Ο "βούρκος" δεν είναι των άλλων, τον άνοιξε η δική του ΕΥΠ…

"Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο" (Κυριάκος Μητσοτάκης χτες στην Κατερίνη).

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Φέτος συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε (1993) που αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση της εποχής(πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των πολιτικών αντιπάλων της (ΠΑΣΟΚ), αλλά και υπουργών και στελεχών της ΝΔ. Την αποκάλυψη έκανε ο «εθνικός κοριός» Χρήστος Μαυρίκης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1993, ο πρώην πρωθυπουργός παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά δίκη δεν έγινε ποτέ. Τη σταμάτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Από τότε πέρασαν πολλές κυβερνήσεις και έξι πρωθυπουργοί. Οι λέξεις υποκλοπές, ΕΥΠ και τα συναφή είχαν βγει από το λεξιλόγιό μας. Είχαμε πιστέψει ότι το απεχθές σπορ των υποκλοπών, που είχε σχηματίσει έναν πολιτικό βούρκο στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, είχε σταματήσει.
Πότε το ξαναθυμηθήκαμε; Στις 2 Αυγούστου 2020, όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Η καταγγελία δεν πήρε ευρεία δημοσιότητα και σχεδόν ξεχάστηκε. Δυο χρόνια αργότερα (26 Ιουλίου 2022) ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, καταγγέλλοντας απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του.

Λίγες μέρες αργότερα (5 Αυγούστου 2022) η παρακολούθηση επιβεβαιώνεται και ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αποπομπή των Γρ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντα. Ο ασκός του Αιόλου ξανάνοιξε μετά από 30 χρόνια. Ο «βούρκος» άρχισε ξανά να σχηματίζεται.
Ο πρωθυπουργός πήγε χτες περιοδεία στην επαρχία και ζήτησε «να μην ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή στο βούρκο».
Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς αναφέρεται στη δημοσίευση της λίστας των προσώπων, τα οποία, κατά τις καταγγελίες, έχουν πέσει θύμα παρακολούθησης, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «απίστευτο ψέμα».

Ας αφήσουμε το χρόνο και τα στοιχεία να δείξουν τι από τα δύο ισχύει. Και ας δούμε τι είναι ο «βούρκος» που καταγγέλλει ο πρωθυπουργός.
  • «Βούρκος» είναι να παρακολουθείται ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός κόμματος και ο πρωθυπουργός να λέει ότι η παρακολούθηση ήταν «νόμιμη επισύνδεση».
  • «Βούρκος» σχηματίζεται όταν η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη διαλευκανθεί η υπόθεση. Οι δράστες των παρακολουθήσεων(Κοντολέων, Δημητριάδης) αρνούνται να πουν το παραμικρό ακόμα και στις Επιτροπές(ΑΔΑΕ και της Βουλής), που έχουν την ευθύνη να ελέγξουν τυχόν παρανομίες της ΕΥΠ. Αν οι δράστες επικαλούνται το «απόρρητο», πώς θα γίνει έλεγχος; Και αφού οι δράστες είναι πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, γιατί να μη σκεφθούμε ότι η σιωπή τους είναι κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού.
  • «Βούρκος» σημαίνει να μην καλούνται, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην Εξεταστική Επιτροπή οι υπεύθυνοι των εταιρειών που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator. Και να χρειάζεται να εξαντλήσει η αντιπολίτευση όλα τα μέσα για να κληθούν με μεγάλη καθυστέρηση στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας. Ποια σοβαρή έρευνα έγινε στις εταιρείες αυτές; Όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν την ευκαιρία να καταστρέψουν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία;
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί «βούρκο» τις καταγγελίες ότι, με δική του εντολή, παρακολουθούνταν ακόμα και υπουργοί. Πράγματι, κάτι τέτοιο φαντάζει «αδιανόητο», όπως είπε ο Νίκος Δένδιας. Όμως, ο «βούρκος» δεν άνοιξε ούτε από τους αντιπάλους του πρωθυπουργού ούτε από τον «εχθρικό» του Τύπο. Τον άνοιξε η ΕΥΠ, που είναι υπό την άμεση δική του εποπτεία. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, γιατί να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις ότι έμεινε σ’ αυτούς;
Αν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θέλει να μην ξανακυλήσει η πολιτική ζωή σε «βούρκο» ανάλογο με τον προ 30ετίας, πρέπει να κάνει μια απλή κίνηση: να άρει το απόρρητο, όπως έχει ζητήσει και η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ώστε να μάθουμε πώς και γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Αν δεν γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός δεν (θα) δικαιούται να μιλάει για «βούρκο» των άλλων. Τον «βούρκο άνοιξε η «δική του» ΕΥΠ…

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια