Αμερικάνικο «όνειρο» για τις πολεμικές βιομηχανίες - «Εφιάλτης» για τους λαούς (vid)

«Η νέα αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο, ακόμα κι' αν τα περισσότερα χρήματα θα μείνουν εντός των ΗΠΑ, κατευθυνόμενα στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία», επισημαίνει ο καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στην εκπομπή του «Ιδεοχώρου», Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε διεθνή θέματα και παγκόσμιας οικονομίας και διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ως γνωστόν, προ ημερών, το Κογκρέσο, μετά από πολλούς μήνες καθυστερήσεων, αναβολών και παζαριών ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάϊντεν και στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που αρνούνταν να συναινέσουν στην έγκριση νέας βοήθειας προς το Κίεβο, αποφάσισε να δοθεί πακέτο 61 δισ.δολαρίων στην Ουκρανία, καθώς και άλλα δύο πακέτα, ένα για το Ισραήλ (26 δισ.) και ένα για την Ταϊβάν (8,12 δισ.).

Οι «καλοί» Ουκρανοί και οι «τεμπέληδες» Ελληνες
Συνολικά, τονίζει ο Λ. Βατικιώτης, «η έως τώρα βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία υπολογίζεται στα 200 δισ. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται πακέτα που δεν φαίνονται. Εκτός των οπλικών συστημάτων που δίνουν Δυτικές χώρες, όπως και η Ελλάδα, από το δικό τους απόθεμα όπλων, υπάρχει πρωτοφανής στήριξη στην οικονομία της χώρας».
Για παράδειγμα, προσθέτει, «στον τομέα του δημοσίου χρέους, όπου τα ουκρανικά ομόλογα είναι κάτι περισσότερο από σκουπίδια. Γίνεται, ωστόσο, συνεχώς αναδιάρθρωση του χρέους της, με το πράσινο φως του ΔΝΤ. Κι' αυτό για να μην καταρρεύσει οικονομικά. Το κόστος αυτό, όμως, μεταφέρεται σιωπηλά σε όλους εμάς, αλλά δεν αναγράφεται και δεν δημοσιοποιείται. Αντίθετα, όταν η Ελλάδα ήθελε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, την γονάτισαν, κατηγορώντας τους Ελληνες ως «τεμπέληδες».

 
Ψωμί ή κανόνια;
Η έγκριση νέου πακτωλού δισεκατομμυρίων, το μερίδιο του λέοντος του οποίου θα αποσπάσουν οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία διαπιστώνεται η φτωχοποίηση ολοένα μεγαλύτερου τμήματος του αμερικανικού πληθυσμού.
«Τα τελευταία χρόνια -εξηγεί ο Λ. Βατικιώτης- το πρόβλημα χειροτερεύει. Το 2022 αυξήθηκε η φτώχεια στις ΗΠΑ στο 12,4%. Διπλασιάστηκε η παιδική φτώχεια. Πρόκειται για εκτόξευση των δεικτών, εξαιτίας του Πληθωρισμού, αλλά και του ότι διεκόπησαν τα προγράμματα στήριξης για τους ευάλωτους».

Κοντολογίς, «η κυβέρνηση Μπάϊντεν, με τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων, αντί μέτρων για τους ευάλωτους στις ΗΠΑ και για τους φτωχούς, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί, δίνει πακτωλό δισεκατομμυρίων για να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να το παίζουν παγκόσμιος χωροφύλακας».
Πρόκειται «καθαρά για μια ταξική πολιτική που δείχνει ότι τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τα δισ. που σκορπάει ο Μπάϊντεν για ... κανόνια», σχολιάζει από τη μεριά του ο Δ. Λιάτσος.

Στο παρελθόν, εξηγεί ο Λ. Βατικιώτης, «υπήρχε μια πολιτική, σύμφωνα με την οποία ναι μεν οι ΗΠΑ ήταν ο γκάνγκστερ της υφηλίου, έσπερναν πολέμους, πραξικοπήματα και ανατροπές κυβερνήσεων, αλλά στο εσωτερικό της χώρας υπήρχε ευημερία και μέρος αυτής της λεηλασίας των αμερικανικών πολυεθνικών ανά τον κόσμο πήγαινε και στα μεσαία και στα λαϊκά στρώματα.
»Τώρα, αυτό το πρότυπο έχει πλήρως ανατραπεί. Σήμερα, ενώ η φτώχεια αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς στις ΗΠΑ,η κυβέρνηση Μπάϊντεν μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους, δίνουν στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα πακτωλό δισεκατομμυρίων».

Τέλος, τονίζει ότι «η νέα αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο, ακόμα κι' αν τα χρήματα κατευθύνονται εντός των ΗΠΑ, στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία.
Το 80% των 61 δισ. δολαρίων που θα δοθούν, δηλαδή 23 δισ., θα μείνουν στις ΗΠΑ, υπό τη μορφή κονδυλίων για να αντικατασταθεί ο αμερικανικός οπλισμός που ήδη έχει δοθεί στην Ουκρανία.

Τα 14 δισ. θα δοθούν στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία για να παράξει οπλισμό για την Ουκρανία. Αρα, οπλισμός που δεν πρόκειται πιθανότατα να παραδοθεί ούτε καν εντός του 2024.
Τα 11 δισ. θα δοθούν για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που ήδη κάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Και μόνο 8 δισ. θα δοθούν στην Ουκρανία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στη χώρα. Αυτό δείχνει ότι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το ουκρανικό κράτος και να μην καταρρεύσει. Κάτι που θα είχε γίνει αρκετούς μήνες πριν εάν δεν είχαν ανοίξει πιστωτική γραμμή στήριξης της Ουκρανίας πολλές χώρες της Δύσης».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια