ΥΠΕΞ για Πρόεδρο Αλβανίας: «Ενέργεια που παραπέμπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισμούς περασμένων εποχών»

.
Αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του προέδρου της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, στο «Μνημείο» των Τσάμηδων, εκεί όπου κάθε χρόνο διεξάγεται σειρά εκδηλώσεων από οργανώσεις τους για να τιμηθεί «η Γενοκτονία που υπέστησαν από τους Έλληνες», την περασμένη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του Αλβανού προέδρου στις εκδηλώσεις ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε στην Κονίσπολη, στο νοτιότερο τμήμα της Αλβανίας.

Το κόμμα των Τσάμηδων και ο «Πατριωτικός Σύλλογος Τσαμουριάς» σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η «πράξη του Προέδρου είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους τους θεσμούς και τους πολιτικούς όσον αφορά την ιστορία και τις ζωές που θυσιάστηκαν», κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι «είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τίμησε την μνήμη των 2.900 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων και της εθνοκάθαρσης των Αλβανών της Τσαμουριάς».
Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με κατοίκους της περιοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, δεσμεύτηκε να γίνει φωνή για αυτούς, να βρουν λύσεις μέσω της συνεργασίας σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγγυήθηκε τη στήριξή του για ανάπτυξη και ευημερία, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων στους αρμόδιους θεσμούς. «Είναι συνταγματική ευθύνη», είπε ο Πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι, να βρίσκεται η Κονίσπολη στον χάρτη προσοχής των θεσμών, όπως κάθε άλλος δήμος».

«Η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Αλβανίας σε μνημείο που προβάλλει ανιστόρητες και ψευδείς κατηγορίες και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, είναι μία ενέργεια που παραπέμπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισμούς περασμένων εποχών», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν: «Η ασυμβίβαστη αυτή με την ιστορική αλήθεια πράξη υπονομεύει την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας»

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια