Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
Εδώ και ένα και πλέον μήνα πριν (τέλη Αυγούστου), οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο προειδοποίησαν για «σοβαρή κλιμάκωση» καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας .
Σε ανακοίνωσή του το Ισραήλ είχε αναφέρει ότι έπληξε στόχους που ανήκουν στην παλαιστινιακή αντιστασιακή οργάνωση Χαμάς στο νότιο Λίβανο και ότι δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς «να επιχειρήσει από το εσωτερικό του Λιβάνου». Επίσης είχε δηλώσει ότι «θεωρεί το κράτος του Λιβάνου υπεύθυνο για κάθε κατευθυνόμενη προσβολή προέρχεται από το έδαφός του».
Οι Ισραηλινές επιθέσεις είχαν καταστρέψει επίσης δύο τούνελ στην Γάζα, στο Μπέιτ Χανούν και στο Χαν Γιουνίς και δύο εργοστάσια όπλων, ως απάντηση στις «παραβιάσεις ασφαλείας της Χαμάς».
Μετά από αυτές τις επιθέσεις, ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, είπε ότι το Ισραήλ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την κλιμάκωση και την επίθεση κατά της Ιερουσαλήμ και της Γάζας και η Χαμάς ξεκίνησε σποραδικές επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ θέλοντας να δείξει την αντίδρασή της.
Όμως στην πράξη η Χαμάς προετοιμάσθηκε κρυφά για κάτι μεγαλύτερο.
Και όπως αποδείχθηκε με αιματηρό τρόπο, αυτό εκδηλώθηκε με αφορμή την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στην αίθουσα προσευχής Al-Qibli στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου απομάκρυναν βίαια Παλαιστίνιους πιστούς για δύο συνεχόμενες νύχτες.
Η Χαμάς από τη Γάζα εξαπέλυσε μια μεγάλη και συντονισμένη επίθεση νωρίς το πρωί του Σαββάτου (Shabbat- ανάπαυση για τους Εβραίους) στο νότιο Ισραήλ, διεισδύοντας σε πολλές ισραηλινές πόλεις και στρατόπεδα, με συντονισμένες ομάδες επιθέσεων σε διαφορετικά σημεία, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα χιλιάδες ρουκέτες προς πόλεις στο Ισραήλ μέχρι και την Ιερουσαλήμ.
Σημειωτεόν ότι οι ομάδες μαχητών της Χαμάς πέρασαν στο Ισραήλ από ξηρά και θάλασσα, με δύο κύριες μάχες να γίνονται αρχικά κοντά στις πόλεις Οφακίμ, Μπέρι, Ασκελόν και να συνεχίζονται μετά σε τουλάχιστον 22 ισραηλινούς οικισμούς και στρατόπεδα.
Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες, τραυματίσθηκαν πάνω από 500 και απήχθηκαν 70 Ισραηλινοί πολίτες και στρατιώτες και επίσης μεταφέρθηκαν στην Γάζα και πτώματα Ισραηλινών στρατιωτών.
Εάν αληθεύει η είδηση, τότε η προσβολή και σύληση των πτωμάτων θα αποτελέσει θρυαλλίδα μεγαλύτερης αντίδρασης από τους Ισραηλινούς. Κάτοικοι ισραηλινών παραμεθόριων πόλεων είπαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι ένοπλοι κινούνταν από πόρτα σε πόρτα, αναζητώντας αμάχους.
Από την άλλη πλευρά όπως δήλωσε το Υπουργείο υγείας της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιοι σε μάχες είτε από αεροπορική απάντηση του Ισραήλ σε πόλεις της Γάζας.
Το Ισραήλ πέραν των στρατιωτικών αντιδράσεων μέχρι τώρα, ήδη ξεκίνησε την κλήση εφέδρων. «Είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
ΣΧΟΛΙΑ
1) Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν φωνές ανησυχίας για την ετοιμότητα των Ε.Δ. του Ισραήλ αφενός αλλά και μεγάλος προβληματισμός για την συνοχή της ισραηλινής κοινωνίας και την ετοιμότητα της να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες απειλές. Πολλοί νέοι κυρίως αντιδρούσαν για την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας τους, πέραν της πολιτικής κρίσης που ξεκίνησε από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την εξουσία του δικαστικού σώματος.
2) Το γνωστό για την αποτελεσματικότητά του σύστημα πληροφοριών της Μοσάντ δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και αναμενόταν, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθούν έγκαιρα τα σχέδια της Χαμάς.
3) Πολλοί συνομωσιολόγοι θα πουν ότι ενδεχομένως αφέθηκε η Χαμάς να δράσει, για να υπάρξει δικαιολογία για το Ισραήλ για να τελειώνει μια και καλή με την Χαμάς (το σύνδρομο του Περλ Χάρμπορ).
α) Και ενδεχομένως να στηριχθούν επιχειρήματα γι αυτό, στο ότι σε αυτήν την περίοδο των μεγάλων γεωπολιτικών συγκρούσεων (είναι χρήσιμο για τον Δυτικό κόσμο το Ισραήλ), θα ήταν χρυσή ευκαιρία για το Ισραήλ να δράσει έτσι ώστε να μην έχει τον Δυτικό κόσμο απέναντι του, στην μεγάλης κλίμακας πολεμική αντίδρασή του που θα μπορεί να ακολουθήσει ως αυτοάμυνα πλέον.
β) Και επίσης, ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση του Ισραήλ να το βλέπει και ως ευκαιρία για να αποδυναμώσει τις φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό του Ισραήλ, τόσον όσον αφορά την μακροχρόνια στρατιωτική επαγρύπνηση, για την όποια αντιδρούν οι νέοι κυρίως, όσο και την πολιτική κρίση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.
4) Όμως αυτό έχει και τον αντίλογο, ότι δεν θα διακινδύνευε με τέτοιο τρόπο τις ζωές χιλιάδων Ισραηλινών, αφού είχε ευκαιρίες (έστω και μικρότερης έντασης) για κλιμάκωση.
5) Εκτιμάται ότι δεν θα συνέφερε τις ΗΠΑ (αυτήν ιδιαίτερα την στιγμή) μία τέτοια σύγκρουση, η οποία να θέτει την σταθεροποίηση που επιδιώκει να υπάρξει στην Μέση Ανατολή και στο Levant ιδιαίτερα, αρχής γενομένης από τις συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες θα δοκιμασθούν εάν το Ισραήλ αντιδράσει με πλήρη καταστρεπτική ισχύ στην Λωρίδα της Γάζας για την Χαμάς. (Χαμάς και Χεζμπολάχ αντιδρούν στης συμφωνίες του Αβραάμ).
6) Επίσης αντίπαλοι για το Ισραήλ δεν είναι μόνο στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά είναι και οι δυνάμεις της Χαμάς στον Λίβανο, οι οποίες ήδη είχαν εμπλακεί τον Αύγουστο στην κλιμάκωση.
Επίσης, οιαδήποτε υπέρμετρη πολεμική αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ ενδεχομένως να ενεργοποιήσει και άλλους στην περιοχή, εντός και εκτός του Ισραήλ, προς υποστήριξη των Παλαιστινίων (ήδη Ιράκ και Ιράν τοποθετήθηκαν άμεσα υπέρ της Χαμάς).
7) Σημειωτέον είναι, ότι χειρουργικά χτυπήματα μόνο στην Χαμάς είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν επιτυχία, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και χρειάζεται επίσης το Ισραήλ και την υποστήριξη της Αιγύπτου για να μπορέσει να εγκλωβίσει τα μέλη της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας (λόγω των τούνελς και των εξόδων διαφυγής).
8 ) Ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά ύποπτος στην όλη υπόθεση και θα διερευνηθεί περισσότερο, με δεδομένη την υποστήριξή της στην Χαμάς, την εκπαίδευση στελεχών της στην Τουρκία (όπως υπάρχουν πληροφορίες) και την φιλοξενία του Χαζέμ Κασέμ στο έδαφός της.
Διαβάστε ακόμη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών