Μνήμες και γεγονότα κατοίκων της Δρόπολης από τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο (vid)

Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήταν η αρχή μιας εκστρατείας που έμεινε στην ιστορία ως το "Έπος" και κάλυψε ένα ένδοξο μέρος της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας. Η ημέρα που η Ελλάδα είπε «ΟΧΙ» στην υποταγή, έστειλε το μήνυμα πως όταν παλεύει κανείς με την ψυχή του, όταν αγωνίζεται για την ελευθερία του, όσο μεγάλα και αν είναι τα εμπόδια, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν, στο τέλος θα βγει νικητής. Αιματηρές μάχες διεξήχθησαν στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα και σε άλλες πόλεις της Νοτίου Αλβανίας όπου οι Έλληνες στρατιώτες επέδειξαν σθεναρότητα και υψηλό αίσθημα αυτοθυσίας υπέρ της Πατρίδος.

Σε αυτό το βίντεο που πραγματοποιήθηκε το 2017 και αξίζει να παρακολουθήσετε, θα ενημερωθείτε για διάφορα γεγονότα και μνήμες που φέρουν μερικοί από τους κατοίκους των χωριών της Δερόπολης από το Έπος του ’40, γεγονότα από μάχες που είτε τα έχουν βιώσει μόνοι τους είτε τα έχουν εξιστορήσει οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους. Όλοι αυτοί είναι οι «αφανείς» ήρωες του πολέμου, είναι οι άνθρωποι που περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες τους Έλληνες στρατιώτες, τους φιλοξένησαν εγκάρδια με τα ελάχιστα εκείνης της εποχής, φρόντισαν τους τραυματίες στα σπίτια τους και αργότερα περισυνέλεξαν τα οστά των πεσόντων για να τα ενταφιάσουν όπως τους άρμοζε ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την αυτοθυσία τους.

 
Αξίζει να αναφέρουμε πως ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941) πραγματοποιούνται στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας και στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών, όπου η τελετή συνδιοργανώνεται με την αλβανική πλευρά, βάσει της σχετικής διακρατικής συμφωνίας. Στο πλαίσιο της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009 για την Αναζήτηση, Εκταφή, Προσδιορισμό Ταυτότητας και Ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-41, μόλις το 2018 ξεκίνησαν οι εργασίες εκταφής Ελλήνων στρατιωτών σε περιοχές της Περιφέρειας Αργυροκάστρου από όπου ένας σημαντικός αριθμός οστών έχει ενταφιαστεί και στα δύο νεκροταφεία.

Τιμή και Δόξα στους Έλληνες Πεσόντες του ’40, στους ήρωες, που όπως αναφέρει και στο βίντεο ο αείμνηστος Γιώργος Μπάκος, δεν είχαν βαρύ οπλισμό αλλά ήταν παλικάρια!

Βαθειά υπόκλιση στους «αφανείς» ήρωες του πολέμου, στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας που μέσα στις δεκαετίες και παρά τις αντιξοότητες φύλαξαν τα οστά των Ελλήνων πεσόντων και φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανή την μνήμη τους!

Ζήτω το Έπος του ’40!

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια