παρακολουθήσεων και ακόμα εάν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής η βίαιη προσαγωγή του δεν θα μπορεί να αποφεύγει συνεχώς την εμφάνισή του στην Επιτροπή Θεσμών (ήδη δεν παρουσιάστηκε και στην Εξεταστική), προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του ή όχι του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ή να αναφέρει τον πραγματικό λόγο που απομακρύνθηκε από την πιο νευραλγική θέση της γενικής γραμματείας κυβέρνησης και κυρίως ποιες ήταν οι σχέσεις του με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο (πέρα της κουμπαριάς τους). Ο κ. Λαβράνος, μαθαίνω είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές και όπως φαίνεται θα τις απασχολήσει και στον μέλλον.

Οι πληροφορίες που φθάνουν συνεχώς στα δημοσιογραφικά, αλλά και στα πολιτικά γραφεία, είναι ότι θα ακολουθήσουν λίαν συντόμως και άλλες λίστες με περισσότερα ονόματα, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός στα κυβερνητικά κλιμάκια μήπως κυκλοφορήσουν παρανόμως και συνομιλίες υποκλοπών; Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της λειτουργίας των εταιριών.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια