Χρόνια πολλά ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ!

11 Γενάρη 1991-11 Γενάρη 2024! Πέρασαν 33 χρόνια και δικαιούσαι να νοιώθεις περήφανη, γιατί παρέμεινες και θα παραμένεις «ΟΜΟΝΟΙΑ»! Το μόνο που δεν επεδίωξες να φέρεις εις πέραν ήταν η συμφιλίωση, μεταξύ αυτών που ως ευνοούμενοι του πρώην καθεστώτος (έστω και αν δασκαλεμένοι) το βράδυ κοιμήθηκαν αριστεροί και το πρωί ξύπνησαν δεξιοί, με αυτούς που απέφευγαν χρώμα και Κόμμα ή που ανήκαν στην κατηγορία του «εχθρού της τάξης», αλλά και με τις οικογένειες αυτών που για τα «πιστεύω» τους είχαν φυλακιστεί, εξοριστεί ή εκτελεστεί. Δεν το επεδίωξες, καθώς αντί της συνδιαλλαγής με πειθώ, υπέκυψες σε κακούς συμβουλάτορες, εκτός του ότι σου φόρτωσαν ένα Κόμμα, όπου ενώ σ’ έπεισαν να πιστέψεις ότι είναι το φάντασμά σου, αυτό διαίρεσε και βασίλεψε, έγινε ο βραχνάς σου. Έβγα απ’ τα γραφεία σου λοιπόν και περιόδευσε στα χωριά σου. Τi θα αντικρίσεις;

Οι Πόλεις όπου καλώς ή κακώς το προηγούμενο σύστημα σου είχε εμπιστευτεί να τις διαχειρίζονται δικοί σου άνθρωποι, σε αποξένωσαν, τα διοικητικά σου κέντρα διαλύθηκαν, τα χωριά σου ερημώθηκαν, τα σχολεία σου έκλεισαν, τα Μοναστήρια και οι εκκλησίες σου αγκομαχούν, οι κάμποι σου έρημοι, τα Υγειονομικά Κέντρα σου διαλύθηκαν, τότε τι σου απέμεινε! Εκτός αν σε βολεύει, αν πράγματι δεν είσαι Πολιτική αλλά Πολιτιστική Οργάνωση! Εκτός αν σε βολεύει να παραμένεις υπό ομηρία, εννοείται της Αλβανίας, αλλά και της Ελλάδας!


Και καθώς υποθέτω ότι για τα γενέθλια σου θα βρεθείς στην Δερβιτσάνη, αναφέρω τα παραπάνω, όχι να σε κατακρίνω ή να σε απογοητεύσω! Απεναντίας να σου συστήνω αυτό που σκέφτεται ο καθένας που νοιάζεται για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Πήγαινε στη Δερβιτσάνη, αλλά να καλέσεις από αρχής και χωρίς εξαίρεση, όλη την ηγετική εκπροσώπηση του Προεδρείου και του Γενικού Συμβουλίου, από το 1991 και μετά. Επίσης των παραρτημάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και με γνώμονα την κατάσταση στα χωριά μας, δημιούργησε σε κάθε περιφέρεια επιτροπές, οι οποίες να καθίσουν σταυροπόδι και να καταγράψουν το τι έμεινε, τι χάθηκε και τι χρειάζεται, ώστε να αρχίσουν να δουλέψουν για το πρώτο όσοι έμειναν στα χωριά και να διεκδικήσετε για το δεύτερο και το τρίτο!

Σας υπενθυμίζω ως υπερήλικας πια, ότι στις μέρες μου δεν ήμουν και άσχετος, Στους Αγίους Σαράντα, εκτός της Δεύτερης Συνοικίας που ήμουν και πρόεδρος, για όσο διάρκεσε η Συντονιστική Επιτροπή της πόλης, επειδή ήμουν και γραμματέας της, μαζί με το προεδρείο είχαμε κάνει πάρα πολλά. Αλλά από το μετερίζι που βρισκόμουνα και στη συνέχεια! Σας αναφέρω αυτά που έγιναν με την επιμονή μου και αυτά που δεν έγιναν, εξαιτίας των γεγονότων του 1997, όπως:
  1. Συνέβαλα προσωπικά για να έρθει στην πόλη μας η πρώτη βοήθεια σε τρόφιμα, παραμονές των τοπικών εκλογών του 1992.
  2. Έδωσα με τον «τσαμπουκά» μου, τη νίκη στον δεύτερο γύρω των επαναληπτικών τοπικών εκλογών στην Τσιούκα, βγάλαμε στην πόλη δικό μας Δήμαρχο.
  3. Συνέβαλα διαμέσου του Δημάρχου της Κέρκυρας και στείλαμε από την πόλη για παραθέριση, 30 μαθητές δημοτικού σχολείου.
  4. Διαμέσου του Δήμαρχου Γαλαξιδίου εξασφάλισα για την πόλη τηλεφωνικό κέντρο με 1000 αριθμούς και με δικά τους έξοδα προσκάλεσαν το χορευτικό όμιλο του Δημαρχείου μας.
  5. Συνέβαλα διαμέσου του προέδρου του Δ. Συμβουλίου των Ιωαννίνων, κ. Σιάκαρη, να αδελφοποιηθούν οι δυο δήμοι.
  6. Το ίδιο με τον Δήμο της Λάρνακας Κύπρου.
  7. Συνέβαλα δραστικά, στο να μη απομακρυνθεί από το Βουθρωτό η Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή.
  8. Επίσης στο να επενδύσει για συντηρήσεις, αναστηλώσεις και προβολή, η Αγγλική Αρχαιολογική Αποστολή.
  9. Επέτρεψα να γίνει η πρώτη λειτουργία στη Μεγάλη Βασιλική του Βουθρωτού, μη λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα είχα.
  10. Το ίδιο για να γίνει, στις 5 του Σεπτέμβρη του 1999, η πρώτη βάπτιση αγοριού και κοριτσιού στο βαφτιστήρι του Βουθρωτού, με πατέρα Οθωμανό και μητέρα ομογενή, ιερέας ο παπά Σπύρος από το Μουρσί.
  11. Συνέβαλα διαμέσου του ser Patrick Feαrwether, διευθυντής του «Fountation Butrinti» και πρώην Άγγλος Πρέσβης στην Ιταλία και μετά στις Βρυξέλες, ώστε η διάβαση της εθνικής οδού Μαυρομάτη-Αγίων Σαράντα πέρασε από την Λιβαδειά, αντί από το χωριό Τζάρα που διεκδικούσαν οι Αλβανοί.
  12. Συνέβαλα στους μηχανικούς δασών των Α. Σαράντα να αλλάξουν σε μια νύχτα τους χάρτες που είχαν προετοιμάσει για επιστροφή (στους δήθεν πρώην αγάδες) των λιβαδιών, ιδιοκτησία του Μοναστηριού του Άη-Γιώργη της Τσιούκας, αλλαγή βάση της οποίας η Μητρόπολη τα διεκδίκησε δικαστικώς.
  13. Συνέβαλα διαμέσου του τέως έπαρχου του Φοινικιού, Β. Αρμπάτση, να γίνει ο δρόμος προς την αρχαία ακρόπολη από το χωριό και όχι από την βορειοανατολική πλευρά που υπήρχε (εκτός και άλλων αιτημάτων). Εξαιτίας των εκλογών δεν πρόλαβε να τα πραγματοποιήσει ο ίδιος, αλλά λήφθηκαν υπόψη από τον μετέπειτα έπαρχο, τον κ. Λούτση, οπότε στην θητεία του (σχεδόν) τελείωσε ο δρόμος.
  14. Συνέβαλα στο να έρθουν καθηγητές από τα Τ.Ε.Ι. Αθήνας για να αναλάβουν την αναστήλωση της εκκλησίας της Παναγίας στη Βραχογοραντζή Δερόπολης.
  15. Επίσης στο να προβληματιστεί η εκκλησία της Αλβανίας για την κατάσταση των εκκλησιών του Ταξιάρχη στη Βόδριστα και της Παναγίας του Ζερβατιού Δρόπολης, γεγονός που μετά από χρόνια επέμβει με αναστηλώσεις.
Εκτός των παραπάνω (αν και εξαιτίας των γεγονότων του 1997 δεν μπόρεσα να τα πραγματοποιήσω) είχα συμβάλει να προγραμματιστούν και τα εξής:
  1. Διαμέσου του ICOMOS της Ελλάδας το χωριό Δρόβιανη θα ανακαινίζονταν ως παραδοσιακό χωριό και θα προβάλλονταν για τουρισμό.
  2. Το τμήμα αναστηλώσεων και συντηρήσεων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας θα έκανε την πραχτική του σε ψηφιδωτά και κτίσματα της αρχαίας πόλης του Βουθρωτού.
  3. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα γίνονταν η απογραφή όλων των πολιτιστικών μνημείων Αγίων Σαράντα, Χιμάρας, Δελβίνου και Αργυροκάστρου.
  4. Διαμέσου εκθέσεων που έστελνα στο Προξενείο στόχευα να πραγματοποιούνταν η ενοποίηση των πολιτιστικών μνημείων της Βορείου και Νοτίου Ηπείρου, ως πρώτο βήμα για διασυνοριακή συνεργασία.
  5. Δεκάδες άλλες προτάσεις που θα συναντούσες, αν διάβαζες τα άρθρα μου σε τοπικές μας εφημερίδες, μεταξύ των οποίων: Με χρηματοδότηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, θα εγείρονταν πνευματικό κέντρο και γηροκομείο στην πόλη των Α. Σαράντα, επίσης βυζαντινό μουσείο στο ισόγειο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους, επίσης δια μέσου του Ι. Β. Ε. Ιωαννίνων πολιτιστικό κέντρο και γραφεία για την Ομόνοια, κέντρο υποδοχής νέων στο πρώην νοσοκομείο του Θεολόγου, για εκδρομές στα χωριά και τα βουνά μας κ.λ.π., όλα αυθόρμητα χωρίς να μου το ζητήσει κανείς, χωρίς τη στήριξη κανενός. Να προσθέσω εδώ και την πρόταση του τέως Δήμαρχου Ιωαννίνων, κ. Φίλιου, για εργοστάσιο γάλακτος παραγωγής φέτας, βάση μιας συζήτησης που είχαμε στο Βουθρωτό. Αναλάμβανε την χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και μαζί την εξαγωγή της φέτας. Πρόταση που την έκανα στους αιρετούς της επαρχίας Θεολόγου, ασχέτως αν δεν εμβάθυναν να ανταποκριθούν. Δυστυχώς για τα έργα σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο, έγιναν εμπόδιο οι ίδιοι οι αιρετοί μας, καθώς δεν ενέκριναν τα οικόπεδα!
Πάντως αν υπάρχει ηγετικό στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ή αιρετός που πόνεσε, νοιάστηκε, συνέβαλε και πραγματοποίησε, που την προκείμενη περίοδο προβλημάτισε και μαζί έκανε τόσες προτάσεις, όπου και σήμερα είναι επίκαιρες, ας εκδηλωθεί για να έχει τον σεβασμό μου και όλων μας.

Προσθέτω ότι η συμβολή μου για τα παραπάνω, έγινε μέχρι το 2001 όπου συνταξιοδοτήθηκα. Αν και μετά την συνταξιοδότησή μου ευρισκόμενος στην Αθήνα, μη νομίζετε ότι αδράνησα. Ότι κατόρθωσε η Κοινότητα, σχετικά με την πολιτογράφησή μας στην Ελλάδα, με την ιατρική και την φαρμακευτική κάλυψη και με τα επιδόματα σε όλους τους υπερήλικες Μειονοτικούς, συμπεριλαμβάνοντας και τους εναπομείναντες στα χωριά, η συμβολή μου με άρθρα στις τοπικές εφημερίδες, με γράμματα στην εκάστοτε κυβέρνηση και με συμμετοχή σε επιτροπές μας, ήταν απεριόριστη. Όπως απεριόριστη και η προσπάθειά μου, ώστε η επίσημη Ελλάδα να αναγνωρίσει και να αναθεωρήσει την ιστορία της, σχετικά με την συμμετοχή και των προγόνων μας στον αγώνα για ανεξαρτησία, το 1821 και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες της. Πώς να διεκδικήσουμε από την Αλβανία να αλλάξει την ιστορία της, όπου μας θεωρεί κολίγους ερχόμενους επί περιόδου Αλί Πασά, όταν το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα μας; Προβλήματα που συνιστώ να σας απασχολήσουν.

Κλείνοντας την παρένθεση για το τι αναμένω να πετύχετε στην Δερβιτσάνη, συνιστώ στους παρευρισκόμενους να δραστηριοποιηθούν. Αν στην θητεία τους, αρκετοί έχουν αποχτήσει προνόμια και περιουσίες, είναι η τελευταία ευκαιρία για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, οπότε επαναλαμβάνω να δραστηριοποιηθούν. Γιατί όπως και αν γραφτεί η ιστορία της οργάνωσης, το έγκλημα παραμένει έγκλημα. Έφυγε μεν ο πληθυσμός από τα πάτρια, αλλά οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να φύγουν, γιατί στο να παραμείνουν, έμειναν απροστάτευτοι και αβοήθητοι. Αν και δε θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα, η αδιαφορία για την ερήμωση υπερβαίνει τα προσωπικά

Χρόνια πολλά λοιπόν, Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ!

Τηλέμαχος Λαχανάς

Διαβάστε ακόμη: 


Σχόλια