Η μοναξιά του Τμήματος Ελληνικών - Δείγμα της συλλογικής μας κατάντιας


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ 30ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ
Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Μια επέτειος σταθμό ιστορικής σημασίας για το έργο του και την μελλοντική πορεία. Μόνο του γιόρτασε τα 15χρονα…. τα 25χρονα … Δύσκολα όμως να γιορτάσει φέτος τα 30χρονα. Μια οποιαδήποτε κοινότητα, πλούσια η φτωχή και ειδικά μια κοινότητα υπό αμφισβήτηση θα αντιμετώπιζε έναν πανεπιστημιακό θεσμό ως σήμα της κατατεθέν, ως επιβεβαίωση και καταξίωση της δικής της ταυτότητας, πολιτισμικής και εθνικής. Από την άλλη, είναι ο μόνος θεσμός που επιμένει στην υπαρξιακή αρχή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ότι ο Ελληνισμός μόνο όταν στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις μπορεί να επικρατήσει και πορευτεί. Όταν πιστεύει και περιμένει από τη μάνα πατρίδα , θα απογοητευτεί.

ΟΙ ΓΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΣ
Δυστυχώς, βιώματά του είναι η αδιαφορία της κοινότητας, οι προσπάθειες απαξίωσής του από το εθνικό κέντρο, ο άνισος και ο αδιανόητος ανταγωνισμός φορέων που χαίρουν την υποστήριξη του κέντρου αυτού. Αυτή η τάξη κάνει εφικτό και έντονο τον συλλογισμό ότι δύσκολα να μνημονευτεί εορταστικά η 30χρονη επέτειος του Τμήματος.

Η ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Όντως, πρόκειται για το μοναδικό και σπουδαιότερο πανεπιστημιακό Ίδρυμα που έχει ο Ελληνισμός ανά τον κόσμο. Το αντικείμενο του συνδέεται αποκλειστικά με την παιδεία στη μητρική γλώσσα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα και την προβολή του επιτόπιου διαχρονικού και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ- ΣΤΕΛΕΧΩΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ασφαλώς δεν είναι διόλου λίγα 30 χρόνια ζωής στα 100 συνολικά χρόνια από την αποκοπή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από την Πατρίδα. Η σπουδαιότητά του πολλαπλασιάζει τις τρεις αυτές δεκαετίες, στον ιστορικό χρόνο, στο παρόν και το μέλλον. Με τρία προγράμματα σπουδών (ένα πτυχιακό και δύο μεταπτυχιακά), κατάφερε για πρώτη φορά να καλύψει τις ανάγκες για ελληνοδιδασκάλους πανεπιστημιακού επιπέδου για όλα τα μαθήματα στη μητρική γλώσσα στην ελληνική παιδεία σε δημοτικό και γυμνάσιο της Ε. Ε. Μειονότητας. Οι πτυχιούχοι του ξεπέρασαν τους 500. Δεν τους συναντάς μόνο στα σχολεία, αλλά παντού όπου υπάρχει ανάγκη για πανεπιστημιακά στελέχη με καλή γνώση της ελληνικής και της αλβανικής, αρχίζοντας από το διπλωματικό σώμα, στην ιερά μητρόπολη, στους δήμους, στις διοικήσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων κλπ. (Και οι πολέμιοι σήμερα του Τμήματος εκπληρώνουν τις ανάγκες τους για στελέχη με πτυχιούχους του Τμήματος)

Η ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Ειδική, άμεση και πραχτική η συμβολή του Τμήματος στη πορεία της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα: Έφερε κοντά στους εκπαιδευτικούς τα ελληνικά πανεπιστήμια για την επαγγελματική επιμόρφωση των Ελλήνων διδασκάλων, για την βελτίωση και εκσυγχρονισμό των μεθόδων διδασκαλίας, για την ένταξη δασκάλων και μαθητών στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Μελέτησε και έκδωσε την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση για την κατάσταση και την προοπτική της παιδείας στη μητρική γλώσσα. Αποκορύφωση της συμβολής του Τμήματος προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η κατάρτιση των νέων σχολικών εγχειριδίων τα οποία κάνουν την μεγάλη ποιοτική διαφορά στην ιστορία των σχολικών εγχειριδίων στα εκατό χρόνια ύπαρξης ελληνικών μειονοτικών σχολείων. Ο Έλληνας μαθητής νιώθει αναπόσπαστο μέρος του περιεχομένου του βιβλίου. Ό τι μαθαίνει για την Αλβανία, μαθαίνει και για την Ελλάδα. Έχει δικά του βιβλία για την μητρική γλώσσα, την ιστορία και τη γεωγραφία της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ιδιαίτερη και αναντικατάστατη η συμβολή στην έρευνα, μελέτη και προβολή με ποικίλο εκδοτικό έργο του ελληνικού πολιτισμού. Μονογραφίες, βιβλία, ντοκιμαντέρ λευκώματα, διατριβές και διδακτορικά με αντικείμενο τον ελληνικό πολιτισμό της περιοχής, κάθετα και οριζόντια. Όσο κανένα άλλο ίδρυμα σε όλη την ιστορία του ελληνισμού της Αλβανίας. Ποικίλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου για τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική γλώσσα, την ποίηση, τις εθνικές επετείους, για τις παραδόσεις μας. Αξεπέραστη καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Δική του ιστοσελίδα και διαδικτυακή επικοινωνία. Για το έργο αυτό δεν είχε ποτέ τη στήριξη της Αθήνας. Απεναντίας είχε τη δυνατή στήριξη της Κύπρου!
Για τη δράση του αυτή ουκ ολίγες φορές το Τμήμα βρέθηκε στο στόχαστρο ανθελληνικών κύκλων και των ίδιων των κρατικών θεσμών. (Θέμα των σχολικών εγχειριδίων, των ντοκιμαντέρ, των λευκωμάτων) Την ίδια στιγμή η διπλωματική αρχή βλέπει, (μόνο το Τμήμα αυτό) ως υπάλληλο του αλβανικού κράτους!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ;!
Το πολύτιμο και ακατόρθωτο αυτό έργο (θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι άλλοι θεσμοί από κοινού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το έργο του Τμήματος σε όφελος του Ελληνισμού), δεν έχει αναγνώριση. (Συνεπώς ορθή η λογική που λέει γιατί να συνεχίσουμε την παραγωγή έργου όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση, όταν δεν αξιοποιείται το έργο αυτό, όταν όσα περισσότερα παράγεις, τόσο περισσότερο βάλλεσαι!!)
Οι διπλωματικοί θεσμοί και εκείνοι που απόχτησαν την εξουσία εκπροσώπησης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ακολουθούν την πολιτική των τριμάτων, της υποταγής, της υποτίμησης και διάσπασης. Το Τμήμα επιδιώκει να κάνει τη διαφορά στην υπάρχουσα κατάσταση, σεβόμενο το ρόλο και την αποστολή του, χωρίς να δεχτεί ρόλους ουράς, γλειψίματος υποταγής. Αυτή η στάση του ενοχλεί και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι προτιμούν τον μαρασμό, αλλοίωση και την εξαφάνιση του εδώ Ελληνισμού!

19 Σεπτεμβρίου 2023

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια