Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ανοικτά εχθρική ενέργεια της Αθήνας να δώσει S-300 στην Ουκρανία

Ανοικτά εχθρική ενέργεια που θα καταστρέψει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει και άλλα οπλικά συστήματα, στην προκειμένη τα αντιαεροπορικά συστήματα, S-300, στο Κίεβο.

«Πριν είναι πολύ αργά, εγκαταλείψτε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια», είπε, σημειώνοντας πως η Μόσχα «για μια ακόμη φορά προειδοποιεί την ελληνική ηγεσία για ευθύνες που φέρει».
Ειδικότερα, με αφορμή το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τελευταία εκδηλώνει ολοένα περισσότερο την ετοιμότητά της να δώσει στην Ουκρανία τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στην Κρήτη (S-300PMU-1), με την επιφύλαξη ότι αυτά θα αντικατασταθούν από αμερικανικά συστήματα, Patriot, η Μαρία Ζαχάροβα επισήμανε:
  • Θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για τον εφοδιασμό του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικές ενέργειες προς τη Ρωσία.
  • Αγνοείται η γνώμη των Ελλήνων πολιτών, που σε ποσοστό 70%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται στην παροχή οπλισμού προς την Ουκρανία.
  • Η Αθήνα αδιαφορεί για το γεγονός ότι, στέλνοντας όπλα, γίνεται άμεσοι συνεργός στον εγκληματικό πόλεμο ενάντια στον άμαχο πληθυσμό των περιοχών Ντονμπάς, Ζαπαρόζιε και Χερσώνας, στοχοποιώντας έτσι και τους πολλούς Έλληνες που ζουν εκεί.
  • Αποδυναμώνεται η ελληνική αμυντική ικανότητας, ειδικά στον τομέα της αεράμυνας.
  • Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ρωσοελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, οι οποίες απαγορεύουν κατηγορηματικά στην Ελλάδα να επανεξάγει σε τρίτη χώρα στρατιωτικό εξοπλισμό που της προμηθεύσαμε, χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Η παραβίαση των συμφωνιών θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες.
  • Η ελληνική πλευρά αδιαφορεί πλήρως για τους διεθνείς περιορισμούς που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή όπλων σε εκείνες τις περιοχές όπου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να συμβάλει στην όξυνση των συγκρούσεων.
  • Ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο θα εντοπιστεί έγκαιρα και θα καταστραφεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.
Σχετικά Θέματα

Σχόλια