Η συνέντευξη του ΓΓ/ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Παρακολούθησα κατά λέξη τις δηλώσεις του ΓΓ/ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ μετά την τελευταία συνδιάσκεψη ΥπΕξ/ΝΑΤΟ(27-29 Νοεμβρίου).
Ήταν προφανής η προσπάθειά του να παρουσιάσει ως επιτυχημένες τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (χρησιμοποίησε στοιχεία του 2022, δικαιολογώντας την νέα χρηματοδότηση, η οποία αποφασίστηκε ως πολυετές πρόγραμμα βοήθειας), ενώ οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από κάθε πλευρά σήμερα στο πεδίο, δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία που εξέφρασε.

Τα δε F-16, παρά την εκπαίδευση που υφίστανται οι Ουκρανοί πιλότοι (στην Ρουμανία), δεν φαίνεται να μεταβιβάζονται σύντομα, αφού όπως παραδέχθηκε ο ΓΓ, οι πιλότοι δεν είναι έτοιμοι ακόμη ούτε οι χώρες (Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία) έχουν αποφασίσει οριστικά και δεν έχει δοθεί η έγκριση από τις ΗΠΑ για την μεταβίβαση αυτή στην Ουκρανία.
Ακόμη και ο ίδιος ο Ζελένσκυ μέμφεται το ΝΑΤΟ γιατί δεν του δίνει όπλα για να επιτεθεί αλλά μόνο ίσα - ίσα για να αμυνθεί.

Ο στρατηγός Ζαλούζνι, αρχηγός των Ουκρανικών δυνάμεων, έχει παραδεχθεί δημόσια ότι η αντεπίθεση δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα, ότι οι Ουκρανοί εξάντλησαν μέσα και προσωπικό στην αντεπίθεση αυτή και ότι δεν έχουν πιθανότητες ανακατάληψης σημαντικού τμήματος από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους (μία Ελλάδα περίπου σε έκταση).
Υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, τα οποία φέρουν τον Ζαλούζνι να διαπραγματεύεται κρυφά με τον Ρώσο ομόλογό του Βαλέρι Γερασίμοφ για κατάπαυση του πυρός και μία πιθανή ειρήνη, έχοντας παραμερίσει τον Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι (κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ και απόντος του Αρχιστράτηγου Βάλερι Ζαλούζνι), συγκάλεσε συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου (ο Ζαλούζνι αντέδρασε χαρακτηρίζοντας έκπληξη την συνεδρίαση αυτή χωρίς αυτόν). Το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε για παύση των επιθετικών επιχειρήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (ξεκίνησαν στις 4 Ιουνίου 2023) και την μετάβασης σε μία αμυντική διάταξη, με στόχο να προστατευθούν τα όσα πέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση.
Η εισήγηση ήταν του Γενικού Επιτελείου, καθώς κρίθηκε από κοινού με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ότι δεν μπορούν (και λόγω των καιρικών συνθηκών) να συνεχιστούν οι επιθετικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποκρούσθηκαν σε μεγάλο βαθμό, και με απώλειες που ξεπερνούν τους 40.000 νεκρούς (από τις 4 Ιουνίου).

Αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί η Ουκρανική αμυντική γραμμή , με τρεις γραμμές οχυρώσεων (όπως η αποτελεσματική ρωσική «Γραμμή Σουροβικίν»), η οποία θα επεκταθεί και στα σύνορα με την Λευκορωσία και στα ΒΑ σύνορα με την Ρωσία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Economist ο αρχηγός των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Β. Ζαλούζνι, παραδέχτηκε πως η Ουκρανία ηττάται από τον πόλεμο φθοράς, που επέβαλε η Ρωσία!
Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για να βγει από το αδιέξοδο αυτό και ότι «Πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία όμορφη λύση." Επίσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σταματήσει στα ναρκοπέδια στο Μπάκχμουτ ενώ ο εξοπλισμός, που έστειλε η Δύση πλήττεται από το ρωσικό πυροβολικό και τα drones.

Ο στρατηγός κατηγόρησε την Δύση ότι « ……με την καθυστέρηση προμήθειας πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και αρμάτων μάχης, η Δύση επέτρεψε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να ενισχύσει την άμυνά της.
Είπε μάλιστα ότι τα αεροσκάφη F-16, είναι πλέον λιγότερο χρήσιμα, γιατί η Ρωσία έχει βελτιώσει την αεράμυνα της. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενός πολέμου φθοράς είναι ότι μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος»!

Δημοσιεύθηκε επίσης και μία αξιοπερίεργη δήλωση του Ζελένσκυ "ότι δεν μπορούν να διεκδικήσουν το Ντονμπάς γιατί δεν θέλουν οι κάτοικοι του".
Όπως και ότι χρειάζεται να υπάρξουν 3 νίκες. Η πρώτη είναι η νίκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, και ότι η Ουκρανία κάνει τα πάντα γι αυτήν. Η δεύτερη είναι να πάρει η Ουκρανία το πακέτο των 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Και η τρίτη είναι να ξεκινήσει ο διάλογος για τη μελλοντική ένταξή στην ΕΕ (η απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ληφθεί στην σύνοδο κορυφής στις 14 και 15 Δεκεμβρίου).

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Τελικά δεν γίνεται αντιληπτό από που πηγάζει η αισιοδοξία του ΓΓ/ΝΑΤΟ, όπως εκφράσθηκε στην συνέντευξή του για την Ουκρανία, με δεδομένο το τέλμα που έχει περιέλθει η σύγκρουση και το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Ουκρανός αρχιστράτηγος και οι μαχόμενοι Ουκρανοί.
Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο ΓΓ/ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από την μία μεριά, και η απαισιόδοξη έκθεση που έγινε για τα προβλήματα που έχει η Ουκρανία, και δεν επιτρέπουν στο ΝΑΤΟ να την δεχθεί (θα πρέπει να τα διορθώσει - όμως τα είχε από πριν, δεν προέκυψαν ξαφνικά τώρα) δημιουργούν μία εξόχως αντιφατική πολιτική, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και εκτιμάται ότι υποκρύπτει την απροθυμία χωρών μελών του ΝΑΤΟ να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια