Η επίσκεψη Μπλίνκεν ως ευκαιρία εφόσον...

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Μερικές ημέρες πριν σε συνέντευξή μου στο Open είχα δηλώσει ότι ο Μπλίνκεν έρχεται στην περιοχή για να πάρει. Για να πιέσει προς μία κατεύθυνση που ευνοεί την Αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα ΑμερικανικΆ συμφέροντα.
Και ότι η πρωτοβουλία που επιδίωκε να έχει ο Ερντογάν έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης με την σχέση που δημιουργούσε με την Ρωσία και τον Ασιατικό και μουσουλμανικό κόσμο, μετά τον σεισμό και προς το παρόν έχει χαθεί. και ο Μπλίνκεν θα το εκμεταλλευθεί.
Κι αυτό ακριβώς έγινε.

Όσο για εμάς η πρωτοβουλία μας έναντι της Τουρκίας είχε ανακτηθεί λόγω των διεθνών συμμαχιών και του καλού στρατηγικού σχεδιασμού στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Σε αυτό ήλθε να προστεθεί και η "πολιτική καλής γειτονίας"(όπως παροτρύνω την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει την βοήθειά μας προς την Τουρκία στους σεισμούς) που ακολουθήσαμε.

ΟΜΩΣ
Εμείς έναντι των ΗΠΑ δεν έχουμε καμία πρωτοβουλία ούτε καν αυτοπροσδιορισμό. Απλά συμβιβαζόμαστε με ότι μας ζητούν μέχρι τώρα.

Και ο Μπλίνκεν βρήκε την ευκαιρία να διεκδικήσει αυτά που ήθελε:
- Αύξηση της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα χωρίς καμία υποχρέωση προς την Ελλάδα και χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.
- Παραίνεση στην Τουρκία να επανέλθει στον Αμερικανοκεντρικό χώρο επιρροής, με υπόσχεση βοήθειας 100 και πλέον δις.
- Τήρηση ίσων αποστάσεων και παραίνεση και των δύο χωρών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την διαμεσολάβηση/καθοδήγηση των ΗΠΑ.
- Χωρίς να δεσμευθεί για τίποτε άλλο προς την Τουρκία ή προς την Ελλάδα.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
1. Εξαιρετική η παρουσία του Μπλίνκεν, την ονομάζω "τα πήρε όλα κι έφυγε".
2. Εμείς μείναμε ικανοποιημένοι με την ρητορική του και για την πρόσκαιρη ηρεμία που μας εξασφαλίζει η συγκυρία των σεισμών και η κατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
3. Η Τουρκία πήρε πολλά δις βοήθεια (ο βασικός στόχος της) για τους σεισμούς αλλά καμία υπόσχεση για όλα τα υπόλοιπα (αεροσκάφη κλπ).
4. Και φυσικά το ζήτημα είναι πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα (που τα έχει άμεση ανάγκη ο Ερντογάν), γιατί μεσολαβούν οι εκλογές στην Τουρκία και τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο πίεσης για να αλλάξει πολιτική.
5. Μας έβαλε σε νέα τροχιά για προσέγγιση με την Τουρκία, διατηρώντας όμως την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
6. Η ρητορική του για τον ρόλο των ΗΠΑ σε αυτήν την προσέγγιση ενέχει έναν τεράστιο κίνδυνο:
Να γίνει το Διεθνές Δίκαιο πλαστελίνη στην διαπραγμάτευση αυτήν, αφού όπως μας έχουν συνηθίσει οι ΗΠΑ το διεθνές δίκαιο είναι εργαλείο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αφού το ερμηνεύει και το εφαρμόζει κατά πως την συμφέρει κάθε φορά.
Και αντί να το διεκδικούμε στα Διεθνή Δικαστήρια και στα Όργανα διαμόρφωσης/εφαρμογής να συμβιβαζόμαστε με επιβαλλόμενες πολιτικές ίσων αποστάσεων.
7. Η επίσκεψή του κου Μπλίνκεν θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για εμάς, αρκεί να καταλάβουμε ότι ναι μεν ο παραλληλισμός των συμφερόντων μας με τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι έξυπνη επιλογή, όχι όμως η υποταγή στα συμφέροντά της.

Ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε ΑΠΟ ΤΩΡΑ με προνοητικές ενέργειες εξωτερικής πολιτικής να μην συμβιβαστούμε με την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
Και ότι η οιαδήποτε απομάκρυνσή μας από το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ (για την Κύπρο) και η αποδοχή ρυθμίσεων και ερμηνειών εν είδη πλαστελίνης, δεν είναι προς το συμφέρον μας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια