Σκάνδαλο με την απογραφή στην Αλβανία - Τα δεδομένα επεξεργάζονται εκτός INSTAT

Στις 7 Φεβρουαρίου 2024, στην εκπομπή «Γνώμη» του TV-Klan, ο Διευθυντής του Κρατικού Οργανισμού Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας, Ίγκλη Τάφα, μίλησε για την επίθεση στο INSTAT από την ομάδα χάκερ «Homeland Justice», δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η παρέμβασή τους δεν προκάλεσε ζημιές.
Στην ερώτηση, εάν οι χάκερ έχουν πάρει ή καταστρέψει τα δεδομένα του «CENS-2023», o διευθυντής Ιγκλή Τάφα απάντησε: - Τα δεδομένα της απογραφής δεν έχουν επηρεαστεί, γιατί δεν βρίσκονται στο INSTAT, αλλά όλα τα tablet είναι σε άλλο μέρος και τη διαχειρίζεται τρίτος που δεν ανήκει στο INSTAT.

Η δήλωση αυτή αποκαλύπτει ένα σοβαρό κρατικό σκάνδαλο, ότι τα στοιχεία των Αλβανών, που συλλέγονται επίσημα εμπιστευτικά από πόρτα σε πόρτα, με την κρατική εγγύηση ότι είναι ασφαλή, η κυβέρνηση Ράμα τα πήρε από το INSTAT, τα έβγαλε από το INSTAT και τα έδωσε σε ιδιωτική ομάδα, της οποίου η ταυτότητα και το πού βρίσκονται είναι άγνωστα.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου αριθ. 17/2018, η συλλογή και η επεξεργασία κρατικών στατιστικών, ή φυσικών ή ηλεκτρονικών δεδομένων πολιτών, επεξεργάζονται και φυλάσσονται μόνο στις εγκαταστάσεις του INSTAT, ενώ στα άρθρα 31 και 32 του νόμου αναφέρεται ότι το INSTAT τηρεί το απόρρητο.
Στο άρθρο 9 του νόμου αριθ. 140/2020, αναφέρεται ότι το INSTAT διασφαλίζει το απόρρητο των στοιχείων απογραφής για τον πληθυσμό και τη στέγαση, χωρίς να τα αφαιρεί από τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, ούτε πριν ούτε μετά την επεξεργασία τους, παρά μόνο μετά από 10 χρόνια που οδηγούνται στο αρχείο.

Σύμφωνα όμως με τον Διευθυντή του Οργανισμού Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας, Ίγκλι Τάφα, τα στοιχεία του «CENS-2023» δεν βρίσκονται στο INSTAT, αλλά έχουν δοθεί σε τρίτους εκτός αυτού του ιδρύματος και εκτός κυβέρνησης, οι οποίοι είναι άγνωστοι.
Άρα, τα 6.000 tablet με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δεν παραδόθηκαν στο INSTAT, ως τον εξουσιοδοτημένο από το νόμο φορέα που έκανε την απογραφή, αλλά σε άτομα που δεν είναι υπάλληλοι του INSTAT.

Ο ΣΠΑΚ θα πρέπει να διερευνήσει αυτό το σκάνδαλο ως οργανωμένο κρατικό έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε εν γνώσει του και με σκοπό την παραποίηση των στοιχείων του «CENS 2023». Η δράση κρατήθηκε μυστική μέχρι τώρα, αλλά δημοσιοποιήθηκε από τον διευθυντή κυβερνοασφάλειας.
Εκτός από το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δεδομένων απογραφής εκτός του ιδρύματος, φυλάσσονται και υφίστανται επεξεργασία από τρίτους. Όταν το INSTAT έχει απασχολήσει 1200 επεξεργαστές μόνο για τα δεδομένα αυτής της διαδικασίας και έχει 243 ειδικούς, έχει λάβει σχεδόν 17 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πρωθυπουργός Έντι Ράμα να διέταξε τη Διευθύντρια του INSTAT, Έλσα Ντούλι, να επεξεργαστούν τα tablet με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το «CENS-2023» από ομάδα εκτός INSTAT.
Για να δηλώσει τον αριθμό του πληθυσμού στην Αλβανία και τον αριθμό όσων έφυγαν από τη χώρα όσο διέταξε το καθεστώς Ράμα, για να κρύψει τη μαζική ερήμωση κατά τα 10 χρόνια της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες λέγεται ότι έχουν απομείνει 1,5 εκατ. κάτοικοι, από τα 2,7 εκατ. που έχει δηλώσει η «CENS-2011».

Διαβάστε ακόμη



Σχόλια