Θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και το 2024;

Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος

Μπορεί μετά από δύο χρόνια πολέμου, οι περισσότερες χώρες της Δύσης να λένε ότι η ουκρανική «αντεπίθεση» απέτυχε, καθώς και ότι δεν είναι σε θέση να στηρίξουν πάλι ένα τέτοιο δεύτερο εγχείρημα, όπως επισημαίνει ο καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στον «Ιδεοχώρο» δημοσιογράφος, αρθρογράφος, ειδικός στα διεθνή θέματα, Γιώργος Καπόπουλος, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι το 2024 δύσκολα θα λήξει ο πόλεμος.
Αν και είναι εμφανώς αναγκαίο να βρεθεί μια φόρμουλα διαλόγου, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο για να γίνει φέτος, «γιατί έχουμε μια μεγάλη εκκρεμότητα που σκιάζει τις διεθνείς εξελίξεις. Τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο».

Και συνεχίζει: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι το 2024, συντεταγμένα η Δύση θα αναζητήσει, μαζί με τη Ρωσία, ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στην Ευρώπη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν λέει τίποτα να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και, παρά ταύτα, να συνεχίσει η αβεβαιότητα, απουσία διεθνών συμφωνιών για τη μείωση της έντασης στην Ευρώπη και περιορισμοί στην στρατιωτικοποίηση, που έχουν καταφέρει να μεταφέρουν τη γραμμή αντιπαράθεσης του Ψυχρού Πολέμου, από εκεί που ήταν το 1991, στα πρώην σύνορα της ΕΣΣΔ;»

Δυνάμεις σε αναδρομή
Ως εκ τούτου, σημειώνει ο ίδιος, «θα περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία και στη Γερμανία -ιδιαίτερα οι γερμανικές δημοσκοπήσεις σε κάνουν να ζαλίζεσαι με την άνοδο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».
Επιπλέον, τι θα γίνει στις ΗΠΑ, όπου «εάν δεν συμβεί κάτι το αναπάντεχο, μοιάζει να είναι στρωμένο το χαλί του Λευκού Οίκου για τον Τράμπ. Αυτά, βέβαια, αν η χώρα φτάσει ομαλά στην προεδρική εκλογή. Σκέφτεται κανείς τι έχει να γίνει εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποκλείσει την υποψηφιότητα Τράμπ;»

Γενικότερα, επισημαίνει ο Γ. Καπόπουλος, «η κατάσταση θυμίζει μεγάλες δυνάμεις σε αποδρομή. Εχουν εσωτερική κρίση και την αντανάκλασή της προς το έξω. Αυτό που είπε ο Τράμπ για το ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών είναι ένδειξη δυναμικής προς την εσωστρέφεια μιας χώρας που αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα».

Κρίσιμες στρατιωτικές ασκήσεις
Οσον αφορά τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη - Βαλτική από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (Steadfast Defender 2024 - 90.000 προσωπικό, 50 πολεμικά πλοία, 80 μαχητικά αεροσκάφη και drones, 1.100 τανκς) που θα διαρκέσουν έως τον Μάιο, ο ίδιος τις χαρακτηρίζει ως κρίσιμες.
«Η Βαλτική -εξηγεί- είναι μια κλειστή θάλασσα με αποστάσεις όχι μεγάλες. Δεδομένης της επιδείνωσης στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, είναι πολύ εύκολο να προκληθούν από μικροεπεισόδια μέχρι θερμά επικίνδυνα επεισόδια. Το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά κυριαρχεί σε όλη τη Βαλτική, με εξαίρεση δύο ρωσικούς θύλακες. Την Α. Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ. Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις κινήσεις των δύο πλευρών γιατί θα έχουν σημασία για το μέλλον. Προφανώς η Ρωσία θα θέλει να διαμηνύσει ότι δεν θα είναι φιλοξενούμενη σε μια κλειστή λίμνη του ΝΑΤΟ, όπως και το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια