Και με την βούλα του Ράμα τουρκικό προτεκτοράτο η Αλβανία

Με μια ατζέντα προσαρμοσμένη στις επικοινωνιακές ανάγκες του Αλβανού πρωθυπουργού, αλλά και του οικοδεσπότη Τούρκου προέδρου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη της πολυμελούς αλβανικής κυβερνητικής αποστολής στην Άγκυρα την περασμένη Τρίτη. Ερντογάν και Ράμα, εκτός από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση κορυφής και την υπογραφή των έξι συμφωνιών από τους αρμόδιους υπουργούς τους, συμπροέδρευσαν και του Κοινού Διακρατικού Ανώτερου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, που θεσμοθετήθηκε με την επίσκεψη Ράμα στην Άγκυρα το 2021.
Η απόδειξη πως η ατζέντα διαμορφώθηκε για να υπηρετήσει και τις επικοινωνιακές ανάγκες του Ράμα είναι πως η επίσκεψη και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας ανακοινώθηκε 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, απέναντι από το πρωθυπουργικό μέγαρο. Η δε κοινή συνέντευξη τύπου Ερντογάν-Ράμα πραγματοποιήθηκε ακριβώς την ώρα έναρξης της διαδήλωσης. Με την ευκαιρία να αναφερθεί ότι η διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης προγραμματίστηκε την ημέρα που 33 χρόνια πριν (20 Φεβρουαρίου 1991) οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες αποκαθήλωσαν και εν συνεχεία έσυραν στους δρόμους των Τιράνων, το προκλητικών διαστάσεων άγαλμα του Ενβέρ Χότζα…

Μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην Άγκυρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή που αφορά την συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και την αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα, εάν κανείς την συνδυάσει με την ειδική αναφορά της τουρκικής προεδρίας στο δελτίο ενημέρωσης που αναφέρεται στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών (με περίβλημα την ένταξη και συμμαχία τους στο ΝΑΤΟ) δύναται κανείς τα υποψιαστεί το περιεχόμενο της Συμφωνίας.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Άγκυρα αξιοποιεί όσο μπορεί τις προνομιακές σχέσεις που έχει αναπτύξει με κυβερνήσεις της Βαλκανικής, στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωστρατηγικού σχεδιασμού της. Παράλληλα με την επίσκεψη του Ράμα στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη βρισκόταν η πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για συνάντηση και συνομιλίες με τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ενδιαφέρον έχουν και δύο γεγονότα. Στην πληθωρική υποδοχή του Ράμα από τον Ερντογάν, σε μία συμβολική φιλική χειρονομία, ο Τούρκος πρόεδρος έβγαλε το κασκόλ του για να το φορέσει στον Αλβανό πρωθυπουργό. Παράλληλα, σε μικρή απόσταση πραγματοποιείτο συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Κοσόβου, υπό Αρμπερέσα Κρυεζίου-Χυσένι και του προέδρου της αντίστοιχης Επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Φουάτ Οκτάι.

Το δίκτυο Γκιουλέν
Ο Ερντογάν ευχαρίστησε την αλβανική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στους Παλαιστινίους, στον πόλεμο που μαίνεται στην Γάζα. Αν και δεν απαίτησε ευθέως περισσότερα από την αλβανική κυβέρνηση στην δίωξη του δικτύου του Γκιουλέν στην Αλβανία, η αλβανική κυβέρνηση εξέλαβε άμεσα τα μηνύματα της Άγκυρας: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ράμα ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τον απαγορευτικό κλοιό και σε άλλα εκπαιδευτικά κέντρα που ανήκουν σε ιδρύματα που σχετίζονται με το δίκτυο Γκιουλέν.
Προηγουμένως, φαίνονταν μία “χαλαρότητα” στην εκδίωξη απ’ τα αλβανικά τεμένη των ιμάμηδων και των χοτζάδων που δεν ελέγχονται από την Τουρκία. Δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με αδιαφορία το ενδιαφέρον του συστήματος Ερντογάν να ποδηγετήσει την Μουσουλμανική Κοινότητα στην Αλβανία. Έχει μεγάλη σημασία, στο πλαίσιο του νεοοθωμανικού σχεδιασμού του για τον έλεγχο της Βαλκανικής, με εργαλείο και το Ισλάμ.

Ο φαινομενικά «στιβαρός και οξύνους» (όπως ο Ράμα τον χαρακτήρισε) Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα, επιθεώρησε το τέμενος που κατασκευάζουν οι υπηρεσίες της Τουρκικής Προεδρίας δίπλα στη Βουλή της Αλβανίας, χωρίς την παρουσία επισήμου εκπροσώπου της τοπικής Μουσουλμανικής Κοινότητας. Εξάλλου αναβάλλεται διαρκώς η τελετή των εγκαινίων του με τη συμμετοχή του Ερντογάν, δεδομένου ότι θέτει ως προϋπόθεση την αλλαγή του Αρχιμουφτή των Αλβανών Μουσουλμάνων, ο οποίος όμως έχει εκλεγεί με άμεση ανάμειξη των υπηρεσιών της πρεσβείας των ΗΠΑ! Προς υποστήριξη του (τον Μάρτιο πρέπει να ανανεωθεί η θητεία του) κινητοποιούνται μετριοπαθείς Άραβες ιμάμηδες που εντείνουν την παρουσία τους στα Τίρανα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιρροή της Άγκυρας μέσω της ΜΙΤ.
Ο Ερντογάν βιάζεται να υπονομεύσει το μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης και ανεξιθρησκίας που επικρατεί στην Αλβανία –θεσμικά και στην πράξη– για να επιβάλει το δόγμα του κυρίαρχου Ισλάμ και της υποταγής των πολιτών έτερων θρησκευτικών δογμάτων, σε μία χώρα που αποτελεί σημαίνων γεωπολιτικό υπογάστριο για την Δύση, στα παράλια της Αδριατικής. Τέλος, παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο ίδιο πλαίσιο δύο ακόμη συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Άγκυρα υπό τους Ερντογάν και Ράμα. Η μία αφορά στην συνδρομή της Τουρκίας στην Πληροφόρηση και Ενημέρωση και η άλλη στην συνεργασία της Κρατικής Υπηρεσίας Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας με την αντίστοιχη της Αλβανίας. Επί της ουσίας, η διαμόρφωση της κοινής γνώμης παραδίνεται και τυπικά στη νεοοθωμανική Τουρκία, ενώ υποθετικά, ο στόχος της Αλβανίας είναι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση…

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια