Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μεταβεί στο Μέτσοβο του Ευάγγελου Αβέρωφ προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, όπως υπαινίχθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μετά το πέρας της ψήφισης του Προϋπολογισμού, ο οποίος σφραγίστηκε από την εντυπωσιακή πράγματι εξαγγελία του για κουπόνια κατά της ακρίβειας τα οποία θα δοθούν επί έξι μήνες σε 8.500.000 Ελληνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού.
Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
Αν και στην πραγματικότητα αυτό που προβληματίζει τον πρωθυπουργό, όπως φάνηκε από την έκτακτη εκτός Προϋπολογισμού εξαγγελία, είναι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων (μείωσαν την ψαλίδα της διαφοράς σε 5,4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ) και όχι η ίδια ημερομηνία των εκλογών, έχει πράγματι σημασία ο διαλογισμός του κύριου Μητσοτάκη στον καθαρό αέρα των βουνών της Ηπείρου τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, εκεί όπου γεννήθηκε ένας μεγάλος ευπατρίδης ηγέτης της κεντροδεξιάς συντηρητικής παράταξης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών προφανώς συναρτάται και από ορισμένους εσωτερικούς παράγοντες, με κορυφαίο το ζήτημα των υποκλοπών, το οποίο προκαλεί μεγάλο άγχος στην κυβερνητική παράταξη και ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας (ο δεύτερος γύρος αποκαλύψεων, με τη νέα χρονιά), συναρτάται όμως και από τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να εισφέρω με το σημερινό σημείωμα μια νέα ψηφίδα στην ανάλυσή μας. Τον ισχυρισμό -η ζωή θα δείξει αν είναι σωστός ή λάθος- ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να τοποθετήσει τις εκλογές σε χρόνο τέτοιο ώστε να προηγηθούν (οι πρώτες) των τουρκικών προεδρικών εκλογών, αλλά και να διεξαχθούν (οι δεύτερες) μετά τις κάλπες της Αγκυρας. Παρά τα θρυλούμενα μάλιστα, λέγεται ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν σε αυτήν την περίοδο. Ανεξάρτητοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο σοφός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν «μπέης» Ιμπραήμ Καλίν και ειδικός απεσταλμένος του κυρίου Μητσοτάκη συναντώνται τακτικά σε ουδέτερο έδαφος, μάλλον στη Γενεύη, και έχουν αναλυτικές συζητήσεις για πάρα πολλά ζητήματα.
Ο Καλίν είχε, μάλιστα, παίξει σημαντικό ρόλο στο να συναντήσει ο πρόεδρος Ερντογάν τον κύριο Μητσοτάκη εκτός Αγκυρας (όπως συνηθίζει με όλους τους ξένους ηγέτες) στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας για τα δεδομένα του ειδική χειρονομία σε αυτόν. Ποιες είναι οι πληροφορίες που μας έρχονται από τη γείτονα: πληροφορία υπ’ αριθμόν ένα. Ο πρόεδρος Ερντογάν επιλέγει για αντίπαλό του στις τουρκικές προεδρικές εκλογές τον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως κύριο Ιμάμογλου.
Τουρκικές πηγές στην Αθήνα εξηγούσαν σε συνομιλητές τους ότι η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στον δήμαρχο σε πρώτο βαθμό ακριβώς αυτή τη στόχευση έχει. Να τον αναδείξει ως αντίπαλο του Ερντογάν, ο οποίος τον προτιμά σε σύγκριση με τον δήμαρχο Αγκυρας, ο οποίος εκφράζει καλύτερα τη βαθιά Ανατολία σε σύγκριση με τον προερχόμενο από την ελίτ της λεγόμενης ευρωπαϊκής Τουρκίας Ιμάμογλου.
Η δήλωση, άλλωστε, που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι «αν έχει γίνει λάθος με την καταδίκη του Ιμάμογλου, θα διορθωθεί» μάλλον αυτό δείχνει.
Δεν έγινε, όμως, λάθος με τη δικαστική απόφαση. Πρόκειται για ζυγισμένο ρίσκο. Αν και ίδια η ζωή μάς έχει δείξει ότι είναι καλύτερο να κοιτάς τον εαυτό σου και να μην ανακατεύεσαι στα πόδια του αντιπάλου σου, γιατί ο κόσμος είναι απρόβλεπτος, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει. Η καταδίκη του Ιμάμογλου ήταν η πρώτη πράξη των τουρκικών προεδρικών εκλογών.
Πληροφορία υπ’ αριθμόν δύο. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να μετακινήσει τον χρόνο διεξαγωγής του Διεθνούς Φόρουμ Αττάλειας (το οποίο χρησιμοποιεί ως βήμα διεθνούς προβολής για εσωτερικές πολιτικές εντυπώσεις), από τον Μάιο που ήταν προσδιορισμένο, στον Μάρτιο.
Ελληνικές πηγές που πληροφορήθηκαν τη μεταβολή υποστηρίζουν ότι αυτή συνδέεται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής των τουρκικών προεδρικών εκλογών, ο οποίος ορίζεται τελικώς για τον Μάιο και όχι για τον Ιούνιο. Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί, μάλιστα, και σε κλειστές συγκεντρώσεις σε αθηναϊκά σαλόνια το προηγούμενο διάστημα.
Αν είναι ακριβείς αυτές οι πληροφορίες που μας μεταφέρθηκαν πάντως από σοβαρότατους ανθρώπους από τρεις διαφορετικές πηγές, τότε ο κύριος πρωθυπουργός, με βάση το σκεπτικό να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μετά τις εθνικές τουρκικές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, δεν έχει και πάρα πολλά να σκεφτεί στο Μέτσοβο. Απλώς θα κυκλώσει τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου ή στον Απρίλιο.
Συνυπολογιζομένων των ημερών που απαιτούνται για τις διερευνητικές εντολές, τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης (επικεφαλής της οποίας με βάση τα δεδομένα σήμερα θα είναι ύστερα από σφοδρή επιθυμία της Προέδρου της Δημοκρατίας ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Σαρμάς) και των ημερών της ανάπαυλας του αγίου Πάσχα, τα κουκιά, όπως λέει ο λαός μας, είναι μετρημένα.
Τώρα, γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να μπουν σφήνα ανάμεσα στις δύο εθνικές αναμετρήσεις μας οι τουρκικές προεδρικές εκλογές, αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς διαβάζοντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημά του δεν λύνεται με κουπόνια… σαν της κατοχής, τα οποία βαπτίζονται με τον ξενόγλωσσο όρο marketpass για να «περάσουν» καλύτερα στην κοινή γνώμη. Το πρόβλημα υπάρχει στα δεξιά του (όπου αναπτύσσεται ένας γαλαξίας μικρών κομμάτων που απειλεί να του στερήσει ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη κάλπη) και επιδιώκει να το λύσει ως εξής: διά της μεταφοράς λελογισμένης πολιτικής εντάσεως από τη μία ακτή του Αιγαίου στην άλλη.
Ο κύριος Μητσοτάκης είναι χρήσιμος αντίπαλος για τον κύριο Ερντογάν, καθώς η ρητορεία του Τούρκου προέδρου εναντίον του στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μέχρι στιγμής τον ωφελεί. Δρέπει καρπούς στην κοινή του γνώμη, καθώς η ένταση με την Ελλάδα χορταίνει τους πεινασμένους και δίνει υπερηφάνεια στους ταπεινωμένους.
Αλλά και ο κύριος Ερντογάν είναι χρήσιμος αντίπαλος στον κύριο Μητσοτάκη. Καθώς του δίνει αυτό που του λείπει στην ελληνική κοινή γνώμη. Eιδικά αυτό που του αμφισβητούν όσοι ψηφίζουν μικρά δεξιά κόμματα: Πατριωτισμό. Ο Ελληνας δεν τα κοσκινίζει πολύ και δεν κάθεται να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες της ΑΟΖ, τις επήρειες των νήσων, τα χωρικά ύδατα, τους εναέριους χώρους, τι θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο μετά τις εκλογές με το συνυποσχετικό. Αυτό που καταλαβαίνει σε αδρές γραμμές ο μέσος Ελληνας, ή έτσι τουλάχιστον θέλει να πιστεύει ο πρωθυπουργός, είναι πως όταν ο κύριος Ερντογάν καλεί τους Ελληνες να καταψηφίσουν τον κύριο Μητσοτάκη, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κάνει αυτό που πρέπει για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.
Η ένταση αυτή, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι win win. Όχι μόνο προεκλογικώς αλλά και μετεκλογικώς. Διότι οι Τούρκοι υπολογίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση μετεκλογικά θα κάνει τις μεγάλες ιστορικές υποχωρήσεις που επιθυμούν για να κερδίσουν μέσω διαπραγματεύσεων και όχι πολέμου στο Αιγαίο αυτά που στρατηγικά επιθυμούν. Την πριμοδοτούν λοιπόν προεκλογικώς για να την καθίσουν στο τραπέζι του πόνου μετεκλογικώς.
Η ρητορεία Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού φέρνει σε αμήχανη θέση τους ηγέτες των μικρότερων κομμάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή δημιουργώντας πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Και τούτο διότι όσο περισσότερα εξ αυτών μπουν στη Βουλή τόσο αυξάνεται ο πήχης της αυτοδυναμίας. Ενώ, αν κάποια εξ αυτών δεν μπουν στη Βουλή (κυρίως το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη) και αποτύχει να επανεισαχθεί το κόμμα του κύριου Βαρουφάκη, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας (όπως λένε οι ειδικοί) με πεντακομματική Βουλή θα πέσει στο 35,5 %.
Εάν, μάλιστα, ο Ερντογάν επιτείνει τις προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού στην προεκλογική εκστρατεία για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο, αυτό θα αποτελέσει ικανό πρόσχημα για τους ηγέτες μικρών δεξιών κομμάτων να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του κυρίου Μητσοτάκη και να καλέσουν τους ψηφοφόρους τους όπως αυτοί θα έχουν καταγραφεί στην πρώτη κάλπη να το υπερψηφίσουν στη δεύτερη. Για… εθνικούς λόγους. Κάποιοι με το αζημίωτο. Με την αξιοποίησή τους σε κρατικές θέσεις.
Colpo grosso. Εφόσον λοιπόν ισχύουν όλες οι παραπάνω πληροφορίες, ο αγχωμένος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κύριος πρωθυπουργός δεν θα πάει στο Μέτσοβο για στοχασμό και περισυλλογή. Θα πάει για… ποδήλατο. Με μια διαφορά: Η σύνδεση των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων με τις τουρκικές πολιτικές εξελίξεις στον βαθμό που αυτή θα συμβεί με απευθείας συνεννοήσεις χωρίς εγγυήσεις είναι μια επιλογή με τεράστιο εθνικό και πολιτικό ρίσκο, το οποίο δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς.
Για να είναι πολιτικά αποδοτική για τον κύριο Μητσοτάκη και εθνικά ωφέλιμη για τη χώρα, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει η μία στην άλλη. Αν παρ’ ελπίδα κάποια από αυτές αθετήσει υπόσχεση μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων ελληνικών εκλογών προκειμένου να ωφεληθεί με κάποιο επεισόδιο στο πεδίο ο πρόεδρος Ερντογάν, τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά. Οι εξελίξεις στη ζωή δεν είναι πάντοτε γραμμικές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί ο κύριος Μητσοτάκης στο βουνό. Αξίζει τον κόπο.
Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
Αν και στην πραγματικότητα αυτό που προβληματίζει τον πρωθυπουργό, όπως φάνηκε από την έκτακτη εκτός Προϋπολογισμού εξαγγελία, είναι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων (μείωσαν την ψαλίδα της διαφοράς σε 5,4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ) και όχι η ίδια ημερομηνία των εκλογών, έχει πράγματι σημασία ο διαλογισμός του κύριου Μητσοτάκη στον καθαρό αέρα των βουνών της Ηπείρου τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, εκεί όπου γεννήθηκε ένας μεγάλος ευπατρίδης ηγέτης της κεντροδεξιάς συντηρητικής παράταξης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών προφανώς συναρτάται και από ορισμένους εσωτερικούς παράγοντες, με κορυφαίο το ζήτημα των υποκλοπών, το οποίο προκαλεί μεγάλο άγχος στην κυβερνητική παράταξη και ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας (ο δεύτερος γύρος αποκαλύψεων, με τη νέα χρονιά), συναρτάται όμως και από τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να εισφέρω με το σημερινό σημείωμα μια νέα ψηφίδα στην ανάλυσή μας. Τον ισχυρισμό -η ζωή θα δείξει αν είναι σωστός ή λάθος- ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να τοποθετήσει τις εκλογές σε χρόνο τέτοιο ώστε να προηγηθούν (οι πρώτες) των τουρκικών προεδρικών εκλογών, αλλά και να διεξαχθούν (οι δεύτερες) μετά τις κάλπες της Αγκυρας. Παρά τα θρυλούμενα μάλιστα, λέγεται ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν σε αυτήν την περίοδο. Ανεξάρτητοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο σοφός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν «μπέης» Ιμπραήμ Καλίν και ειδικός απεσταλμένος του κυρίου Μητσοτάκη συναντώνται τακτικά σε ουδέτερο έδαφος, μάλλον στη Γενεύη, και έχουν αναλυτικές συζητήσεις για πάρα πολλά ζητήματα.
Ο Καλίν είχε, μάλιστα, παίξει σημαντικό ρόλο στο να συναντήσει ο πρόεδρος Ερντογάν τον κύριο Μητσοτάκη εκτός Αγκυρας (όπως συνηθίζει με όλους τους ξένους ηγέτες) στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας για τα δεδομένα του ειδική χειρονομία σε αυτόν. Ποιες είναι οι πληροφορίες που μας έρχονται από τη γείτονα: πληροφορία υπ’ αριθμόν ένα. Ο πρόεδρος Ερντογάν επιλέγει για αντίπαλό του στις τουρκικές προεδρικές εκλογές τον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως κύριο Ιμάμογλου.
Τουρκικές πηγές στην Αθήνα εξηγούσαν σε συνομιλητές τους ότι η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στον δήμαρχο σε πρώτο βαθμό ακριβώς αυτή τη στόχευση έχει. Να τον αναδείξει ως αντίπαλο του Ερντογάν, ο οποίος τον προτιμά σε σύγκριση με τον δήμαρχο Αγκυρας, ο οποίος εκφράζει καλύτερα τη βαθιά Ανατολία σε σύγκριση με τον προερχόμενο από την ελίτ της λεγόμενης ευρωπαϊκής Τουρκίας Ιμάμογλου.
Η δήλωση, άλλωστε, που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι «αν έχει γίνει λάθος με την καταδίκη του Ιμάμογλου, θα διορθωθεί» μάλλον αυτό δείχνει.
Δεν έγινε, όμως, λάθος με τη δικαστική απόφαση. Πρόκειται για ζυγισμένο ρίσκο. Αν και ίδια η ζωή μάς έχει δείξει ότι είναι καλύτερο να κοιτάς τον εαυτό σου και να μην ανακατεύεσαι στα πόδια του αντιπάλου σου, γιατί ο κόσμος είναι απρόβλεπτος, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει. Η καταδίκη του Ιμάμογλου ήταν η πρώτη πράξη των τουρκικών προεδρικών εκλογών.
Πληροφορία υπ’ αριθμόν δύο. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να μετακινήσει τον χρόνο διεξαγωγής του Διεθνούς Φόρουμ Αττάλειας (το οποίο χρησιμοποιεί ως βήμα διεθνούς προβολής για εσωτερικές πολιτικές εντυπώσεις), από τον Μάιο που ήταν προσδιορισμένο, στον Μάρτιο.
Ελληνικές πηγές που πληροφορήθηκαν τη μεταβολή υποστηρίζουν ότι αυτή συνδέεται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής των τουρκικών προεδρικών εκλογών, ο οποίος ορίζεται τελικώς για τον Μάιο και όχι για τον Ιούνιο. Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί, μάλιστα, και σε κλειστές συγκεντρώσεις σε αθηναϊκά σαλόνια το προηγούμενο διάστημα.
Αν είναι ακριβείς αυτές οι πληροφορίες που μας μεταφέρθηκαν πάντως από σοβαρότατους ανθρώπους από τρεις διαφορετικές πηγές, τότε ο κύριος πρωθυπουργός, με βάση το σκεπτικό να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μετά τις εθνικές τουρκικές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, δεν έχει και πάρα πολλά να σκεφτεί στο Μέτσοβο. Απλώς θα κυκλώσει τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου ή στον Απρίλιο.
Συνυπολογιζομένων των ημερών που απαιτούνται για τις διερευνητικές εντολές, τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης (επικεφαλής της οποίας με βάση τα δεδομένα σήμερα θα είναι ύστερα από σφοδρή επιθυμία της Προέδρου της Δημοκρατίας ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Σαρμάς) και των ημερών της ανάπαυλας του αγίου Πάσχα, τα κουκιά, όπως λέει ο λαός μας, είναι μετρημένα.
Τώρα, γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να μπουν σφήνα ανάμεσα στις δύο εθνικές αναμετρήσεις μας οι τουρκικές προεδρικές εκλογές, αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς διαβάζοντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημά του δεν λύνεται με κουπόνια… σαν της κατοχής, τα οποία βαπτίζονται με τον ξενόγλωσσο όρο marketpass για να «περάσουν» καλύτερα στην κοινή γνώμη. Το πρόβλημα υπάρχει στα δεξιά του (όπου αναπτύσσεται ένας γαλαξίας μικρών κομμάτων που απειλεί να του στερήσει ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη κάλπη) και επιδιώκει να το λύσει ως εξής: διά της μεταφοράς λελογισμένης πολιτικής εντάσεως από τη μία ακτή του Αιγαίου στην άλλη.
Ο κύριος Μητσοτάκης είναι χρήσιμος αντίπαλος για τον κύριο Ερντογάν, καθώς η ρητορεία του Τούρκου προέδρου εναντίον του στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μέχρι στιγμής τον ωφελεί. Δρέπει καρπούς στην κοινή του γνώμη, καθώς η ένταση με την Ελλάδα χορταίνει τους πεινασμένους και δίνει υπερηφάνεια στους ταπεινωμένους.
Αλλά και ο κύριος Ερντογάν είναι χρήσιμος αντίπαλος στον κύριο Μητσοτάκη. Καθώς του δίνει αυτό που του λείπει στην ελληνική κοινή γνώμη. Eιδικά αυτό που του αμφισβητούν όσοι ψηφίζουν μικρά δεξιά κόμματα: Πατριωτισμό. Ο Ελληνας δεν τα κοσκινίζει πολύ και δεν κάθεται να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες της ΑΟΖ, τις επήρειες των νήσων, τα χωρικά ύδατα, τους εναέριους χώρους, τι θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο μετά τις εκλογές με το συνυποσχετικό. Αυτό που καταλαβαίνει σε αδρές γραμμές ο μέσος Ελληνας, ή έτσι τουλάχιστον θέλει να πιστεύει ο πρωθυπουργός, είναι πως όταν ο κύριος Ερντογάν καλεί τους Ελληνες να καταψηφίσουν τον κύριο Μητσοτάκη, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κάνει αυτό που πρέπει για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.
Η ένταση αυτή, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι win win. Όχι μόνο προεκλογικώς αλλά και μετεκλογικώς. Διότι οι Τούρκοι υπολογίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση μετεκλογικά θα κάνει τις μεγάλες ιστορικές υποχωρήσεις που επιθυμούν για να κερδίσουν μέσω διαπραγματεύσεων και όχι πολέμου στο Αιγαίο αυτά που στρατηγικά επιθυμούν. Την πριμοδοτούν λοιπόν προεκλογικώς για να την καθίσουν στο τραπέζι του πόνου μετεκλογικώς.
Η ρητορεία Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού φέρνει σε αμήχανη θέση τους ηγέτες των μικρότερων κομμάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή δημιουργώντας πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Και τούτο διότι όσο περισσότερα εξ αυτών μπουν στη Βουλή τόσο αυξάνεται ο πήχης της αυτοδυναμίας. Ενώ, αν κάποια εξ αυτών δεν μπουν στη Βουλή (κυρίως το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη) και αποτύχει να επανεισαχθεί το κόμμα του κύριου Βαρουφάκη, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας (όπως λένε οι ειδικοί) με πεντακομματική Βουλή θα πέσει στο 35,5 %.
Εάν, μάλιστα, ο Ερντογάν επιτείνει τις προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού στην προεκλογική εκστρατεία για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο, αυτό θα αποτελέσει ικανό πρόσχημα για τους ηγέτες μικρών δεξιών κομμάτων να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του κυρίου Μητσοτάκη και να καλέσουν τους ψηφοφόρους τους όπως αυτοί θα έχουν καταγραφεί στην πρώτη κάλπη να το υπερψηφίσουν στη δεύτερη. Για… εθνικούς λόγους. Κάποιοι με το αζημίωτο. Με την αξιοποίησή τους σε κρατικές θέσεις.
Colpo grosso. Εφόσον λοιπόν ισχύουν όλες οι παραπάνω πληροφορίες, ο αγχωμένος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κύριος πρωθυπουργός δεν θα πάει στο Μέτσοβο για στοχασμό και περισυλλογή. Θα πάει για… ποδήλατο. Με μια διαφορά: Η σύνδεση των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων με τις τουρκικές πολιτικές εξελίξεις στον βαθμό που αυτή θα συμβεί με απευθείας συνεννοήσεις χωρίς εγγυήσεις είναι μια επιλογή με τεράστιο εθνικό και πολιτικό ρίσκο, το οποίο δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς.
Για να είναι πολιτικά αποδοτική για τον κύριο Μητσοτάκη και εθνικά ωφέλιμη για τη χώρα, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει η μία στην άλλη. Αν παρ’ ελπίδα κάποια από αυτές αθετήσει υπόσχεση μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων ελληνικών εκλογών προκειμένου να ωφεληθεί με κάποιο επεισόδιο στο πεδίο ο πρόεδρος Ερντογάν, τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά. Οι εξελίξεις στη ζωή δεν είναι πάντοτε γραμμικές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί ο κύριος Μητσοτάκης στο βουνό. Αξίζει τον κόπο.
Σχετικά Θέματα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών