Απογραφή 2023: Ο πληθυσμός της Αλβανίας συρρικνώνεται

Στην Αλβανία, ο πληθυσμός της χώρας το 2023 αποδεικνύεται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 15 %, σε σύγκριση με πριν από 12 χρόνια. Τα στοιχεία της Απογραφής, που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Στατιστικής, αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των κατοίκων στη χώρα έχει μειωθεί κατά 429 χιλιάδες κατοίκους. Ο γνωστός καθηγητής δημογραφίας, Arjan Gjonçaj, εξηγεί ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης θεωρείται ως ο κύριος παράγοντας, μαζί με τη μείωση της φυσικής προσθήκης του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της μείωσης των γεννήσεων. Σχεδόν 600.000 Αλβανοί έχουν φύγει από το 2011
Τα σημερινά στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού δείχνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει την ισχυρότερη πληθυσμιακή μείωση. Από λίγο περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια το 2011, πέρυσι ο μόνιμος πληθυσμός μειώθηκε στα 2,4 εκατομμύρια, σχεδόν 15 % λιγότερο, ενώ σε σύγκριση με το 1989, η Αλβανία έχει χάσει το 1 τέταρτο των κατοίκων της.

Ο Arjan Gjonçaj, καθηγητής δημογραφίας στο «London School of Economics», εξηγεί στη Φωνή της Αμερικής τους λόγους για αυτά τα στοιχεία. «Το κύριο μήνυμα είναι ότι ο πληθυσμός της Αλβανίας συνεχίζει να μειώνεται, και με υψηλότερο ρυθμό από πριν, λόγω της μετανάστευσης και του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων. Η μετανάστευση παραμένει η μεγαλύτερη πληγή», αναφέρει.
Σύμφωνα με την Απογραφή, η μετανάστευση διατήρησε σχεδόν την ίδια τάση με την περίοδο 2001-2011, με μέσο όρο 50.000 άτομα να φεύγουν ετησίως ή 600.000 Αλβανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια. Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι, μέχρι το 2023, έχουν επιστρέψει σχεδόν 108 χιλιάδες περισσότερες, όπου σχεδόν 26 χιλιάδες, μόνο πέρυσι. Σύμφωνα με τον καθηγητή Gjonçajt «με την καλή ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας, μπορούμε να έχουμε μια επιστροφή της θετικής τάσης, ακόμη και κάποιοι από εμάς πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια».

Η φυσική αύξηση του πληθυσμού εμφανίζεται προβληματική, με προοδευτική μείωση των γεννήσεων. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2023 κάνουν λόγο για 24.000 γεννήσεις και 22.000 θανάτους. Σε σύγκριση με το 2011, οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 30 % και πάνω από 50 % σε σύγκριση με το 2001.
Το φαινόμενο αυτό, μαζί με τη μετανάστευση και το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, οδηγεί σε γήρανση του πληθυσμού. Ο μέσος όρος ηλικίας πέρυσι πήγε στα 42 και μισό χρόνια, σύμφωνα με την απογραφή, αυξημένος κατά 7 χρόνια σε σύγκριση με το 2011. Τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι ένας στους 5 κατοίκους είναι άνω των 65 ετών, ενώ αυτή η αναλογία ήταν 1 στα 9 το 2011. «Η γήρανση του πληθυσμού δεν είναι νέο φαινόμενο. Το γνωρίζουμε. Η Αλβανία έχει τον ταχύτερο ρυθμό γήρανσης στην Ευρώπη. Και η γήρανση οφείλεται στη μετανάστευση και τη μείωση του εργατικού δυναμικού», επισημαίνει ο καθηγητής Gjonçaj.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σχετικά με τους ηλικιωμένους: «Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινωνική μέριμνα. Έχουμε παράδοση στη φροντίδα των γονιών. Αλλά από δημογραφική άποψη, δεν υπάρχουν άλλα παιδιά. Η μετανάστευση ή το ποσοστό γεννήσεων είναι χαμηλό. Δεν υπάρχουν λοιπόν γιοι και κόρες που να φροντίζουν τους γονείς , γνωρίζουμε ότι οι χρόνιες ασθένειες αυξάνονται επίσης με τη γήρανση και αυτό απαιτεί είτε προληπτικές πολιτικές για τις χρόνιες παθήσεις, είτε βελτίωση της τριτοβάθμιας υγείας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προέρχονται από τη γήρανση».

Τα στοιχεία της Απογραφής έφεραν επίσης ένα πανόραμα εσωτερικών μεταναστευτικών κινήσεων, οι οποίες οδήγησαν σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να συγκεντρώνεται στην περιοχή των Τιράνων με αύξηση 1,2 % σε σύγκριση με πριν από 12 χρόνια, ενώ μόνο ο Δήμος της πρωτεύουσας μετρά σχεδόν 600 χιλιάδες κάτοικους. Η δεύτερη περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού είναι το Φιέρι με 10 % και ακολουθεί το Ελμπασάν με 9,7 % του πληθυσμού. Ενώ το Κουκες και το Αργυρόκαστρο έχουν το χαμηλότερο ποσοστό, με 2,6 και 2,50 %.
Σε αντίθεση με το 2011, έχουμε αντιστροφή της αναλογίας ανδρών/γυναικών. Οι τελευταίοι αποδεικνύονται ότι αποτελούν το 50,4 %  του πληθυσμού. Επίσης υπερέχουν σημαντικά από τους άνδρες όσον αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν ολοκληρώσει ανώτερες σπουδές, σε σύγκριση με μόνο το 33 % των ανδρών.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τα στοιχεία της απογραφής δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Όσοι έχουν δηλώσει ότι ανήκουν στη μουσουλμανική πίστη είναι πάνω από 1,1 εκατομμύριο, στους οποίους προστίθενται 116 χιλιάδες μουσουλμάνοι Μπεκτάς. Οι Καθολικοί Χριστιανοί καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με πάνω από 200.000 πιστούς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ακολουθούν με 176.000, ενώ 9.700 έχουν δηλώσει ευαγγελικοί Χριστιανοί. Το 10 % του πληθυσμού δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και το 4 % δήλωσαν ότι είναι άθεοι.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια