Στρατεύματα στο Κόσοβο στέλνει η Τουρκία

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει αρκετούς στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή και τη Δευτέρα ως απάντηση στο αίτημα του ΝΑΤΟ να ενταχθεί στην ειρηνευτική της δύναμη, KFOR, μετά τις αναταραχές στο βόρειο τμήμα, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, το υπουργείο κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης, η οποία, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, θα μπορούσε να βλάψει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
«Οι μονάδες μας σχεδιάζουν να αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο στις 4-5 Ιουνίου » , ανέφερε το υπουργείο.

Από τις 26 Μαΐου, οι ντόπιοι Σέρβοι στους βόρειους δήμους Zvečan, Leposavić και Zubin Potok διαμαρτύρονται κατά του διορισμού νέων Αλβανών δημάρχων στα δημοτικά κτίρια.
Στις 29 Μαΐου , η κατάσταση κλιμακώθηκε στο Zvečan μετά τη σύγκρουση Σέρβων διαδηλωτών με μέλη της KFOR.
Ως αποτέλεσμα, τραυματίστηκαν 30 μέλη της KFOR και 52 Σέρβοι.

Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν το ΝΑΤΟ να αναπτύξει επιπλέον 700 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, επιπλέον των 4.000 στρατιωτών που ήταν ήδη παρόντες στη χώρα.

Η διεθνής κοινότητα ζητά συνεχώς μέτρα για τη μείωση των εντάσεων.
Ορισμένοι διπλωμάτες ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο βορρά.
Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι και ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι έχουν επισημάνει ότι μια τέτοια πιθανότητα μπορεί να συμβεί.

Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται στο Zvečan, αν και σε πολύ πιο ήρεμη κατάσταση, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για τις επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στις 29 Μαΐου στο Zvečan.

Η αστυνομία ανέφερε ότι για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και ο εισαγγελέας.
«Περίπου 70-80 βίαιοι άνθρωποι, χρησιμοποιώντας διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυροβόλα όπλα, πέτρες και τσιμεντόλιθους, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που εκτελούσαν τα επίσημα καθήκοντά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.
Οι επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων αυτού του θεσμού θεωρούνται «επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης του Κοσσυφοπεδίου».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια