Το 25 % των Αλβανών άλλαξαν την ψήφο τους λόγω πιέσεων της δημόσιας διοίκησης

Στην Αλβανία, η κατάχρηση κρατικών πόρων για εκλογικούς σκοπούς θεωρείται ως βασικό μέλημα για τη δημοκρατία της χώρας. Από μελέτη της κοινής γνώμης στις 6 μεγαλύτερες πόλεις, προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτή η χρήση των κρατικών πόρων είναι άδικη και επηρεάζει τα αποτελέσματα των εκλογών. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πολιτών άλλαξε την ψήφο του ή απείχε λόγω πιέσεων από τη δημόσια διοίκηση.
Η μελέτη της Οργάνωσης Qëndresa Civicare αποκάλυψε μια ευρεία αντίληψη για την κατάχρηση κρατικών πόρων για εκλογικούς σκοπούς, όπου η συντριπτική πλειοψηφία (84,5%) των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η χρήση κρατικών πόρων επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα των εκλογών και η πλειοψηφία των (66%) περιγράφουν αυτή τη συμπεριφορά ως άδικη και καταχρηστική.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (78%) ισχυρίστηκαν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για εκλογικούς σκοπούς, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς (57%) τόνισαν τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων σε προεκλογικές εκστρατείες, καθώς και (50-55% ) ) παρατήρησε τη χρήση δημόσιων πόρων, δημόσιων εγκαταστάσεων και υποδομών για δραστηριότητες προεκλογικής εκστρατείας.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Qendresa Gytare, Migen Qiraxhi, λέει για τη Φωνή της Αμερικής ότι «ακόμα και αυτή η μελέτη έδειξε ότι στην Αλβανία τα σύνορα μεταξύ κόμματος και κράτους έχουν παραβιαστεί και είναι πάντα όλο και πιο ασαφή, ειδικά στις προεκλογικές εκστρατείες. και ότι η διοίκηση χρησιμοποιείται συχνά στις εκλογές για να κρατήσει την εξουσία υπό την πίεση της διατήρησης του χώρου εργασίας, επομένως πρέπει να ενισχυθεί η παρακολούθηση και τα μέτρα για τον περιορισμό αυτού του ενοχλητικού για τη δημοκρατία φαινομένου».

Η έρευνα επεκτάθηκε στις 6 μεγαλύτερες πόλεις. Τίρανα, Δυρράχιο, Αυλώνα, Σκόδρα, Φίερ, Ελμπασάν με πάνω από το 80 τοις εκατό των κατοίκων ηλικίας 18-60 ετών και σχεδόν το 17 τοις εκατό άνω των 60 ετών.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των πολιτών που ερωτήθηκαν για αυτήν τη μελέτη (36%) ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν πιέσεις για να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο ή ένα κόμμα και ακόμη και το ένα τέταρτο (25%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι άλλαξε την ψήφο του. ή απείχαν από την ψηφοφορία λόγω πιέσεων της δημόσιας διοίκησης.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 67 τοις εκατό των πολιτών έχουν βιώσει ή ακούσει περιπτώσεις όπου δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να δείξουν πολιτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, από πίεση για συμμετοχή σε δραστηριότητες προεκλογικής εκστρατείας (49%), απειλές ότι θα χάσουν τη δουλειά τους στη χώρα τους (35%) , πιέσεις για υποβολή εκλογικών καταλόγων (33,5%), ακόμη και πιέσεις για φωτογράφιση συμμετέχοντας σε εκλογικές δραστηριότητες (27%).
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ένα τέταρτο των πολιτών (31%) δήλωσε ότι έγινε μάρτυρας της χρήσης κρατικών πόρων για εκλογικούς σκοπούς. Ενώ η συντριπτική τους πλειονότητα (82%) τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης των σωφρονιστικών μέτρων για την αποτροπή της χρήσης κρατικών πόρων κατά τις εκλογικές διαδικασίες.

Η χρήση κρατικών πόρων και δημόσιας διοίκησης κατά τις προεκλογικές εκστρατείες είναι μια από τις κύριες και συχνότερες παρατηρήσεις ντόπιων και ξένων παρατηρητών, ενώ τα μέτρα για τον περιορισμό της κρίνονται ανεπαρκή.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια