Ο αυταρχικός Πρωθυπουργός της Αλβανίας παραβιάζει ανεξέλεγκτα τους κανόνες του κράτους δικαίου

Οι μάσκες πλέον έπεσαν και ούτε τα προσχήματα αντέχουν σε ότι αφορά τις πραγματικές σκοπιμότητες και τις στοχεύσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα στην υπόθεση με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας κ. Φρέντη Μπελέρη, τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και εν τέλει την προοπτική των πολιτικών διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Τόσο με πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη όσο κυρίως με την επίσημη ομιλία του σε στο Συνέδριο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται, έπεισε ακόμη και τους πλέον δύσπιστους ότι αφενός με νοοτροπία των πλέον αυταρχικών πολιτικών ανδρών ελέγχει κάθε κύτταρο του δημοσίου βίου, παραβιάζει όλους τους κανόνες της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και ακόμη επιδιώκει να εκβιάσει και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γυμνός στα μάτια της κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας. Ούτε η αναδίπλωση του σύμμαχου του Προέδρου της Τουρκίας των διδάσκει.

Η περίπτωση του αυθαιρέτως κρατουμένου Δημάρχου Χιμάρας λειτουργεί ως ανιχνευτής της συνολικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και απέχει όσο η Δύση απ’ την Ανατολή απ’ τις κατοχυρωμένες δια της Κάρτας της Κοπεγχάγης, προϋποθέσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας «ξεκαθάρισε» ότι:
  • ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας κ. Φρέντης Μπελέρης δεν θα ορκιστεί ποτέ. Προκαταλαμβάνοντας ενδεχόμενες αποφάσεις της δικαιοσύνης για την οποία κόπτεται ότι είναι ανεξάρτητη και ότι σέβεται την ετυμηγορία της!
  • η Ελλάδα δεν έχει δίκιο και δικαίωμα να ενδιαφέρεται για την υπόθεση και εν γένει για την κατάσταση του πολιτεύματος στην Αλβανία ακόμη και στον τομέα που αφορά την προστασία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Και τι αυτό αποτελεί υποχρέωση της Αλβανίας τόσο από την εγχώρια ισχύουσα νομοθεσία, από τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει και τις σχετικές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • το εθνικό συμφέρον της χώρας του δεν συνάδει αναγκαστικά με την πολιτική ένταξης και τις απαιτήσεις που ενέχει η διαδικασία ενσωμάτωσης!!!
Σε μια χώρα όπου:
  • ο Προϋπολογισμός εγκρίνεται με διαδικασία 8 λεπτών παραβιάζοντας το δικαίωμα της συζήτησης ως κορυφαία νομοθετική πράξη
  • η αντιπολίτευση στερείται ακόμη και του ελαχίστου δικαιώματος να προτείνει τη συγκρότηση ανακριτικών επιτροπών και ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των δημοσίων πόρων
  • εκλεγμένος Δήμαρχος δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει καθήκοντα επειδή αφενός δεν ανήκει στο στρατόπεδο του Πρωθυπουργού και κι αφετέρου λόγω εθνικής του καταγωγής
  • ο πληθυσμός της χώρας έχει αποδεκατιστεί καθώς οι πολίτες της εγκαταλείπουν μαζικά και οικογενειακώς
  • τα βασικά δικαιώματα και δη της ιδιοκτησίας τίθενται σε αμφισβήτηση και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διαθέσεις και τα συμφέροντα της ομάδας που διαχειρίζεται την εξουσία
οι συμπεριφορές και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτικές της απογοητευτικής κατάστασης που έχουν επέλθει τα πράγματα. Επί το πλείστον δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Ο ίδιος δηλώνει ότι για την υποχρεωτική υιοθέτηση της νομικής πρακτικής της ΕΕ δεν τον ενδιαφέρει η αφομοίωση της αλλά απλά η μηχανική της υιοθέτηση. Θα εφαρμόσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για την μετάφραση του ογκώδους φακέλου εξοικονομώντας και πόρους!!! Επί το πλείστον δε διαβεβαιώνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου επιστρέφοντας και με αρνητική απόφαση απ’ τις Βρυξέλλες θα συνεχίσει να κυβερνά το καταφύγιο του!
Καταγγέλλοντας την τραγική αυτή πραγματικότητα καλούμε αφενός μεν την εγχώρια πολιτική τάξη να πράξει τα μέγιστα για τον έλεγχο του αυταρχισμού της Κυβέρνησης που θέτει υπό αμφισβήτηση την μοναδικά επωφελή Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και αφετέρου τους μηχανισμούς της ΕΕ να εστιάσουν πιο ουσιαστικά στα πραγματική προβλήματα της Αλβανίας και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της λειτουργικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα πριν της έναρξη διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Εκ του Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
ΔΕΕΕΜ OMONOIA
Αγ. Σαράντα, 9 Δεκεμβρίου 2023

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια