Η δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα στη Ρωσία ακμάζει παρά τις Δυτικές κυρώσεις

Παρά τον πόλεμο προπαγάνδας σε βάρος της Ρωσίας και τις Δυτικές κυρώσεις, με τις οποίες έχει συνταχθεί και η ελληνική κυβέρνηση, δυσκολεύοντας τους Ελληνες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία, η επιχειρηματικότητα των Ελλήνων στη χώρα συνεχίζεται και ανθεί.
Ο Δημήτρης Λιάτσος βρέθηκε στο «ακριτικό» Πσκόφ, την γραφική και πανέμορφη πόλη που σημάδεψε την ιστορική πορεία της Ρωσίας. Είναι στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία, δύο χώρες του ΝΑΤΟ. Εκεί συνάντησε τον Σταύρο Τρεμπελή, με καταγωγή από τη Νάουσα, έναν νέο άνθρωπο που ήλθε από την Ελλάδα προ πενταετίας και έστησε μια ακμάζουσα εταιρεία στο Πσκόφ.

Σε αυτή την πόλη, με μεγάλο τουριστικό ρεύμα -και θρησκευτικό τουρισμό, δεδομένων των πάμπολλων, παμπάλαιων εκκλησιών και μοναστηριών- η ελληνική επιχειρηματικότητα κάνει θαύματα. «Δείχνει ότι η Ελλάδα είναι εδώ. Η Ρωσία δεν είναι πίσω από τείχος, αλλά είναι ανοικτή στους Ελληνες», λέει ο Δ. Λιάτσος.

 
Κάντο όπως οι Ιταλοί
Το «Ελληνικό Τυροκομείο», όπως έχει ονομάσει την επιχείρησή του, «έχει την έδρα του στο Πσκόφ, αλλά οι ρίζες μας είναι στην Ελλάδα», λέει ο ίδιος. «Παράγουμε κυρίως παλαιωμένα τυριά, γιαούρτια, αλλά και λευκά τυριά τύπου φέτας. Οχι φέτα. Η φέτα είναι ΠΟΠ προϊόν της Ελλάδας και πρέπει να το σεβόμαστε». Σχεδιάζει, δε, οινοποιείο και σειρά άλλων εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη της επιχείρησής του.
Ουσιαστικά, ο Σ. Τρεμπελής, εξηγεί ο Δ. Λιάτσος, έκανε αυτό που έκαναν μεγάλες αγροτοβιομηχανικές εταιρείες της Ιταλίας και άλλων χωρών της Δύσης, που βρίσκονται στη Ρωσία και παράγουν εκεί.

Να σημειωθεί πως στο Πσκόφ υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές επενδύσεις από Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. «Ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία και αναγκάστηκαν, λόγω των κυρώσεων, να φύγουν, τώρα θέλουν να επιστρέψουν», παρατηρεί ο Σ.Τρεμπελής.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «στο Πσκόφ υπάρχουν Ελληνες που έρχονται και δουλεύουν μαζί μας. Αρκετοί επίσης θέλουν να επενδύσουν εδώ. Εμείς είμαστε ανοικτοί να τους βοηθήσουμε. Οι Ελληνες, ο ένας βοηθάει τον άλλον».

«Φόβοι»
Οσον αφορά τους φόβους των Ελλήνων να επενδύσουν στη Ρωσία, τονίζει: «Με την προπαγάνδα, και όλα όσα ακούνε από την τηλεόραση (σ.σ. ελληνική), φοβούνται. Ας έρθουν, όμως, στη Ρωσία να δουν τα πράγματα από κοντά. Πρόκειται για μια χώρα με σοβαρές δομές και κράτος. Αν θες να επενδύσεις, είναι ο κατάλληλος τόπος».
Ο ίδιος καταθέτει και την προσωπική εμπειρία του. «Στην Ελλάδα είχα πολύ περισσότερα προβλήματα απ' ότι στη Ρωσία. Εδώ ανοίγεις πολύ πιο εύκολα εταιρεία και σε βοηθάει το κράτος. Αυτά που λένε ότι η Ρωσία είναι δύσκολη και έχει μεγάλη γραφειοκρατία δεν ισχύουν. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Οσοι επένδυσαν στη Ρωσία δεν έχασαν».

Εκτός των άλλων, σημειώνει με έμφαση, «οι δεσμοί των Ελλήνων με τους Ρώσους είναι πολύ δυνατοί και δεν σπάνε με τίποτα. Ούτε με πολέμους, ούτε με όλα όσα γίνονται».
Από τη μεριά του, ο Δ. Λιάτσος υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να περιμένουν οι Ελληνες επιχειρηματίες να σταματήσει η αναταραχή και μετά να μπουν στη Ρωσία. Τότε, ίσως να είναι αργά. Τώρα υπάρχουν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Η απόφαση
Τώρα, τα προϊόντα του «Ελληνικού Τυροκομείου» γίνονται γνωστά σε όλη τη Ρωσία. «Κάθε νέο βήμα έχει τις δυσκολίες του», εξηγεί ο Σ. Τρεμπελής. Και συνεχίζει: «Στην αρχή ήταν δύσκολα. Ηταν νέα προϊόντα που δεν είχαν εξοικειωθεί με αυτά οι Ρώσοι. Μετά μας έμαθαν. Γίναμε γνωστοί στη Μόσχα και στην Πετρούπολη, και τώρα σε πολλές άλλες πόλεις της αχανούς Ρωσίας».
Τι τον ώθησε να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της Ρωσίας; Ο ίδιος λέει: «Παλιότερα δουλεύαμε με τη Ρωσία. Είχαμε παραγωγή στην Ελλάδα και πουλούσαμε στη Ρωσία. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μας έκοψαν τα φτερά σε αγορές που περιμέναμε να μπούμε δυνατά. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε εγκαταστάσεις μέσα στη Ρωσία».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια