Για λογοκλοπή κατηγορείται ο πρόεδρος της Αλβανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj, πραγματοποίησε τη Δευτέρα τελετή διατάγματος για τους νέους πρυτάνεις των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας, αγνοώντας τις κατηγορίες για λογοκλοπή κατά του επανεκλεγμένου πρύτανη του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Artan Hoxha.
Ενώ απαιτούσε από τους νέους πρυτάνεις «βελτίωση της επιστημονικής έρευνας», ο Begaj, γιατρός στο επάγγελμα που κατέχει ο ίδιος τον επιστημονικό τίτλο «Αναπληρωτής Καθηγητής» αντιμετώπισε κατηγορίες για λογοκλοπή για επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2014.

Οι κατηγορίες προήλθαν από τον ερευνητή Taulant Muka, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το άρθρο που συνέταξε ο Begajn αντιγράφηκε 100 % από υλικό διάλεξης της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Μαιευτικής Ιατρικής.
Σύμφωνα με τον Μούκα, εκτός από το κείμενο, ο πρόεδρος ορίζει και τα δεδομένα για τις ΗΠΑ ως δεδομένα για την Αλβανία.
«Τώρα ο πρόεδρος προστίθεται στη μακρά λίστα πολλών πολιτικών προσώπων που έχουν χτίσει την ακαδημαϊκή τους καριέρα στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», γράφει στο κοινωνικό δίκτυο «Facebook».

Και τα δύο διαδικτυακά υλικά που δημοσιεύονται από τον ερευνητή είναι προφανώς τα ίδια, αλλά σε απάντηση στο BIRN, η προεδρική εκπρόσωπος Άρτα Σάκγια ισχυρίστηκε ότι "τα δεδομένα αναφέρονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει η μεθοδολογία των ακαδημαϊκών εργασιών".
Σύμφωνα με το προεδρείο, το περιοδικό όπου δημοσιεύτηκε το άρθρο ήταν «περιοδικό με υψηλές προδιαγραφές» και ότι εκδόθηκε «αφού πέρασε από ισχυρά φίλτρα και ειδική επιτροπή αξιολόγησης».

Αλλά και ο Μούκα αποκαλεί λογοκλοπή τη θέση της προεδρίας, τονίζοντας ότι δεν είναι το περιοδικό που καθορίζει αν πρόκειται για λογοκλοπή ή όχι.
«Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο πρώην υπουργός Παιδείας, δείχνοντας μια κατωτερότητα απέναντι στον διεθνισμό αντί της σημασίας για τις αληθινές επιστημονικές αξίες», είπε στο BIRN.

Στην υπόθεση αντέδρασε και η «Στάση Πολιτών», μια αστική οργάνωση που ασχολείται με προβλήματα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί ποιοτική εκπαίδευση με ηγέτες «λογοκλοπής».
Ο εκτελεστικός διευθυντής Rigels Xhemollari είπε στο BIRN ότι το επιχείρημα της προεδρίας δεν ισχύει και ότι η υπόθεση που κατήγγειλε ο Muka δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης για το εάν οι αναφορές είναι πραγματικές ή όχι.
«Αυτό είναι 100 % λογοκλοπή», είπε. «Είναι ξεκάθαρο στο άρθρο ότι ο πρόεδρος πήρε στοιχεία από το 2004 και τα δημοσίευσε 10 χρόνια αργότερα, πήρε στοιχεία από τις ΗΠΑ και τα παρουσίασε ως δεδομένα από την Αλβανία», πρόσθεσε ο Τζεμολάρι.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια