Κολομβία η Αλβανία και με την βούλα των ΗΠΑ!

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Σε μια εντελώς ασυνήθιστη πρακτική προέβησαν πρόσφατα στην Αλβανία οι αμερικανικές αρχές δίωξης ναρκωτικών, οργανωμένου εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, σε επίσημους λογαριασμούς που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάρτησε ανακοίνωση δια της οποίας καλεί τους Αλβανούς πολίτες να παράσχουν πληροφορίες που τυχόν διαθέτουν για εμπόριο, παραγωγή και καλλιέργεια ναρκωτικών, για τα πρόσωπα που αναμειγνύονται, καθώς και για τις δραστηριότητες τους στην επένδυση οικονομικών πόρων που απορρέουν από εγκληματικές δραστηριότητες.
Πρόκειται για την γνωστή αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA (United States Drug Enforcement Administration) η οποία καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή κλήσεων στην Αλβανία, καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να αναβαθμίσει την παρουσία της στην χώρα και να ενισχύσει την προσπάθεια πάταξης των εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών.

Προφανώς η DEA με την δημόσια ανακοίνωση της στην αλβανική γλώσσα δεσμεύεται για τις καλύτερες πρακτικές προστασίας του απορρήτου και παροχής κάλυψης για όσους συνεργαστούν παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες. Δύο τουλάχιστον παραμέτρους φέρνει στην επιφάνεια, η διόλου συνηθισμένη αυτή ενέργεια των αμερικανικών αρχών (εάν δεν κάνω λάθος, ανάλογη πρακτική ακολουθούν διεθνώς μόνο στην περίπτωση της Κολομβίας).
Η μία παράμετρος σχετίζεται με τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο. Η άλλη κατά πάσα πιθανότητα αναδεικνύει και επιβεβαιώνει τη βαθιά διάβρωση που έχει υποστεί ο μηχανισμός αστυνόμευσης και δίωξης ναρκωτικών στην Αλβανία, σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει απωλέσει την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα στη συνεργασία του με τις ομόλογες αρχές του εξωτερικού, ειδικότερα με αυτήν των ΗΠΑ.

Τι κρύβουν οι εισαγωγές… μπανάνας!
Για την πρώτη παράμετρο που αναφερθήκαμε, η καλύτερη απόδειξη είναι η δράση των εγκληματικών κυκλωμάτων στην Ελλάδα, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται όλο και πιο συχνά αιματηρές συγκρούσεις, με θύματα συχνά μέλη αντίπαλων ομάδων διεθνούς διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.
Τα τελευταία χρόνια οι οργανώσεις των Αλβανών έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις μητρικές των Ιταλών, για τις οποίες προηγουμένως δούλευαν. Πλέον, προχωρούν σε “δικές τους δουλειές”. Αλβανοί πολίτες ή αλβανόφωνοι από άλλες βαλκανικές χώρες, έχουν εγκατασταθεί στο Εκουαδόρ, την Βενεζουέλα, την Κολομβία και την Βραζιλία για την διευθέτηση των παραγγελιών και μεταφορών.

Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία από το 2014, οι εισαγωγές… μπανάνας στα αλβανικά λιμάνια από χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Οι εισαγωγές μπανάνας είναι το πιο συνηθισμένο περίβλημα των φορτίων που μεταφέρουν σκληρά ναρκωτικά!
Οι δε ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές αναφέρουν όλο και πιο επιτακτικά την διασύνδεση αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων με τουρκικές, όπου μεταξύ άλλων ανταλλάσσουν χασίς παραγωγής τους, με ηρωίνη από Τουρκία και Αφγανιστάν. Οι οργανώσεις αυτές απολαμβάνουν ασυλία στην Αλβανία και φαίνεται να διευκολύνονται στην μεταφορά και επένδυση των πόρων που εξασφαλίζουν από το εμπόριο ναρκωτικών στην ΕΕ, Μεγάλη Βρετανία κ.α.

Τι φοβούνται οι ΗΠΑ
Η Υπηρεσία Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης εδώ και τρία χρόνια έχει κατατάξει την Αλβανία στη “γκρι ζώνη” των ύποπτων κρατών για τη μη επαρκή συνεργασία της στον περιορισμό της επένδυσης μαύρου χρήματος που προκύπτει από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η δεύτερη παράμετρος προκύπτει έμμεσα, καθώς εάν υποτεθεί ότι η DEA εμπιστεύονταν τον αλβανικό κρατικό μηχανισμό, δεν θα είχε λόγο να αιτηθεί την άμεση συνεργασία των πολιτών στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τα ναρκωτικά και το ξέπλυμα χρήματος που προκύπτει απ’ αυτά.

Είναι σαφές ότι, όπως έχουν επισημάνει και σε επίσημες εκθέσεις τους τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και οι διωκτικές αρχές, η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες στο πεδίο της ασφάλειας και της πολιτικής συνοχής που δύναται να επιφέρει η έλλειψη ελέγχου στην ενδυνάμωση των εγκληματικών οργανώσεων. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί, αφενός μεν η σχέση των ομάδων αυτών με την πολιτική, αφετέρου και η διασύνδεση τους με τη διεθνή τρομοκρατία.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια