Αλβανία: Μείωση 13 % στις γεννήσεις σε ένα έτος

Στην Αλβανία το ποσοστό γεννήσεων παρουσιάζει όλο και χαμηλότερα επίπεδα και από το 1990 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 71%, την τελευταία δεκαετία κατά 31% και το 2022 σημείωσαν μείωση κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικοί στο χώρο της δημογραφίας, γιατροί και υπάλληλοι βλέπουν με ανησυχία τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων για μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας.
Για 20 χρόνια, ήταν κάτω από τον κανόνα των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, που είναι ο απαραίτητος κανόνας για τη διατήρηση του πληθυσμού. Σήμερα, οι γυναίκες γεννούν όλο και λιγότερο

Οι κοινωνιολόγοι βλέπουν τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, ξεκινώντας από την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και των κοριτσιών στην κοινωνία, την εστίασή τους στα επαγγελματικά επιτεύγματα και σταδιοδρομία, την αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, τη μετανάστευση περίπου 200 χιλιάδων πολιτών την τελευταία δεκαετία, οικονομικές ανασφάλειες ζευγαριών ή χρήση ναρκωτικών ουσιών και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι ειδικοί βλέπουν με ανησυχία ότι οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές έχουν λιγότερη πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες που επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Οι αρχές έχουν αυξήσει τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την τόνωση των γεννήσεων στη χώρα. Από το 2019, κάθε μητέρα που γεννά το πρώτο της παιδί λαμβάνει ένα μπόνους 40.000 Lek και αυτό το επίδομα αυξάνεται σταδιακά σε 80.000 Lek για το δεύτερο παιδί, 1.200 Lek για το τρίτο κ.ο.κ. Επί του παρόντος, περίπου 160.000 παιδιά έχουν επωφεληθεί από αυτό το επίδομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένα στην Αλβανία. Όμως, κατά τη διάρκεια της εθνικής διαβούλευσης, οι αρχές είπαν ότι χρειαζόταν κάποιες νέες παρεμβάσεις για την υποστήριξη ορισμένων από τις άνεργες γυναίκες με παιδιά.

Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στην Αλβανία θεωρείται από τους ειδικούς ως πολύ σημαντική και επιδραστική στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι αρχές έχουν αναφέρει ορισμένες πολιτικές για να τους βοηθήσουν, κυρίως με κεφάλαια για την ίδρυση και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, αλλά η πρόοδος εξακολουθεί να είναι χαμηλή όσον αφορά τις γυναίκες ως ηγέτες. Η πτώση της γονιμότητας κάτω από το ποσοστό αναπλήρωσης πληθυσμού είναι ανησυχητικό πρόβλημα και στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε αυτό το σκοτεινό πανόραμα, η Αλβανία κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη και την περιοχή, με ποσοστό γεννήσεων 1,32 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, το πιο χαμηλό των τελευταίων 60 χρόνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα στατιστικά στοιχεία τοποθετούν την Αλβανία σε ασθενέστερη θέση από άλλες χώρες όσον αφορά τις δημογραφικές διαδικασίες και τα μέτρα που λαμβάνονται. Σύμφωνα με αυτούς, έχουν χαμηλό αντίκτυπο και αποτυγχάνουν να παράγουν θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια