Αρκoύν η άδεια στον Μπελέρη και οι εκλογές στη Χιμάρα για να δοθεί συγχωροχάρτι στον Ράμα;

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Το μπρα ντε φερ 14 μηνών με τον Ε. Ράμα, με αφορμή την προσπάθεια του να ελέγξει τον Δήμο της Χειμάρρας, ώστε να μην περάσει στα χέρια του εκπροσώπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που θα ακύρωνε και στην πράξη τη μακρόχρονη προσπάθεια των Τιράνων ακόμη από την εποχή Χότζα, να ακυρώσει τον μειονοτικό χαρακτήρα της, οδηγείται στο τέλος του.
Με τον Ε. Ράμα να εμφανίζεται νικητής, καθώς αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο Φ. Μπελέρης «μετακομίζει» στην Ευρωβουλή, θα έχει πλέον όλο το πεδίο ελεύθερο στις νέες εκλογές, που κηρύχθηκαν για τον Δήμο Χειμάρρας, να κάνει εγκαίρως τα «κουμάντα» του, ώστε ο Δήμος να περάσει στα χέρια του. Και να είναι ελεύθερος πλέον να αξιοποιήσει τον Δήμο προς όφελος των σκοτεινών οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν να υφαρπάξουν και όλες τις υπόλοιπες περιουσίες για «τουριστική» αξιοποίηση.

Βεβαίως, ο Ε. Ράμα θα έχει ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο εμπόδιο απέναντι του. Ο Φ. Μπελέρης από το βήμα της ευρωβουλής με το πλαίσιο -φυσικά που θα θέτει η ιδιότητα του ως μέλος της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ- θα παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση της Χειμάρρας και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και θα μπορεί να θέτει τα ζητήματα πλέον σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.
Σε όσους από την αρχή επέμεναν ότι η Αθήνα δε θα έπρεπε να ανεβάσει τόσο τους τόνους για την υπόθεση της σύλληψης Μπελέρη και των μεθοδεύσεων για την ακύρωση της εκλογής του ως δημάρχου, η «μετακόμιση» του στο Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται ως από μηχανής θεός για να τελειώσει η αντιπαράθεση σε επίσημο τουλάχιστον επίπεδο με τον Ράμα. Καθώς και στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα ισχυρή η αντίληψη, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται και πάλι ότι έχει προβλήματα με τους δυο -από βορρά- γείτονες της και ότι και η κρίση με την Αλβανία, σε συνδυασμό με την αντιπαράθεση με τη Βόρεια Μακεδονία, ακυρώνει τη Βαλκανική πολιτική της.

Έτσι είχε επιχειρηθεί εδώ και καιρό να προβληθεί ως «πρόοδος» το γεγονός ότι ο κ. Ράμα είχε επιλέξει για «ειδική αποστολή» τον ομογενή πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ισχυρό παράγοντα της περιοχής, Βαγγέλη Τάβο, ως εναλλακτική επιλογή του, αφού θα ολοκλήρωνε την εκπαραθύρωση του Φ. Μπελέρη. Ο Β. Τάβος που δεν κατάγεται από τη Χειμάρρα, θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος με τις ευλογίες του Ε. Ράμα, στις εκλογές που προκηρύχθηκαν στις 4 Αυγούστου. Όπου ο Ε. Ραμα θα τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά μόνο με τον Μπελέρη, κάτι που έχουν σπεύσει να αποδεχθούν ορισμένοι και στην Αθήνα.
Είναι όμως αρκετή η άδεια που υποχρεώθηκε να δώσει τώρα το καθεστώς Ράμα στον Φ. Μπελέρη, για να ορκισθεί στο Στρασβούργο (ενώ δεν έδωσε άδεια για να ορκισθεί ως δήμαρχος) ή ακόμη και η αποφυλάκιση του, αφού εκτίσει την ποινή του, προκειμένου να θεωρήσει η Αθήνα ότι ο φάκελος της παράνομης ακύρωσης των εκλογών του Μαΐου 2023, κλείνει οριστικά με την προκήρυξη νέων εκλογών;

Πώς «μηδενίζεται» η πρωτοφανής παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και μάλιστα εις βάρος ενός προβεβλημένου, αλλά μη «συνεργάσιμου» μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας;
Ποιος έχει εμπιστοσύνη πλέον ότι οι εκλογές της 4ης Αυγούστου μετά από αυτό το κύμα διωγμού του Μπελέρη και των ανθρώπων που τον στήριξαν, με το κλίμα εκφοβισμού του ελληνισμού της Χειμάρρας και με δεδομένο ότι ο Ε. Ράμα θα λάβει όλα τα «μέτρα» του για να αποφύγει νέες εκπλήξεις στην κάλπη, θα είναι δίκαιες και ελεύθερες;

Και φυσικά πόσο ελεύθερες και δίκαιες μπορεί να είναι οι εκλογές για τις οποίες ο νέος υποψήφιος που θα στηρίξει η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, δε θα έχει παρά 23 ημέρες στη διάθεση του για να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο του, να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα του και για να κάνει την προεκλογική του καμπάνια;
Διότι ο εκλεκτός του Αλβανού πρωθυπουργού, Β. Τάβος όχι τυχαία εδώ και μερικούς μήνες διορίσθηκε νομάρχης Αυλώνας, θέση που του έδινε ένα ισχυρό πλεονέκτημα, να κάνει προεκλογική καμπάνια ως τοπικός εκπρόσωπος του κράτους και της κυβέρνησης.

Η μεθόδευση Ράμα αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό. Να γίνουν νέες εκλογές κατ επίφαση «δίκαιες και ελεύθερες» και όχι μόνο να ελέγξει τον Δήμο, αλλά συγχρόνως να στραφεί και εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αδίκως προκλήθηκε η κρίση για τον Μπελέρη, και ότι όλα στην Αλβανία γίνονται βάσει του νόμου …
Στις εκλογές της 4ης Αυγούστου είναι προφανές ότι και η Αθήνα και αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι παρόντες και θα παρακολουθήσουν από κοντά την εκλογική διαδικασία, ώστε να μην υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις νοθείας η οποία όμως δε γίνεται μόνο στην κάλπη. Όμως οι παρατηρητές δε θα μπορέσουν να καταγράψουν το κλίμα τρομοκράτησης των ψηφοφόρων του Μπελέρη, ούτε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να γίνει η πραγματική εξαγορά ψήφων…

Προφανώς, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν μπορούν να μένουν παγωμένες και σε κατάσταση κρίσης. Όμως, δεν μπορεί την επομένη των νέων εκλογών της Χειμάρρας και ενώ ακόμη τυπικά δε θα έχει πάρει το έγγραφο απόλυσης από τις φυλακές ο Φ. Μπελέρης, να διαγραφούν όλα και να ξεκινήσει μια «νέα ημέρα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις». Ο Ε. Ράμα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι της Ελλάδας και το πραξικόπημα στη Χειμάρρα εις βάρος του Φ.Μπελέρη δεν είναι το μόνο περιστατικό.
Ο Ε. Ράμα θα πρέπει να δώσει έμπρακτες διαβεβαιώσεις ότι επιδιώκει την ουσιαστική αποκλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις και δε θέλει απλώς να πάρει συγχωροχάρτι νομιμοποίησης των πράξεων του από την Αθήνα.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει ενοχικά την υπόθεση Μπελέρη και της Χειμάρρας. Εάν οι εντάσεις έχουν επιστρέψει στις σχέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αυτό δε γίνεται με υπαιτιότητα της Ελλάδας και είναι απόδειξη ότι ο εθνικισμός και οι αλυτρωτισμοί δεν έχουν εκλείψει ακόμη και ότι η ευρωατλαντική πορεία των Δ. Βαλκανίων θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την εγκατάλειψη τους και όχι την επιβράβευση τους. Και πάντως ο ρόλος της χώρας μας στα Βαλκάνια δεν μπορεί να κτισθεί με μονομερείς κινήσεις καλής θέλησης απέναντι στην επίδειξη δύναμης, την αυθαιρεσία και τον «τραμπουκισμό» ηγετών όπως ο Ε. Ράμα και ο Κ. Μίτσκοσκι…

Ποιος είναι ο νέος υποψήφιος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χειμάρρα
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας με τη στήριξη του ΚΕΑΔ, της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αλλά και των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης είναι ο ομογενής επιχειρηματίας, Πέτρος Γκικουρίας, οποίος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να βρίσκεται στη Χειμάρρα προκειμένου να ξεκινήσει τη σύντομη προεκλογική καμπάνια του. Σε ανάρτηση του ο Π. Γκικουρίας τόνισε χαρακτηριστικά : «Πήρα την απόφαση να κάνω ένα βήμα μπροστά για τον τόπο, να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος και να ζητήσω από τα πολιτικά κόμματα, από τους συλλόγους και από κάθε έναν συμπολίτη να στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα για να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα.
Έχω γεννηθεί στους Δρυμάδες και προέρχομαι από μια οικογένεια που αγωνίστηκε για δύο ιερούς αγώνες: για τον Τόπο μας και για τη Δημοκρατία. Δούλεψα σκληρά στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, έμαθα πολλά εργαζόμενος στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας. Και όλες αυτές τις γνώσεις και τις εμπειρίες θέλω να της αξιοποιήσω στον τόπο μου, εργαζόμενος μαζί με τους συμπατριώτες μου για την προκοπή και την ανάπτυξή της Χειμάρρας σε όλους τους τομείς. Στις 4 Αυγούστου δεν ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, ψηφίζουμε για δήμαρχο! Ψηφίζουμε για την επόμενη ημέρα της Χιμάρας.» Ο κ. Γκικουρίας τόνισε ακόμη ότι θα έχει το πρόγραμμα του συνδυασμού που εξέλεξαν οι πολίτες στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο 1964 και μεγάλωσε στους Δρυμάδες, Χειμάρρας. Αποφοίτησε από το τετραετές γυμνάσιο του Φίερι, όπου είχε εκτοπιστεί η οικογένεια μου από το καθεστώς Χότζα. Παρότι αποφοίτησε με καλούς βαθμούς του απαγορεύτηκε η είσοδος στα πανεπιστήμια της χώρας, λόγω της εναντίωσης της οικογένειάς του στο κομμουνιστικό καθεστώς.
Το 1990, όπως πολλοί Χειμαρριώτες, βρέθηκε στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια μαζί με τον αδελφό του μετακόμισε στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 1991. Παρότι δε γνώριζαν καν αγγλικά, με σκληρή δουλειά κατάφεραν να επιτύχουν επαγγελματικά. Τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού, διατηρώντας ξενοδοχειακές μονάδες στο Ocean City του Maryland.
Είναι ιδρυτικό και διοικητικό στέλεχος της Ένωσης Χειμαρριωτών (Himarioton Society) της Αμερικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής από το 2017.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια