Στα μέσα Αυγούστου οι επαναληπτικές εκλογές στη Χιμάρα;

Μετά την καταδίκη του Φρέντη Μπελέρη, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ξεκίνησε τις διαδικασίες για νέες εκλογές. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, όπου στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται συζητήσεις για το σχέδιο απόφασης «Περί εξέτασης της ισχύος της εντολής του Δημάρχου Χιμάρας κ. Φρέντη Μπελέρη, που ήταν προτεινόμενος τον Συνασπισμός «Μαζί Νικάμε», για τις εκλογές για τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης στις 14 Μαΐου 2023».

Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν;
Σε περίπτωση που ο Celibashi, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής αποφασίσει ότι ο Φρέντης Μπελέρης δεν μπορεί πλέον να ασκεί το αξίωμα του δημάρχου της Χιμάρας, τότε η απόφαση κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Ράμα και στον Πρόεδρο Begaj.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατάσσει τη νέα ημερομηνία εκλογών εντός 48 ωρών από τη λήψη της ειδοποίησης.

Οι εκλογές διεξάγονται το νωρίτερο 30 ημέρες και το αργότερο 45 ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της λήξης της θητείας. Αυτό σημαίνει ότι οι 3 πιθανές ημερομηνίες που θα οριστούν είναι οι 4, 11 και 18 Αυγούστου. Σε μια από αυτές τις ημερομηνίες λοιπόν θα κληθούν οι δημότες Χιμάρας να εκλέξουν τον νέο Δήμαρχο.

Οι υποψηφιότητες δεν έχουν, προφανώς, ανακοινωθεί, αλλά μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως ο Έντι Ράμα θα κατέβει με υποψήφιο τον πολιτικό που σχεδόν τριάντα χρόνια έχει υπηρετήσει τον Αλβανισμό από όλες τις θέσεις που κατείχε. Στην ΟΜΟΝΟΙΑ φαίνεται πως εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση του Πέτρου Μπελέρη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια