Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας
ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ
Αλήθεια, αν υπολογίσει κανείς και τα άλλα σημαντικά εμπόδια στις περιοχές μας, τάξη, ασφάλεια, έλλειψη νερού, ηλεκτρικού, υποδομών, εργασία, προοπτική για τα ελάχιστα παιδιά, τότε, ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ. Αυτοί όμως επιμένουν! Μπορεί ανεπιφύλακτα να τους αποκαλέσουμε και ήρωες. Αλλά αυτοί πρώτα θέλουν να ζήσουν. Μπορεί να τους αποκαλέσουμε και υπερπατριώτες, αλλά εγκαταλελειμμένους από τους πάντες. Και από εκείνους που έχουν σπίτια στα χωριά τους, και από εκείνους που έχουν πολιτική εξουσία και από εκείνους που έχουν υπερφυσική οικονομική ισχύ. Και από το κράτος, είτε λέγεται Αλβανία, είτε λέγεται Ελλάδα.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΣΩΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ
Την μόνη ελπίδα αποτελεί το γεγονός ότι και φέτος έξι βυζαντινά μοναστήρια και άλλες ιστορικές εκκλησίες σώθηκαν εκ΄θαύματος. Ή λόγω της υπέρμετρης θυσίας των κατοίκων, ή λόγω θεϊκού θελήματος. Την έσχατη στιγμή στην περίμετρο αυτών άρχιζαν καταιγίδες! Ωστόσο όμως αραιώθηκαν περισσότερο οι πολυάριθμοι μικρότεροι ναοί και ναΐσκοι στις πλαγιές των βουνών υπό την εξουσία των πυρκαγιών.
ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Οι πυρκαγιές σε Δρόπολη και Φοινίκη, κυρίως στη Δρόπολη δεν αποτελούν ένα κακό όνειρο. Και αυτό όχι γιατί μπορεί να υπάρξουν και νέες. Προσωπικά κρίνω ότι πρόκειται για φαινόμενο – ζωντανό εφιάλτη που ζούμε από παλιά και κάθε χρόνο βαθαίνει με πολυδιάστατες απειλές και συνέπειες για το μέλλον. Ποτέ, ούτε και στην πιο κακόγουστη ζωγραφιά δεν έχουμε δει τα χωριά της Δρόπολης να περιβάλλονται κάθε καλοκαίρι από το μαύρο, τα αποκαΐδια των πυρκαγιών. Πράσινο, δέντρα, δάση, βοσκοτόπια, οπωροφόρα δέντρα, κτηνοτροφία, μελίσσια γεωργικές καλλιέργειες, όλη η ζωή της φύσης… τροφή των πυρκαγιών. Πολλαπλά επαναλαμβανόμενα πύρινα μέτωπα. Σε κίνδυνο όλα τα χωριά και για μερικές φορές. Από Γράψη μέχρι Δερβιτσάνη και από Πετσά-Γαρδικάκι, μέχρι Δέλβινο, Κακοδίκη και Λευτεροχώρι.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ
Καμιά υποδομή. Αδύνατη η πρόσβαση. Άχρηστα τα παμπάλαια πυροσβεστικά με τους ανεκπαίδευτους πυροσβέστες, (τους οποίους πάντως θα πρέπει να συγχαρούμε για την αυταπάρνησή τους). Προβληματικό το μοναδικό ελικόπτερο του αλβανικού στρατού, που αντί να έσβηνε την πυρκαγιά την σκορπούσε με τις έλικές του σε περισσότερες εστίες. Εντελώς απούσα η Ελλάδα. Δεν υπολογίζεται ο υπό απομάκρυνση Γενικός της Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, ο οποίος «ξεχνούσε» συνεχώς το τηλέφωνο στο αυτοκίνητο για να δικαιολογηθεί που δεν τον ακούει κανείς στο κέντρο. (Κι αυτός καταριέται τις πυρκαγιές διότι του χαλάνε τα σχεδιασμένα ξεπροβοδισάρικα γεύματα) Η εμφάνιση δύο ελληνικών ζευγαριών καναντέρ για μετρημένες με τα δάχτυλα ενός χεριού ρίψεις, ήταν «για να γράψουν στράτες», όπως μας είπε ένας Βορειοηπειρώτης, προσθέτοντας «για να πληρωθούν δεκαπλάσια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας…!»
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ
Λιγοστοί νέοι και υπερήλικοι προσπαθούν να σβήσουν τις ακατανίκητες φλόγες με πρωτόγονα μέσα. Στην ουσία, προσπαθούν να αμυνθούν ώστε οι φλόγες να μη περάσουν την κίτρινη γραμμή των χωριών, επιτρέποντας να καούν όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να καούν. Και ας δεν έχει νόημα η ζωή στα μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα των σπιτιών του χωριού, χωρίς τη ζωή της φύσης. Πρόκειται για την ελπίδα που πεθαίνει τελευταία.
Κυνικός και ο δήμαρχος Δρόπολης, ο οποίος τις πυρκαγιές που σχεδόν έσβησαν μόνες τους αφού τα έκαψαν όλα και τον πραγματικό ηρωισμό των απλών ανθρώπων για να σώσουν τα υπαρξιακά τους, το δηλώνει ως δικό του έργο.
ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΝΟΥΝ
Τα ερωτήματα ωστόσο προερχόμενα από 25 χρόνια πριν παραμένουν προκλητικά και αναπάντητα.
- Γιατί κάθε χρόνο στην Αλβανία να καίγονται με τόση ένταση μόνο οι ελληνικές μειονοτικές περιοχές; Γιατί δεν εντοπίζονται οι ένοχοι και γιατί δεν αποκαλύπτονται τα κίνητρα; (Σε μια συνάντηση με περιφερειάρχη Αργυροκάστρου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου του ανέφερε ότι στις φονικές πυρκαγιές της Σωτήρας-Κοσοβίτσας στη γιορτή της Σωτήρας, το 2000, με 7 θύματα, είχαν εντοπιστεί στην περιοχή αυτοκίνητα της Τουρκικής πρεσβείας)
- Γιατί οι δημοτικές μας αρχές, εφόσον γνωρίζουν τι συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν λαμβάνουν, ούτε προστατευτικά μέτρα, ούτε κατασκευάζουν υποδομές προστασίας, ούτε επενδύουν στα μέσα και τις δομές πυρόσβεσης;
- Γιατί δεν γίνεται τίποτε για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στα άτομα , τόσο και για το σύνολο;
- Γιατί τόσο αδιάφορη η ελληνική βοήθεια; Από χρόνια επιμένουμε ώστε η βοήθεια προς τις ελληνικές μειονοτικές περιοχές (δήμους) στο θέμα της πυρόσβεσης πυρκαγιών (όπως και του ανεφοδιασμού με ηλεκτρικό) να γίνεται άμεσα από την Ελλάδα, μέσω διμερών τοπικών συμφωνιών και να εξαιρεθεί η μεσολάβηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας. Γιατί δεν γίνεται κάτι τέτοιο, ή γιατί ακυρώθηκαν οι συγκεκριμένες τοπικές συμφωνίες με τις όμορες περιοχές;!
- Καλά αυτό. Γιατί όμως και όταν μπαίνει σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Προστασίας μετά συνεννόηση των δύο κυβερνήσεων, τα ελληνικά μέσα αεροπυρόσβεσης, κάνουν ένα «ντά» και εξαφανίζονται!!; Μήπως είναι καλύτερα να μη έρθουν καν;!
- Γιατί οι δικοί μας «εκπρόσωποι», σύλλογοι, οργανώσεις, παράγοντες κλπ συμβιβάζονται με την κατάσταση αυτή;! Δεν διαμαρτύρονται, δεν κινητοποιούνται, δεν συμπαραστέκονται;! (Έρχονται μόνο για τα πανηγύρια!!) Ή ζητούν να σβήσουν τις πυρκαγιές εκείνοι που τις θέλουν να περισσότερο καταστρεπτικές.
- Μήπως η συμπεριφορά αυτή πρέπει να ληφθεί ως δείγμα ότι αυτοί οι εναπομείναντες Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον τους!
Διαβάστε ακόμη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών