Απάνθρωπη η συμφωνία Ράμα - Μελόνι για τους πρόσφυγες

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης χαρακτηρίζει απάνθρωπη τη συμφωνία μετανάστευσης μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και ότι «δίνει ένα ακόμη πλήγμα στην αρχή της αλληλεγγύης της ΕΕ».
Η Imogen Sudbery, διευθύντρια του IRC για την Ευρώπη, είπε ότι "όλοι έχουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο - ανεξάρτητα από την καταγωγή τους ή τον τρόπο άφιξης τους".
Πρόσθεσε: Αυτή η τελευταία απόφαση της Ιταλίας είναι μέρος μιας ανησυχητικής τάσης που υπονομεύει αυτό το δικαίωμα - εστιάζοντας στην αποτροπή των ανθρώπων να φτάσουν στην Ευρώπη, αντί να τους υποδέχονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος εξετάζει αυτήν την επιλογή, αλλά υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους αυτές οι προηγούμενες προτάσεις δεν έχουν προχωρήσει: η διαδικασία φυγής στο εξωτερικό είναι πλήττεται από πολλά ελαττώματα σε ηθικούς, νομικούς και πρακτικούς λόγους.
Τόνισε επίσης ότι « είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες της ΕΕ να υποστηρίζουν και να ενισχύουν το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου στην επικράτειά τους», προσθέτοντας ότι «Οποιαδήποτε εταιρική σχέση για τη μετανάστευση με χώρες εκτός ΕΕ πρέπει να εξαρτάται από την προστασία των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην κίνηση'.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια