Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν οι Αλβανοί στο μέλλον

Το ύψος απλήρωτων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας αυξάνεται ραγδαία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Αλβανίας, σηματοδοτώντας το δράμα για όσους εργάζονται σήμερα και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συντάξεις στα γηρατειά.
Τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας αναφέρουν ότι το περασμένο έτος η οφειλή για απλήρωτες εισφορές έφτασε τα 20,5 δισ. ΛΕΚ (177 εκατομμύρια ευρώ) με αύξηση 16% σε σχέση με το 2021.

Οι επιχειρηματικές οφειλές έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με το ποσό να αυξάνει κατά 57% σε σχέση με το 2018, όπου ήταν 13,8 δισ. Λεκ (117 εκατομμύρια ευρώ)
Το χρέος κοινωνικής ασφάλισης είναι το χειρότερο μέρος του φορολογικού χρέους λόγω του κοινωνικού δράματος που επιφέρει. Χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη γήρατος. Το φαινόμενο είναι πιο διαδεδομένο στους δημόσιους φορείς.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις που διοικούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως εταιρείες ύδρευσης, εκπαιδευτικές διευθύνσεις, εργαζόμενοι στην πράσινη καθαριότητα, συχνά δεν έχουν ασφάλιση, καθώς τα κονδύλια για το σκοπό αυτό μεταφέρονται σε άλλες δαπάνες.
Αντί να συγκρατείται, το χρέος αυτό διευρύνεται ραγδαία από χρόνο σε χρόνο, θέτοντας σε δύσκολη θέση όχι μόνο το ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και τις συντάξεις στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια