Αμερικανική τορπίλη κατά του Έντι Ράμα

Ο Συντονιστής για την Παγκόσμια Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Richard Nephew, βρέθηκε στα Τίρανα για επίσκεψη αυτή την εβδομάδα. Αυτό όμως που ξεχώρισε ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα...

Πληθαίνουν οι βολές των Αμερικανών στον Έντι Ράμα. Από το σκάνδαλο «McGonigal» οι συμπεριφορές της Ουάσιγκτον δεν είναι οι ίδιες και ο πρωθυπουργός λαμβάνει ξεκάθαρα μηνύματα ότι δεν είναι καθόλου καλός στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Πέρα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει προσπαθώντας να κάνει επίδειξη αυτού του φαινομένου, οι Αμερικανοί είναι ξεκάθαροι ότι η διαφθορά έχει εξαπλωθεί παντού και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν την καταπολεμά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εμποδίζει τον αγώνα που έχει αναλάβει ο ΣΠΑΚ.

Ο Συντονιστής για την Παγκόσμια Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Richard Nephew, βρέθηκε στα Τίρανα για επίσκεψη αυτή την εβδομάδα. Πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΜΕ, εισαγγελείς του ΣΠΑΚ και εκπροσώπους του ILDKP και του Οργανισμού Δημοσίων Συμβάσεων. Αυτό όμως που ξεχώρισε ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ούτε με τον Ράμα ούτε με εκπροσώπους του. Ομοίως, δεν υπήρξε συζήτηση με τους υπουργούς. Τουλάχιστον η ίδια η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει ανακοινώσει καμία τέτοια συνάντηση. Πλήρης άγνοια λοιπόν.
Όμως το δυνατό του χτύπημα ήρθε χθες το βράδυ, ο Ρίτσαρντ Νεφιού παραχώρησε συνέντευξη στη VOA, όπου εξέδωσε έντονα μηνύματα κατά της κυβέρνησης. Πρώτον, ανέτρεψε την επιτροπή «Xhafaj», ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να επηρεαστεί η μεταρρύθμιση.

«Η άποψή μας είναι ότι οποιοσδήποτε τύπος μεταρρυθμιστικού μηχανισμού, κάθε είδους νομοθεσία που παρουσιάζεται πρέπει να είναι περιεκτικός και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους διάφορους παράγοντες που υπάρχουν στη χώρα, ειδικά οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους. Νομίζω επίσης ότι Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όποιες πρόσθετες μεταρρυθμίσεις γίνουν, θα συνεχίσουν να διαφυλάσσουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και να διασφαλίσουν ότι οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν να προχωρούν τις υποθέσεις, ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα και με βάση τα γεγονότα», είπε.

Το δεύτερο πλήγμα ήταν στις διεθνείς εκθέσεις. 

«Οι εκθέσεις από οργανισμούς παρακολούθησης ή διεθνείς οργανισμούς, ή οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους προορίζονται να βοηθήσουν. Στο τέλος της ημέρας, κανείς από εμάς δεν μπορεί να αξιολογήσει και να αναλύσει πλήρως, μόνος του, τι συμβαίνει στις χώρες μας όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς χρειαζόμαστε την υποστήριξη των διεθνών θεσμών για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό και τα πορίσματα έχουν σκοπό να παρέχουν σαφείς πληροφορίες για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια, ακόμη και αν σημειωθεί πρόοδος, ακόμη και αν υπάρχουν επιτεύγματα να βρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που επισημαίνονται από διάφορες ομάδες, είτε από διεθνείς οργανισμούς, είτε από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είτε από άλλους»,

Η επόμενη τορπίλη ήταν για την υποστήριξη του ΣΠΑΚ. Ο Altin Dumani διαπίστωσε ότι τα θεσμικά όργανα δεν καταγγέλλουν τη διαφθορά και για τον αξιωματούχο των ΗΠΑ αυτό είναι απαράδεκτο. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για καταχρήσεις με διαγωνισμούς. Το γεγονός ότι συνάντησε στελέχη της APP δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις.
«Για να είναι επιτυχής η καταπολέμηση της διαφθοράς, απαιτούνται οι προσπάθειες ολόκληρης της κοινωνίας και ολόκληρης της κυβέρνησης. Επομένως, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να βρεθούν νέοι τρόποι για όλα τα διάφορα κυβερνητικά όργανα καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να συμβάλουν σε αυτές τις προσπάθειες να μοιράζονται ιδέες και να συνεργάζονται καθώς το κάνουν... Νομίζω ότι όλα τα θεσμικά όργανα που έχουν δεσμούς με μέρη του κράτους που μπορεί να ασχολούνται με συμβάσεις ή προμήθειες και άλλα, θα πρέπει να διαθέτουν μηχανισμούς που να επιτρέπουν την αναφορά καταγγελιών, να εντοπίζουν αυτές τις καταγγελίες και να τις φέρνουν στους ανακριτές».

Ο Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για όσους δρουν πίσω από την πλάτη του. Ο Ράμα δεν ευθύνεται για τους υπουργούς που έχει στη φυλακή, αλλά στους Αμερικανούς φαίνεται ότι το σύστημα δεν λειτουργεί.
«Φυσικά είναι αλήθεια ότι η διαφθορά αφορά άτομα, άτομα που διαπράττουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι αυτά τα άτομα λειτουργούν μέσα σε ένα σύστημα. Έτσι, όταν έχετε ενδείξεις ότι υπάρχουν πολλά άτομα που εμπλέκονται σε αδικήματα, πρέπει να κοιτάξουμε όχι μόνο πώς να απαντήσουμε σε αυτά », είπε.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια