Οδησσός: Η πόλη που ενώνει τον Ελληνισμό με τον Ρωσικό κόσμο (vid)

Η καλεσμένη του Δημήτρη Λιάτσου στον «Ιδεοχώρο», διδάκτωρ Ιστορίας, Θεοδώρα Γιαννίτση, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γνώσης στην Οδησσό. Στην πόλη που, μέσα από αιώνες ιστορίας, «παντρεύτηκε» ο Ελληνισμός με τον Ρωσικό κόσμο.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της εκπομπής έχουν ως εξής:
  • Κάθε Ελληνας, βαθιά στην ιστορική συνείδησή του, έχει ότι η Οδησσός ήταν μια από τις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας που αντικατοπτρίζει τους άρρηκτους δεσμούς του Ελληνισμού με τον ρωσικό κόσμο. Κι' ας μιλούν κάποιοι πολιτικάντηδες για «Οδησσό της Ουκρανίας».
  • Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από ιστορικής, πνευματικής, πολιτισμικής, ακόμα και γεωγραφικής σκοπιάς, ο ελληνικός και ο ρωσικός κόσμος έχουν κοινή πορεία, δύναμη και μεγαλείο.
  • Το 988 είναι καταλυτικό σημείο στην ιστορία. Τότε βαπτίστηκε στη χερσόνησο της Ταυρίδας (Κριμαία), που ιδρύσαμε οι Ελληνες το 40 π.Χ., ο Ρώσος ηγεμόνας του Κιέβου, πρίγκιπας, Βλαδίμηρος. Τότε ήταν που ο ρωσικός κόσμος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
  • Στη Ρωσία αφίκνεινται συνεχώς Ελληνες λόγιοι, επιστήμονες, θεολόγοι, αγιογράφοι, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, κ.ο.κ. Μεταξύ των άλλων, το 1472, φτάνει στο πριγκιπάτο της Μόσχας ο Σοφία Ζωή Παλαιολογίνα (είναι η γιαγιά του Ιβάν του Τρομερού) όπου κάνει τον γάμο της με τον Ιβάν τον Γ'. Από την εποχή που κυβερνά ο γιός τους, Βασίλι Ιβάνοβιτς, ο δικέφαλος αετός του Βυζαντίου καθίσταται οικόσημα - έμβλημα του πριγκηπάτου της Μοσχοβίας.
  • Το 1687, δημιουργείται από τα αδέλφια Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος Λυχούδης, το πρώτο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Μόσχα, η Σλαβο-ελληνο-λατινική Ακαδημία.
  • Έλληνες στη στρατιωτική υπηρεσία της Ρωσίας: Στο βιβλίο του, με τίτλο «Ελληνες ναύαρχοι και στρατιωτικοί στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας», ο ομογενής από την Αγία Πετρούπολη, Φώτης Μουρατίδης, καταγράφει 101 Έλληνες ανώτερους αξιωματικούς. Μεταξύ των άλλων, βέβαια, ο θρυλικός, Λάμπρος Κατσώνης, που πήρε μέρος στους ρωσο-τουρκικούς πολέμους 1787 - 92.
  • Έλληνες στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ρωσίας: Στην Ελλάδα είναι γνωστός κυρίως ο Καποδίστριας, αλλά υπήρξαν και πάρα πολλοί άλλοι.
  • Η Οδησσός πριν από τη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας (συμφωνία Ιασίου - 1791), με την οποία ενσωματώθηκε η περιοχή στη Ρωσία, ονομαζόταν οχυρό του Χατζήμπεη. Η μεγάλη Αικατερίνη ανέθεσε τότε στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών να βρει μια ονομασία που θα παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα. Ετσι δόθηκε η ονομασία Οδησσός.
  • Το 1814 δημιουργείται η Φιλική Εταιρεία. Στην Αγία Τριάδα, εκεί όπου ενταφιάστηκε, με αυτοκρατορικό Διάταγμα, η σορός του Πατριάρχη, Γρηγορίου Ε', τον οποίο σκότωσαν οι Οθωμανοί μετά την έκρηξη της επανάστασης του 1821.
  • Ο μέγας ευεργέτης του έθνους, Γρηγόριος Γρηγορίου Μαρασλής. Απέκτησε σειρά δημοσίων αξιωμάτων, ήταν μυστικός σύμβουλος του Ρώσου αυτοκράτορα, και επί πέντε θητείες χρημάτισε Δήμαρχος Οδησσού. Μια περίοδος κατά την οποία η πόλη απέκτησε πρωτοφανή ανάπτυξη.
  • Το ρωσικό κράτος, αλλά και οι Ρώσοι πολίτες γενικότερα, συστηματικά χρηματοδότησαν κάθε ελληνική δραστηριότητα στην Οδησσό. Μεταξύ των άλλων, συνέβαλαν σημαντικά στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης.
Διαβάστε ακόμη

Σχόλια