«Βόρειος Ήπειρος: Πατρίδα αξιών - κοιτίδα πολιτισμού»

Με στόχο τη διατήρηση και διάδοση των πολιτιστικών μας παραδόσεων, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 και ώρα 20:30 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ με θέμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ - ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», Πολιτιστικό ταξίδι στις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα - Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά - Κρατάμε ζωντανή την ιστορία, την ταυτότητα και την παράδοσή μας.

Το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια από τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των πολιτιστικών της εκδηλώσεων και δράσεων με κεντρικό στόχο τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, τη διαφύλαξη της λαϊκής παράδοσης, την ανάδειξη και ενίσχυση του πολιτισμού και των πολιτιστικών δράσεων καθώς και την αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Αττικής.

Σκοπός του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ είναι μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς, να αναδειχθούν τα παραδοσιακά έθιμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού της Βορείου Ηπείρου. Πολιτιστικοί σύλλογοι, χορευτικές ομάδες και πολυφωνικά σχήματα της Βορείου Ηπείρου από την Αθήνα αλλά και από τα χωριά της Βόρειου Ηπείρου, θα παρευρεθούν και θα συμμετέχουν ώστε να παρουσιάσουν το πρόγραµµα τους µε μεράκι και αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και την παράδοση του τόπου τους. Θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Βορείου Ηπείρου φιλοδοξώντας να ευχαριστήσουν το κοινό µε τη ζωντάνια τους και την πανδαισία των ήχων. Στην εκδήλωση θα «παντρευτούν» η ιστορία των παραδόσεων της Κρήτης, του Πόντου, της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις κάθε τόπου ξεπερνούν τα στενά τοπικά όρια κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανή την ιστορία αιώνων.

Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται καθόλη τη διάρκεια από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής και θα περιλαμβάνει τραγούδια και σκοπούς από την Βόρειο Ήπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Κύπρο. Σκοπός της εν λόγω μουσικοχορευτικής εκδήλωσης µε την συµµμετοχή χορευτικών ομάδων και πολυφωνικών σχημάτων είναι η σύσφιξη των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων για τον πολιτισμό τους και να δείξει παράλληλα ότι ο πολιτισμός µας και η ίδια η παράδοση µας αποτελούν συνεκτικά στοιχεία ενός λαού και μπορούν να οδηγήσουν στη συνέχιση της ιστορίας µας.

Επιπλέον, επειδή η πιο μεγάλη και πιο ουσιαστική αξία όλων μας είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΑ, η εκδήλωση θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, έχοντας συναίσθηση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες συμπατριώτες μας στις πατρογονικές εστίες, θα υπάρξει η δυνατότητα για όποιον από τους καλεσμένους επιθυμεί να ενισχύσει την φιλανθρωπική προσπάθεια της παράταξης προς τον ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Εστία Δερόπολης» που δραστηριοποιείται κυρίως στη Δερόπολη και στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο.

Στο τέλος του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες σε καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής ζωής που με το έργο και τη δράση τους έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια καθώς και αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Δημοσιογράφος Άννα Τσίμου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "ΔΕΡΟΠΟΛΗ".

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κρατάμε ψηλά την πολιτιστική μας σημαία!
Καλή αντάμωση!

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια