Ολέθριες πολιτικές των Βρυξελλών βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους

«Το πακέτο των προβλημάτων για τους αγρότες δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Ενας Θεός ξέρει πως θα λυθούν τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα». Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στον «Ιδεοχώρο» και στον Δημήτρη Λιάτσο, ο Κώστας Καλέτσιος, δημοσιογράφος της εφημερίδας, «Ναυτεμπορική», ειδικός στα θέματα της αγροτικής οικονομίας, αναφερόμενος στην «αλυσίδα» των αιτιών, των προβλημάτων, που οδήγησαν τα τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών, και τους Ελληνες αγρότες έξω από τη Βουλή.

«Πράσινη γεωργία»
«Το κόστος παραγωγής για τους αγρότες πλέον είναι τεράστιο», λέγει ο ίδιος. Και εξηγεί: «Τα καύσιμα ακριβά, το ρεύμα πανάκριβο, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, ... όλα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Επιπλέον, τα στάνταρντς στην παραγωγή (ISO) που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες για την αγροτική οικονομία οδηγούν είτε στη μείωση της αγροτικής παραγωγής, είτε στη θεαματική αύξηση του κόστους παραγωγής».
Η ΕΕ, επίσης, «θέλει να προχωρήσει την πολιτική της «Πράσινης γεωργίας». Δηλαδή, βάζει όρους με στόχους να αναπτυχθούν οι βιολογικές καλλιέργειες, μέσω της ... «αγρανάπαυσης». Μια μετάβαση, ωστόσο, που χρειάζεται χρόνο και χρήμα για να γίνει. Ολο αυτό το βάρος, ως είναι φυσικό, δεν μπορούν να το επωμιστούν οι Ευρωπαίοι αγρότες, και πολύ περισσότερο οι Ελληνες και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες πλήττονται πρωτίστως.

Φτηνές εισαγωγές από την Ουκρανία
Ενώ, λοιπόν, παρατηρεί ο Κ. Καλέτσιος, «τίθενται αυστηρά στάνταρντς για την παραγωγή στους Ευρωπαίους αγρότες, την ίδια στιγμή, με αποφάσεις των Βρυξελλών μάλιστα, εισάγονται μαζικά ουκρανικά προϊόντα, χωρίς νόρμες, ούτε στάνταρντς, ούτε τίποτε, σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Κάτι που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Ευρωπαίοι αγρότες».
Ως γνωστόν, συμπληρώνει ο Δ. Λιάτσος, «οι Πολωνοί έχουν κλείσει τα σύνορα της χώρας τους με την Ουκρανία, εμποδίζοντας την εισαγωγή στη χώρα και την υπόλοιπη ΕΕ ουκρανικών αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων. Δέκα χρόνια μετά το «Ευρω-Μαϊντάν» στο Κίεβο και τις προσπάθειες ΕΕ και ΗΠΑ για να βάλουν την Ουκρανία στην ΕΕ, τώρα βλέπουν οι λαοί της Ευρώπης τι σήμαιναν όλα αυτά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αθρόες είναι οι εισαγωγές ουκρανικών αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων και στην Ελλάδα. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, επίσης, δέχεται πιέσεις κυρίως εξαιτίας των εισαγωγών φτηνών -και συχνότατα χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές- τουρκικών προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια, δε, εισαγωγών και από την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, κ.ο.κ.
Εκτός των παραπάνω, προσθέτει ο Κ. Καλέτσιος, «εδώ και δύο δεκαετίες η ΕΕ έχει προβεί σε συμφωνίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής για εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές των Ευρωπαίων παραγωγών».

 
Φταίει ο Πούτιν
Παρ' όλα τα παραπάνω, η Κομισιόν εξακολουθεί να επαναλαμβάνει το ίδιο κουραστικό μοτίβο ότι για όλα φταίει η Ρωσία. «Παλιότερα -λέει ο Δ. Λιάτσος- όλο και κάπως τα έφερναν βόλτα οι αγρότες. Τώρα, αδυνατούν. Κι' όμως, το «Δεσποτάτο των Βρυξελλών» λέει ότι για όλα φταίει ο Πούτιν. Και όμως, είναι οφθαλμοφανές ότι η διάρρηξη των ενεργειακών σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας έχει προκαλέσει τρομερούς κραδασμούς στην αγροτική οικονομία της ΕΕ, στη βιομηχανία της, κ.λ.π.».
Από τη μεριά του, ο Κ. Καλέτσιος παρατηρεί πως, «όταν άρχισε η ραγδαία υποτροπή στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, πολλές ψύχραιμες φωνές προειδοποιούσαν ότι, με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κομισιόν, η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της. Τότε, αυτές οι φωνές αντιμετωπίζονταν ως ... φιλοπουτινικές. Τώρα, με τις αντιδράσεις να γιγαντώνονται, όλοι αντιλαμβάνονται το βαρύ κόστος αυτών των πολιτικών».

«Μεταλλαγμένη» Ουκρανία
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η Ουκρανία πλέον, όπως σημειώνει ο Δ. Λιάτσος, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
«Στο παρελθόν -εξηγεί- η Ουκρανία θεωρείτο ο σιτοβολώνας της Σοβιετικής Ενωσης, της Ευρώπης, κ.ο.κ. Τα τελευταία 20 χρόνια, όμως, άλλαξαν τα πάντα. Τεράστιες εκτάσεις της έχουν περάσει στα χέρια μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών που παράγουν μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα. Μιλάμε για αγροτοβιομηχανικά μεγαθήρια, τα οποία βέβαια θέλουν να πουλάνε τα προϊόντα τους και στην ΕΕ, όπου υποτίθεται ότι απαγορεύονται τα μεταλλαγμένα».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια