Με την ανοχή της Αθήνας διασπά τους Βορειοηεπειρώτες ο Ράμα

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Την Κυριακή 14 Μαΐου ψηφίζουν στην Τουρκία, αλλά έχει εκλογές και η Αλβανία. Εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει την εσωτερική της πολιτική σημασία η εν λόγω διαδικασία, καθώς στην προηγούμενη του 2019 ήταν… απλή ψηφοφορία, καθώς συμμετείχε μόνο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην τωρινή η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Ως εκ τούτου, είναι ελάχιστες οι προσδοκίες για τις εκλογικές αποδόσεις της, έναντι των εκλεκτών του Ράμα.

Δεν είναι μόνο αυτός ο κατακερματισμός που εν πολλοίς ενισχύεται από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς. Η εξαγορά ψήφων αποτελεί κυρίαρχο φαινόμενο. Το ευρώ και το δολάριο έχασαν σχεδόν 10% της αξίας έναντι του λεκ και οι ειδικοί το ερμηνεύουν ακριβώς με το συνάλλαγμα που πέφτει στην εξαγορά ψήφων! Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι και βασικό στοιχείο της ρητορικής του είναι η πολεμική κατά της αντιπολίτευσης, σαν να πρόκειται για γενικές εκλογές.

Κορύφωση της ρητορικής του είναι οι απειλές του ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να στηρίξει κανένα δήμο που θα έχει κερδηθεί από υποψηφίους της αντιπολίτευσης! Η ρητορική αυτή λειτουργεί ως σήμα ενεργοποίησης και άλλων μηχανισμών για τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος. Ας σημειωθεί ότι από σχεδόν 3.000.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, θα ψηφίσουν περίπου 1.200.000. Στόχος αυτής της ρητορικής είναι και ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.

Για άλλη μια φορά είναι στο στόχαστρο του Αλβανού πρωθυπουργού και της νοοτροπίας του που ρέπει προς τον ολοκληρωτισμό. Για παράδειγμα, σε συγκέντρωση οπαδών του στους Αγίους Σαράντα και τη Χιμάρα εκδήλωσε αφενός το φόβο του για τη δυναμική που δύναται να διαμορφώσει η εκλογική συμπεριφορά των μελών της γηγενούς Ελληνικής Μειονότητας, αφετέρου έκανε έμμεση μνεία μεθόδων που η κομουνιστική νομενκλατούρα χρησιμοποιούσε ως εργαλείο ελέγχου του μειονοτικού φαινομένου. Στο κεφαλοχώρι δε της Δρόπολης (ελληνική περιοχή) έφερε έτσι τα πράγματα ώστε να ομιλείτε αποκλειστικώς η αλβανική γλώσσα! Και πάντοτε υποκριτικά, αναφέρθηκε στην «άμεση και άνευ μεσαζόντων επικοινωνία που έχει με τον Κυριάκο».

Η μειονότητα

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν το ανάλογο κλίμα: “Αλβανικά συμφέροντα έναντι του ελληνικού σωβινισμού”! Έτσι βαπτίζουν τους υποψηφίους που στηρίζει η αυτόνομη πολιτική έκφραση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η “Ομόνοια” και το ΚΕΑΔ. Στους χειρισμούς αυτούς πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αντιστάθμισης. Η Αθήνα που παραδοσιακά έπαιζε διακριτικά ένα ρόλο εξισορρόπησης είναι απούσα εν ονόματι μιας ουτοπικής στρατηγικής αναβάθμισης των σχέσεων της με το καθεστώς Ράμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το εξής γεγονός. Την ώρα που στην Αθήνα οι συνδυασμοί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας είχαν συναντήσεις με τους εν Αθήναις Βορειοηπειρώτες που συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την γενέθλια γης τους και αναφέρονταν σε πρακτικές βάναυσης παραβίασης των μειονοτικών δικαιωμάτων και σε πολιτικές αφελληνισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν στην αλβανική πρεσβεία σε ατμόσφαιρα χαλάρωσης. Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο!

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα εισέρχεται στην εκλογική αυτή αναμέτρηση σε δυσμενείς συνθήκες: Εκτός από την αριθμητική συρρίκνωση, εκτός από την αλβανική πολιτική ήπιου αφελληνισμού, Τίρανα και Αθήνα έχουν μεθοδεύσει και την πολιτική διάσπαση της μειονότητας. Και για να μην υπάρξουν απορίες το ρεπορτάζ προσφέρει την ανάλογη τεκμηρίωση. Έλληνες υπουργοί μετέχουν σε εκδηλώσεις στήριξης υποψηφίων του καθεστώτος Ράμα σε Δήμους στην μειονοτική περιοχή.

Αυτό είναι διαχρονικό πολιτικό φαινόμενο από την πτώση του καθεστώτος Χότζα, μόνο που αυτή τη φορά είναι προκλητικό. Η Αθήνα δείχνει να έχει παραδοθεί στις επιδιώξεις των Τιράνων με καταφανή διάθεση αποδόμησης των φορέων με ελληνικό εθνικό φρόνημα. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίου αποκαλεί την “Ομόνοια” και τον Πρόεδρο της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε σωβινιστές, διότι απαιτούν εφαρμογή του πλαισίου δικαιωμάτων για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ας σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης σε μήνυμα στήριξης προς τον ομόλογό του των Τιράνων τον αποκαλεί οραματιστή και προοδευτικό!

Στηρίζει Ερντογάν
Στην Αλβανία η μέθοδος της ανάρτησης βίντεο με σκοπό την άσκηση επιρροής σε εκλογές, είναι μονόδρομος. Σε άλλες χώρες όλοι οι παίκτες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, οπότε υπάρχει μία σχετική ισορροπία. Στην Αλβανία το όπλο αυτό το χρησιμοποιεί μόνο το καθεστώς. Στα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος Ερντογάν από χθες κάνει το γύρο και αναπαράγεται βιντεοσκοπημένο εκλογικό σποτάκι στην αλβανική και με υπότιτλους στα τουρκικά. Πρωταγωνιστεί ο Ράμα. Περιττό να αναφερθεί ότι είναι προς υποστήριξη του Ερντογάν.

Δεν είναι η πρώτη πολιτική παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού σε ξένες εκλογές. Είχε παρέμβει και υπέρ της Χίλαρι Κλίντον αποκαλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ βλάκα και κίνδυνο για την ανθρωπότητα! Στο υπέρ του Τούρκου προέδρου μήνυμά του, ο Ράμα παραβλέπει γεγονότα όπως η παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου, όπως επίσης και την αντιδυτική ρητορική και πολιτική του. Ο Ράμα τον εκθειάζει και εκτός από επιστήθιο φίλο τον θεωρεί και πρότυπο πολιτικού ανδρός, άξιο προς μίμηση!

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών