Πρόκληση από τον πρόεδρο της Αλβανίας στην καρδιά της Μειονότητας: Ζήτησε να κατέβει η ελληνική σημαία

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανία, Bajram Bekaj, στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα και πιο συγκεκριμένα στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης.
Η επίσκεψη περιελάμβανε επίσκεψη στο δημαρχείο της Φοινίκης, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς, ο πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η ελληνική σημαία που είναι αναρτημένη στο κτίριο του δημαρχείου, δίπλα στην αλβανική σημαία, όπως προβλέπεται από τον νόμο για τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Στη συνέχεια η περιοδεία προέβλεπε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου. Πρόκειται για τους τέσσερεις νέους που εκτελέστηκαν από τους Αλβανούς συνοριοφύλακες, στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1990. Οι αναγνώρισή τους ο Μάρτυρες της Αλβανικής Δημοκρατίας, έγινε με Προεδρικό διάταγμα το 1994.

Λίγο πριν την επίσκεψη του κυρίου Bekaj, άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας, αφαίρεσαν την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή των παραβρισκόμενων μελών της Ελληνικής Μειονότητας, κάτοικοι του χωριού Αλύκο, οι οποίοι πήραν τα παιδιά τους, που με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο, αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.

Το γεγονός αυτό έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά το σβήσιμο των ελληνικών πινακίδων στους δρόμους του δήμου Φοινίκης και ένα εικοσιτετράωρο πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην περιοχή.

Σχετικά Θέματα


Σχόλια