Η Αθήνα χάνει την ΕΕΜ - Τα Τίρανα τρίβουν τα χέρια

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Στις σχέσεις με την Αλβανία η Αθήνα δεν έχει διανοηθεί ότι έχει βασικό ρυθμιστικό μοχλό, κυρίως όταν θέλει να έχει το πάνω χέρι, την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Κάτι που έχουν διανοηθεί σε βάθος και παίζουν αφοπλιστικά προς την Αθήνα, τα Τίρανα.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ, ΒΛΕΠΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ;!
Με μέσο τα όπλα και την νοοτροπία του κομμουνιστικού καθεστώτος, τα Τίρανα αναπτύσσουν έναν ευνοϊκό για τους σκοπούς τους πατερναλισμό προς την Ε.Ε.Μ, τον οποίο ενώνουν στον δικό τους ανθελληνισμό. Οι εναπομείναντες Έλληνες στην Αλβανία, είτε για λόγους επιβίωσης, είτε από φόβο, είτε για να εκδικηθούν την προσχηματική ή ανύπαρκτη πολιτική της Αθήνας προς τους ίδιους, στηρίζουν, δυστυχώς σιωπηλά τα Τίρανα, ή τουλάχιστον δεν αντιδρούν πολιτικά. Ασφαλώς και δεν υπάρχει καλύτερη υπηρεσία για την πολιτική των Τιράνων. (Θα επανέλθουμε στο Β. Μέρος)

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ.
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

Η Αθήνα επέλεξε ως όπλο πίεσης προς τα Τίρανα, για να πετύχει τουλάχιστον την άδεια ορκωμοσίας Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου, (η οποία άδεια δεν θα κριθεί, απ΄ότι φαίνεται, ούτε αύριο) την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε. Ένωση. Την πέτυχε όμως;! Από την μία δέχτηκε πίεση από την ίδια την Ε. Ένωση. Από την άλλη τα Τίρανα το διασκεδάζουν. Πρώτο διότι δεν ενδιαφέρονται και ιδιαίτερα να ενταχτούν στην Ευρώπη (Οι πολιτικοί το θεωρούν αυτό καπίστρι που δε θα τους επιτρέπει να αλωνίζουν και να κολυμπούν σε αμύθητα πλούτη) Δεύτερο. Στο εσωτερικό της Αλβανίας μετατρέπει τη στάση της Αθήνας σε μοχλό φανατισμού του αλβανικού ανθελληνισμού (Δείχνουν όλοι με το δάχτυλο εχθρικά την Ελλάδα που εμποδίζει το «ευρωπαϊκό όνειρο» του αλβανικού λαού, επιβεβαιώνοντας, κατ΄εκείνους, ότι διαχρονικά η Ελλάδα παραμένει ο μόνιμος εχθρός της Αλβανίας) Τρίτο, συσπειρώνει εθνικά τον αλβανικό λαό, αποτρέποντας του την προσοχή από τα άλλα σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Τέταρτο, περιθωριοποιεί, ή απονευρώνει, για να νιώθει αδύναμη και στα κάγκελα η Ε.Ε.Μ, ή με πειθήνια προς τα Τίρανα και τον αλβανικό εθνικισμό συμπεριθφορά.
Η ταχτική αυτή της Αθήνας βολεύει τα Τίρανα, γι΄αυτό και στο όνομα της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης κρατάει στη φυλακή τον Μπελέρη για να τρολάρει την Αθήνα.

ΑΤΥΧΕΣ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΜΠΕΛΕΡΗΣ -Ε.Ε.ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

H Αθήνα για να προβάλλει σε υψηλούς τόνους τον Μπελέρη , τον συνέδεσε με την E.E.M και τα δικαιώματά της και ιδιαίτερα με το περιουσιακό, (μόνο όμως στη Χιμάρα και όχι γενικότερα!)

Τι όμως συμβαίνει.

Τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στα 33 χρόνια τώρα η Αθήνα, τα φωνάζει περιστασιακά και αυθόρμητα. Όταν έχει να λύσει κάποια άλλα δικά της θέματα με την Αλβανία. Δεν έχει στρατηγική εκτός από την υπερκαταναλωμένη ρητορική, ότι βρίσκεται στο πλευρό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Προσφέρει τρίματα, ζητώντας επιβλητικό «ευχαριστώ». Επιδιώκει την τήρηση προσχημάτων, όπως λόγου χάρη να έχει εκπρόσωπο στη Βουλή το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ συγκεκριμένα το Ντούλε (Δεν αναγνωρίζει ως Έλληνες τους ομογενείς που βρίσκονται στη Βουλή με τ άλλα αλβανικά κόμματα, ανεξαρτήτως που και το ΚΕΑΔ είναι παναλβανικό, αλλά αναγνωρίζει τέτοιους, δλδ Έλληνες εκπροσώπους της Ε.Ε.Μ σε άλλα κόμματα, όταν εξυπηρετούν συμφέροντα Ελλαδιτών, όπως π.χ το δήμαρχο Δρόπολης και Πωγωνίου ως εκλεκτό του Ράμα) και δεν έχει δείξει ποτέ ότι διαθέτει για την Ε.Ε.Μ στην Αλβανία στρατηγικά σχέδια. (Όπως λ.χ έχει η Τουρκία με την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, όταν μάλιστα δεν έχει θεσμικά καμιά σχέση μαζί της εκτός από το θρήσκευμα.)

ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

Η επίκληση του του περιουσιακού από την Αθήνα, αποτελεί όντως μείζον εθνικό θέμα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Αλλά, η Αθήνα, στηριζόμενη και στηρίζοντας τους συγκεκριμένους εκπροσώπους του Ελληνισμού στην Αλβανία, έχει επιτρέψει να κυλήσει πολύ χρόνος στο φαινόμενο υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων, ή των ελληνικών περιουσιών. Έχει δημιουργηθεί μια ανεπιστρεπτί κατάσταση σε βάρος του Ελληνισμού και σε τεράστιες διαστάσεις (μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης.) Τόσο το χειρότερο όταν στο φαινόμενο αυτό είναι αναμιγμένα βαθύτατα και τα κατά καιρούς «καλά παιδιά» της Αθήνας. Άρα λοιπόν, οι φωνές της Αθήνας ότι ο Ράμα κρατάει στη φυλακή τον Μπελέρη γιατί τον βλέπει ως εμπόδιο στα σχέδιά του για περιουσιακή αλλοίωση των Ελλήνων στη Χιμάρα, μάλλον προσφέρουν καλή υπηρεσία στο Ράμα και στα σχέδιά του. Στο θέμα αυτό φαίνεται ότι ο Ράμα κρατάει στην τσέπη και τον Μπελέρη. Το απέδειξε και η κίνηση Μπελέρη να καταγγείλει νομικά τον σύζυγο της πρώην Υπουργού Εξωτερικών. Η αλβανική ανεξάρτητη δικαιοσύνη αν δεν έκανε πίσω έμεινε στον ίδιο σημείο, αλλά ούτε και ο Μπελέρης προχώρησε μπροστά!

Η Ε.Ε.Μ «ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Το πόσο έχει χάσει η Αθήνα τον Ελληνισμό της Αλβανίας και πόσο τον έχει κερδίσει αυτόν η Αλβανία, είναι μεγάλο θέμα. Υπάρχουν όμως κάποια πρόσφατα γεγονότα που ουρλιάζουν. Δεν έχω ασφαλώς εδώ υπόψη το γεγονός ότι ο Ελληνισμός μας δεν ανταποκρίθηκε στις θέσεις της Αθήνας προς υποστήριξη του Μπελέρη, ή ότι μας παραβιάζονται τα δικαιώματα. Ούτε βέβαια μόνο το γεγονός ότι η Ε.Ε.Μ στην Αλβανία στην εκδήλωση της εθνικής της συμπεριφοράς θα λάβει υπόψη σοβαρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις και υποδείξεις της αλβανικής πλευράς, κυρίως του ανθελληνισμού.
Πριν από μερικές ημέρες, στο Σύνταγμα, την καρδιά της Αθήνας, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα ελληνικά νησιά, στη Θεσσαλονίκη και αλλού στην Ελλάδα, οι Αλβανοί μετανάστες σε εκατοντάδες και χιλιάδες, με αλβανικές σημαίες και αλβανικά εθνικά σύμβολα, (χωρίς κανένα ελληνικό!) τραγούδησαν και χόρεψαν για την εθνική τους γιορτή. Τόσο που προκλήθηκαν οι ίδιοι ορθά σκεπτόμενοι Αλβανοί στην Ελλάδα. (Όχι όμως οι Έλληνες, τα ελληνικά κανάλια και επίσημοι πολιτικοί.) Σωστά ένας Αλβανός δημοσιογράφος διερωτήθηκε ότι τι θα γινότανε στην Αλβανία σε περίπτωση που οι Έλληνες θα έκαναν το ίδιο στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις με ελληνικές εθνικές σημαίες για να γιορτάσουν την εθνική τους γιορτής;! (Όλοι θυμούμαστε τι έγινε στο αλβανικό κοινό τον προηγούμενο Μάρτη όταν στην πλατεία της Δρβιτσάνης στην εθνική γιορτή της Ελλάδας, δεν υπήρχαν ισότιμα και αλβανικές σημαίες ….!!!

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Εκείνο όμως που για μας αποτελεί εθνικά πρόκληση είναι το γεγονός ότι δύο φορές σε λιγότερο από μερικές βδομάδες σπεύσαμε να δείξουμε στους δυτικούς και στα Τίρανα, πόσο περήφανοι είμαστε που ζούμε στο δίκαιο αυτό αλβανικό κράτος.
Στα μέσα του Οκτώβρη, το πολιτιστικό συγκρότημα του δήμου Δρόπολης, με τις πασίγνωστες δροπολίτικες νυφικές φορεσιές, επένδυση αιώνων στην δική μας εθνική ελληνική ταυτότητα, βρέθηκε στα Τίρανα για να χαιρετήσει τους υψηλόβαθμούς της Ε. Ένωσης που συνήλθαν εδώ για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Με την «λαμπρή» παρουσία μας, αποδείξαμε ότι εμείς χαίρουμε όλων των δικαιωμάτων και είμαστε ευτυχείς στην Αλβανία….!! Πριν λίγες μέρες… ξανά «η ίδια περηφάνια» από μας. Το ίδιο συγκρότημα παραβρέθηκε στις επίσημες εκδηλώσεις στα Τίρανα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Αλβανίας, της ίδρυσης ως κράτος….! (δε θα ήθελα να αναφερθώ στον ιδιαίτερο ενθουσιασμό των μαθητών στα μειονοτικά σχολεία για την εθνική γιορτή της Αλβανίας!) Νομίζω ότι είναι περιττά τα σχόλια. Θα έπρεπε τουλάχιστον τυπικά να σεβόμασταν την ιστορία μας.
Ωστόσο όμως δώσαμε ένα γερό χαρτί στη Δύση και στο Ράμα για να απορρίψουν τους ελληνικούς «ισχυρισμούς» ότι μας παραβιάζονται τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα !!!

3 Δεκεμβρίου 2023

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια