Αλβανία: Τα τελευταία 9 χρόνια έκλεισαν 760 σχολεία, μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των καθηγητών

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, έχει βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση «Ράμα» σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα.

Σε συνάντηση με εκπαιδευτικούς για την εορτή της 7ης Μαρτίου, ο Μπερίσα είπε ότι τα τελευταία 9 χρόνια έκλεισαν 760 σχολεία και ο αριθμός των δασκάλων μειώθηκε.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει διαπράξει μια πραγματική γενοκτονία κατά των Αλβανών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ερήμωση της χώρας. 760 σχολεία έχουν κλείσει, ο αριθμός των δασκάλων έχει μειωθεί δραστικά. Σήμερα, οι Αλβανοί δάσκαλοι αμείβονται δύο φορές λιγότερο από τους δασκάλους στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο και καθηγητές σε οποιαδήποτε χώρα της περιοχής.
Πριν από 9 χρόνια είχαν τους υψηλότερους μισθούς στην περιοχή. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής υποδομής. Πάνω από 1.300 σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα χτίστηκαν σε διάστημα 8 ετών. Το Διαδίκτυο επεκτάθηκε σε κάθε σχολείο, έγιναν μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας. Η Αλβανία είχε κάθετη ανάβαση στο σύστημα της Πίζας. Φυσικά απείχε πολύ από τη θέση που θα θέλαμε, αλλά η ανάβαση ήταν κάθετη και αυτό ήταν προς τιμή των δασκάλων μας.
Τα πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια ανοιχτής πόρτας για τα παιδιά των Αλβανών
», είπε ο Μπερίσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ράμα μετέτρεψε την εκπαίδευση σε ένα περιφρονητικό σύστημα και ότι ο προϋπολογισμός μειώθηκε δραματικά.
«Σε 9 χρόνια, ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση μειώθηκε δραματικά. Τα εγκατεστημένα συστήματα εξαφανίστηκαν.
Σχολεία, η κατασκευή τους μετατράπηκε στον μηχανισμό των τερατωδών κλοπών. Ένα σχολείο που στα εγχειρίδια κατασκευής χωρών της ΕΕ κοστίζει 680 χιλιάδες ευρώ, ένα σχολείο που έχει όλες τις εγκαταστάσεις και κοστίζει τόσο, σε χώρες που οι μισθοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από εδώ.
Στην Αλβανία δεν είναι ότι δεν κοστίζει περισσότερο, αλλά στην Αλβανία ο ίδιος ο δήμαρχος φτιάχνει σχολεία με 6 εκατομμύρια ευρώ, όπως σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Πώς χτίζεις 6 εκατομμύρια ευρώ; Κλέψτε το 80-90% του ταμείου για την κατασκευή του. Άλλα σχολεία, αντί να είναι εξοπλισμένα και με τις πιο σύγχρονες συνθήκες, είναι χωρίς θέρμανση, έχουν ελλείψεις. Με αυτόν τον τρόπο, ο Έντι Ράμα μετέτρεψε την εκπαίδευση στην Αλβανία σε ένα περιφρονημένο σύστημα.

Σε ένα σύστημα στο οποίο η κυβέρνηση, σε βάρος των δασκάλων, των μαθητών, των παιδιών, των φοιτητών, βλέπουν πώς να πλουτίσουν. Η απόφαση του Έντι Ράμα να διορίσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου των Τιράνων με όμηρο θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των Αλβανών, γιατί ήθελε τους διαγωνισμούς να κερδίζονται από αυτόν.
Οι δάσκαλοι σήμερα και οι υπάλληλοι της διοίκησης έχουν μετατραπεί σε σκλάβους που αναγκάζονται να εκφράσουν τη συγκατάθεσή τους σε μια εγκληματική οργάνωση αποδεδειγμένη με όλα τα έγγραφα, που δυστυχώς ονομάζεται Αλβανική Κυβέρνηση
», είπε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια