Μπελέρης: «Στη Χιμαρα το 90% των ντόπιων κατοίκων δηλώνουν Έλληνες»

Τηλεφωνική παρέμβαση είχε ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας στην εκπομπή “Review” της κυρίας Jonida Shehu, στο euronews albania.

Σχετικά με το ερώτημα αν υπάρχει ελληνική μειονότητα στη Χιμαρα, ο κύριος Μπελέρης απάντησε: «Στη Χιμάρα, η σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκαθαρίζει το πώς καθορίζεται μια μειονότητα στην Ευρώπη. Το αλβανικό κράτος, το 2017, πέρασε το νόμο περί προστασίας των εθνικών μειονοτήτων. Για να τεθεί σε ισχύ, έπρεπε να περάσουν επίσης 12 εφαρμοστικοι νόμοι, εκ των οποίων οι 3 σημαντικότεροι δεν έχουν περάσει ως τώρα. Τον περασμένο Οκτώβριο ακυρώθηκε η διαδικασία απογραφής πληθυσμού. Αν γίνει η απογραφή και εφαρμοστεί ο νόμος περί προστασίας μειονοτήτων, θα φανεί και θα αποδειχθεί αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα στη Χιμαρα και θα πεισθούν οι δύσπιστοι που το αμφισβητούν. Η εθνική μειονότητα εκφράζεται μέσα από τον αυτοπροσδιορισμό. Στη Χιμαρα το 90% των ντόπιων κατοίκων δηλώνουν Έλληνες.».

Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ελληνική Ελληνική Μειονότητα, ο κύριος Μπελέρης δήλωσε: «Με τον κύριο Κυριακο Μητσοτακη έχω συναντηθεί συνολικά πέντε φορές και η τελευταία φορά ήταν στις 6/12/2022 στο ξενοδοχείο Plaza στα Τιρανα. Ήταν μια επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητα, συνάντηση η οποία συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα του.»

Ο Μπελέρης είπε ότι ο Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αλβανία πριν από τα Χριστούγεννα για να πραγματοποιήσει την ματαιωθείσα επίσκεψη σε Χιμάρα, στη Λιβάδια και Δρόπολη.

Σχετικά Θέματα


Σχόλια