Για όλα φταίει κάποιος άλλος

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Η χώρα καίγεται από άκρο σε άκρο και οι φετινές πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα.
1) Αυτά είναι τα περισσότερα όλα τα χρόνια από το 2007 έως σήμερα (ως προς αυτά που είχαν καεί τον Αύγουστο του 2007), που ήταν 2.500.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνων και που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους (ενδεικτικά 45 νεκροί το 2020, 102 στο Μάτι, και πάνω από 30 άνθρωποι φέτος). Κατά μέσον όρο πεθαίνουν 29 άτομα κατ έτος).
2) Από το 1980 – 2023 έχουν καεί περίπου 22 εκατ. Στρέμματα αγροτοδασικά. Ο μέσος ετήσιος αριθμός των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων είναι περίπου 511 χιλ. στρέμματα.
3) Από τον συνολικό αριθμό των 62 χιλιάδων δασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν σε αυτό το διάστημα των 43 ετών έχασαν τη ζωή τους 350 περίπου άνθρωποι και υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό (από εγκαύματα) άλλοι 120 περίπου άνθρωποι.
4) Στο 26% των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν εξακριβώνονται τα αίτια πρόκλησής τους, το 64% των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (εμπρησμό από αμέλεια και εμπρησμό από πρόθεση) και σχεδόν το 10% οφείλονται σε τυχαία ή φυσικά αίτια.
5) Μόνο το 12% των συλληφθέντων ως δραστών καταδικάζεται. Στις φυλακές παραμένει μόνο το 4%. Ελάχιστοι συλλαμβάνονται στα όρια του αυτοφώρου (0,4% περίπου).

Υπάρχουν και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που κατέχει το ΠΣ.

Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΨΕΥΔΗ
1) Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ναι μεν η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει επιτείνει τα φαινόμενα ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ Η ΦΩΤΙΑ, όμως οι βασικές αιτίες των πυρκαγιών είναι ανθρωπογενείς και μάλιστα στην συντριπτική πλειονότητα αδιευκρίνιστες ως προς τους δράστες.
2) Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για ευθύνες των κυβερνήσεων και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας (και θα γίνει αυτό στην ώρα του), όμως τώρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να συνδράμουμε όλοι μας, με τις δυνατότητές τους ο καθένας την προσπάθεια πρόληψης, ελέγχου και κατάσβεσης των πυρκαγιών.
3) Όμως για να γίνει σωστή αξιολόγηση των αιτιών και να ληφθούν τα δέοντα συμπεράσματα ώστε να διορθώσουμε στην συνέχεια άμεσα όσα είναι δυνατόν να διορθωθούν θα πρέπει να σταματήσουν τα κατά συνθήκη ψεύδη και οι ανούσιες πολιτικές συγκρούσεις και συγκρίσεις (εσείς κάψατε περισσότερα από εμάς και εσείς ενέχεστε για περισσότερους θανάτους από εμάς).

4) Και τα κατά συνθήκη ψεύδη είναι πολλά:
α) Δεν αποδίδονται ευθύνες ΠΟΤΕ σε πολιτικό, σπανιότατα σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο (κάποιοι μάλιστα επιβραβεύονται κομματικά για την ανυπαρξία τους αλλά και για την υστερόβουλη πειθαρχία στις έρευνες και τα πορίσματα) και περισσότερο σε δευτερεύοντα διοικητικά στελέχη με πειθαρχικές ποινές.
β) Η προσπάθεια απόκρυψης και κάλυψης της αδιαφορίας ή και άγνοιας ακόμη αρμόδιων κρατικών λειτουργών κατά την διάρκεια της εγρήγορσης του μηχανισμού πρόληψης και προστασίας αλλά και αντιμετώπισης καταστροφών, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανταπόκριση ολόκληρου του συστήματος.
γ) Η μετάθεση των ευθυνών από τους καθ’ ύλη επικεφαλής/αρμόδιους σε άλλους παράγοντες απτούς και μη απτούς (αόριστους και γενικούς).
δ) Η κάλυψη από συγκεκριμένα μεγάλα ΜΜΕ των ευθυνών πολιτικών που αδράνησαν είτε δεν προετοίμασαν κατάλληλα τον κρατικό μηχανισμό, λόγω κυβερνητική υποστήριξης.
ε) Η έλλειψη ακεραιότητας από τις επιτροπές διερεύνησης για τις αιτίες, τα αποτελέσματα και τις ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο μεγάλος αγώνας της κάθε κυβέρνησης γίνεται για το ποιος θα αναλάβει το έργο της έρευνας και της έκθεσης που θα ακολουθήσει.
στ) Η έκθεση αυτή δεν είναι μία απλή διοικητική έκθεση αλλά είναι αναγκαίο να κατατίθεται στο Κοινοβούλιο για εξέταση και συζήτηση με δυνατότητα κλήσεως μαρτύρων και αρμοδίων πολιτικών και διοικητικών στελεχών, για να εξετασθούν περεταίρω σε ερωτήματα που θα προκύπτουν, ερμηνευτικές στρεβλώσεις επί των στοιχείων, αοριστίες και αδιαφάνειες που ενδεχομένως θα υπάρχουν.
ζ) Η έκθεση αυτή να ψηφίζεται και στην συνέχεια να ανατίθεται σε αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, με την συμμετοχή κατάλληλων τεχνοκρατών, οι οποίοι θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης του μηχανισμού πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
η) Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις θα αναγκάζονται αφενός να λογοδοτούν και να μην προσφεύγουν εύκολα σε κατά συνθήκη ψεύδη, αφετέρου να αναγκάζονται να αναλαμβάνουν τα δέοντα μέτρα, αλλιώς θα είναι υπόλογες έναντι του Κοινοβουλίου και του λαού γιατί δεν τα έλαβαν.

ΣΥΝΠΕΡΑΣΜΑ
Επιτέλους ας σταματήσουμε τα ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΨΕΥΔΗ και ας δημιουργήσουμε διαφανείς, αξιόπιστους και ακέραιους μηχανισμούς διερεύνησης των αγροτοδασικών πυρκαγιών ώστε:
1) αφενός να βρούμε τα πραγματικά αίτια,
2) να αποδοθούν ευθύνες σε όσους δεν λειτούργησαν σύμφωνα με το λειτούργημα και τις αρμοδιότητές τους,
3) να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι
4) να ενισχυθούν στο μέγιστο οι μηχανισμοί πρόληψης και οι υλικοτεχνικές υποδομές
και ΚΥΡΙΩΣ
5) να διορθώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε ΟΛΟ το σύστημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην χώρα μας (προσωπικό, μηχανισμό, διαδικασίες, υποδομές και αποφάσεις), διδασκόμενοι πραγματικά και αξιόπιστα από τα λάθη μας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια