Η Βορειοηπειρώτικη αδιαφορία για την απογραφή του πληθυσμού


Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Αυτό ισχύει για τους Βορειοηπειρώτες και αποτελεί τη συνέπεια. Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στη στάση της Αθήνας απέναντί τους, όπως και αναμεσά τους. Στην ρηχή ποιότητα ελληνισμού μεταξύ Βορειοηπειρωτών, στους οποίους αξίζει η πολιτική ηγεσία που έχει. Την αναθεματίζει καθημερινά, αλλά δεν θέλει να την αλλάξει. Συμπεριφέρεται βορειοηπειρωτικά. Δε θέλει να χτίσει εθνικά τη δική του οντότητα και κοινότητα. Τον ικανοποιεί η ισοπέδωση κάθε αξίας, η διάσπαση, η εσωστρέφεια, η άρνηση. Η επιβίωση χωρίς εθνική ταυτότητα. Η διατήρηση, καλλιέργεια και προώθησή της απαιτεί θυσίες, κόστος, γνώσεις, μόρφωση, σύμπνοια, κοινοπραξία, καθοδήγηση. Οι Βορειοηπειρώτες δεν τα θέλουν αυτά. Ο όχλος αρκείται στη θορυβώδη επιβίωση.

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΟΥ.

Η Αθήνα ποτέ δεν έσκυψε να δει σε βάθος και ουσιαστικά τις διεργασίες αλλοίωσης που δέχτηκε ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Συνεπώς δεν μπόρεσε να εργαστεί για την αποκατάσταση της ιστορίας. Μάλλον, είδε την εθνική αυτή υπόθεση ως εξέλιξη μπίζνας. Οι εγκύκλιες πολιτογράφησης των αρμόδιων Ελληνικών Υπουργείων απαιτούν από τους Έλληνες διπλωμάτες να περάσουν στην τρύπα του βελονιού τους πραγματικούς Έλληνες που θέλουν να πολιτογραφούν. Και εκείνοι απαιτούν με περίσσιο ζήλο λεπτομέρειες που αν υποβάλλονταν στην Ελλάδα το 50 τοις εκατό των Ελλαδιτών θα έχαναν την ελληνική υπηκοότητα και εθνικότητα.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ. 
Στην συμπύκνωση της ιστορίας με χαρακτηριστικό την διαχρονική απονιά της μάνα πατρίδας προς την εθνική μοίρα του, λειτούργησε ως καταλύτης η περίοδος μεταπολίτευσης στην Αλβανία. Με το εθνικό κέντρο να ολιγωρεί, σε σημείο ταύτισης της συμβολής του με τον αφανισμό του. Με την δική του πολιτική ηγεσία να λειτουργεί ως ένα εργαλείο διπλής λαβής, όσο για τα Τίρανα τόσο και για την Αθήνα. Και στον ίδιο τον Έλληνα Βορειοηπειρώτης να μη αρμόζει ούτε ο όρος «κρυπτοέλληνας» !

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
Είχε και μια άλλη μαύρη πτυχή η ιστορία της ανάδειξης του αριθμητικού εύρους του Ελληνισμού στην Αλβανία. Την μετατροπή του θέματος σε μπίζνα συγκεκριμένων κύκλων. Θυμάστε την πολιτική των ΕΔΤΟ. Η δήθεν πολιτική χορήγησης όσων περισσότερων ΕΔΤΟ και σε άτομα αδιευκρίνιστης εθνικής ταυτότητας (εκδόθηκαν πάνω από 320 χιλιάδες) καθοδηγούνταν από τη δήθεν λογική ότι να «τους έχουμε στο χέρι» για να δηλώσουν «Έλληνες» στην επικείμενη απογραφή στην Αλβανία. Κατέληξε σε βίλες, πλούσια μαγαζιά, αμύθητο ρευστό των μεσαζόντων. Κατά βάθος καλλιέργησαν έναν ιδιόρρυθμο ανθελληνισμό που εκδηλώνονταν ως ο «καλός Αλβανοέλληνας» στην Ελλάδα και ο αποφασισμένος Αλβανός στην Αλβανία. Τροφοδότησε ταυτόχρονα την εθνική απάθεια των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, ή την ταύτισή της εθνικής συνείδησης με την ανάγκη επιβίωσης.
Με εγχείρημα την ιστορική επιδίωξη του υψηλού ποσοστού Ελλήνων στην Αλβανία, η αγοραπωλησία της ελληνικής εθνικής βίζας και οι παράνομες πολιτογραφήσεις ακόμα και Βόρειων Αλβανών και κακοποιών στοιχείων, με τη μεσολάβηση εκπροσώπων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα. Εννοείται, έναντι πακτωλών αμοιβών και με τη μεσολάβηση πολιτικών, διπλωματών, τοπικών αρχόντων και εκπροσώπων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, δικηγόρων, διοικητικών υπαλλήλων.
Το επίκεντρο δράσης των τελευταίων χρόνων ήταν η Χιμάρα!

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ
Ο μεγάλος κίνδυνος συρρίκνωσης του Ελληνικού στοιχείου αποτελούν οι Βλάχοι των μεγάλων ελληνικών προνομίων. Στις απογραφές του 1950 προέκυπταν στο Νότο της Αλβανίας περισσότεροι από τους Έλληνες. Δεν καταγράφονταν ως Έλληνες ανεξαρτήτως που γνώριζαν μόνο ελληνικά και διόλου αλβανικά. (Αργότερα αφομοιώθηκαν ως Αλβανοί και ξέχασαν τα ελληνικά και τα βλάχικα)
Στην απογραφή σε εξέλιξη, στο λήμμα για την επιλογή εθνικότητας, γι΄αυτούς δεν υπάρχουν πλέον διλήμματα. Θα δηλώσουν «βλάχοι» εφόσον ο νόμος του 2017 τους αναγνωρίζει ως βλάχικη εθνική μειονότητα, ταυτόσημη με την ελληνική και 7 άλλες.

Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση τους αποστασιοποιεί από την ελληνική κοινότητα για να ταυτιστούν έτσι με τους Ρουμανόβλάχους. Δεν είναι ότι στην εξέλιξη αυτή έχει αφήσει διάπλατα ανοιχτό παράθυρο ο νόμος. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως στις δικές μας περιοχές, ή εκεί που είναι εγκατεστημένοι οι Βλάχοι που θεωρούνταν Έλληνες, αλωνίζουν Ρουμάνοι πολιτικοί, διπλωμάτες, υπουργοί και άλλοι παράγοντες. Τους έχουν ανοίξει σχολεία, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, διεξάγουν και θείες λειτουργίες στη «μητρική» τους γλώσσα.
Την ίδια στιγμή οι δικοί μας διπλωμάτες περιφέρονται σαν ξένοι στο χώρο της εθνικής ελληνικής μειονότητας, με ένα μπλοκάκι στο χέρι που κρατούν σημειώσεις για τους Έλληνες με καλή και κακή συμπεριφορά προς τους ίδιους. Ή έρχονται από Ελλάδα και πολιτικοί, υπουργοί και άλλοι που ψάχνουν τους δικούς τους έμπιστους για να κάνουν καμιά μπίζνα !

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ 
Το αρμόδιο Ινστιτούτο για την απογραφή, επιχειρεί τη διαδικασία με τους δημάρχους της κυβέρνησης. (Αναφέρει ότι δεν υπήρξαν εθελοντές για να ενταχτούν στη δομή απογραφής και στηρίχτηκε στους δημάρχους. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ισχυρίζεται περί του αντιθέτου) Σιωπηλά, χωρίς να προηγηθεί και ακολουθήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Και όπως παρατηρεί η ΟΜΟΝΟΙΑ, χωρίς μέτρα διασφάλισης της διαφάνειας. Από το σύστημα αυτό θα προκύψουν και τα αποτελέσματα. Σίγουρα ότι οι Έλληνες θα προκύψουν περισσότεροι από την απογραφή του 2011. Ίσως τα νούμερα να αγγίξουν και την τάξη των 50 χιλιάδων, αλλά πάντα μικρότερα από την απογραφή του 1989.

16 Σεπτεμβρίου 2023

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια