Δέσμιοι στον ευρωατλαντισμό άνευ αντιλογίας

του Γιώργου Κυριακού

Μετά την εκτόξευση αυγού πριν λίγες μέρες, με χυδαίες ύβρεις και απόπειρα καψίματος της ελληνικής σημαίας, ακραίοι εθνικιστές προπηλάκισαν εκ νέου στις 13 Φεβρουαρίου τον Έλληνα βουλευτή του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, έξω από το ειδικό δικαστήριο των Τιράνων στη δίκη των Φρέντη Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση. Ήταν μια πρόκληση μέσα σε πολλές που συμβαίνουν… Αλλά και μέσα στο δικαστήριο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν διαφορετικά: ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ενώ για τον Κοκαβέση πρότεινε 2 χρόνια με αναστολή και 4ετή επιτήρηση.

Μια μέρα πριν, σε εκδήλωση στην Αθήνα στην οποία παρευρέθηκε ο Δρόμος, οι «επαΐοντες» επί του βορειοηπειρωτικού (Συρίγος, Μαλλιάς, Λοβέρδος) «θυμήθηκαν» ότι η υπόθεση της Χιμάρας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πραγματοποιώντας μια αναδρομή για τις διαψεύσεις της ελληνοαλβανικής φιλίας και για ένα σύνολο μέτρων που το αλβανικό κράτος παράνομα έχει λάβει εναντίον της ελληνικής μειονότητας τα τελευταία 33 χρόνια, «προφήτευσαν» την επικείμενη εισαγγελική πρόταση. Δεν υπήρξε βέβαια ούτε μια αναφορά στον κοινό –σε Ελλάδα και Αλβανία– «διεθνή φιλικό παράγοντα» ο οποίος δίνει τις κατευθύνσεις στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ούτε φυσικά για την ευρωατλαντική ενίσχυση της ιδιότυπης δικτατορίας Ράμα στην Αλβανία. Η αποτυχία της πρόσδεσης στις ευρωατλαντικές οδηγίες του ακροκεντρώου τρικομματισμού δεν φαίνεται ότι πτοεί προς το παρόν το αθηναϊκό think tank, παρ’ όλο που η απογοήτευση και η αγανάκτηση μέσα στις κοινότητες της διασποράς των Βορειοηπειρωτών και των Ελλαδιτών υποστηρικτών έχει σιωπηρά ξεκινήσει λόγω διάψευσης όλων των προσδοκιών.
Ένα από τα πολλά έκτροπα στη δημόσια ζωή της Αλβανίας ήταν η επίθεση με νερό, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής ενημέρωσης σε αλβανικό κανάλι την Τετάρτη, που δέχτηκε ο Μαρίνος Σούλης, αντιπρόεδρος της «ΔΕΕΕΜ Ομόνοια» Χιμάρας, από τον γνωστό μας ηθοποιό Λαέρτη Βασιλείου. Ο τελευταίος, αναδειχθείς επαγγελματικά στην Ελλάδα, συνεχάρη την αλβανική αστυνομία που δολοφόνησε τον Κατσίφα το 2018…

Κι ενώ δεν φαίνεται ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει το τμήμα του πακέτου της Ε.Ε. που προορίζεται για την Αλβανία από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια, τι έπραξε για τα χρήματα που αφορούσαν την Αλβανία από το πακέτο του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το 2023; Τι θα πράξει στο μέλλον όταν η ίδια Τράπεζα έχει εξαγγείλει άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την ίδια περιοχή; Θα θιγούν άραγε οι βαλκανικές μπίζνες και οι θέσεις εξουσίας της εγχώριας ελίτ για να προστατευθούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία; Δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός τα ερωτήματα αυτά μοιάζουν όλο και περισσότερο ρητορικά.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια