Η νέα κωλοτούμπα της Αθήνας στο θέμα των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία


(Συνέχεια από το προηγούμενο)

Τον δήθεν έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία θα τον χαρακτηρίζαμε απλά νέα κωλοτούμπα της Αθήνας. Η Αθήνα περνάει τώρα, από την ταύτιση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας με τον Φρέντυ Μπελέρη, όπου η Αθήνα, για τον Μπελέρη των συγκεκριμένων κύκλων, έβγαζε και έκρυβε το δάχτυλο απειλών κατά των ευρωπαϊκών προσδοκιών του Ράμα στο όνομα δήθεν της παραβίασης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού, περνάει λοιπόν, στην αναζήτηση χλοερών οδών στις σχέσεις με τα Τίρανα. Όπως στο προηγούμενο αναφέρθηκε, η εξέλιξη προϋποθέτει «την αναδίπλωση» Ράμα σε ότι αφορά την «παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού «με συγκεκριμένα μέτρα». (Πολιτική Κωμωδία)

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΤΕΣ
Κατά τις διαρροές στα ελληνικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πρόκειται για πετυχημένες διαπραγματεύσεις από μέρος της Αθήνας, με συνέπεια την «ανταπόκριση» των Τιράνων με συγκεκριμένα μέτρα. Όπως στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού, της χρήσης της μητρικής γλώσσας και ενδεχομένως, λένε, του περιουσιακού. Οι πηγές αυτές επικαλούνται κυρίως την ψήφιση από την κυβέρνηση Ράμα με τις αποφάσεις της 844 και 845 ημερ. 26-12-2024, των εφαρμοστικών διατάξεων που προβλέπονται στο νόμο 96/2017 για τις εννιά εθνικές μειονότητες στην Αλβανία του 2017.

Απάτη νούμερο 1 ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ, προβλεπόμενου στα άρθρα 6 και 10 νόμου 96/2017. Πρώτο. Για τα άρθρα αυτά ο νόμος δεν προβλέπει εφαρμοστικούς νόμους. (Άρα δεν υπήρχε έδαφος για διαπραγματεύσεις, άρα ψεύδονται, όσοι το επικαλούνται). Δεύτερο η εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων στην πράξη αφορούν κυρίως το νόμο για την απογραφή του πληθυσμού. Οι νομικές διατάξεις για την απογραφή του πληθυσμού του 2023 δεν προέβλεπαν κάποιους περιοριστικούς όρους, για τη δήλωση της εθνικότητας, της μητρικής γλώσσας, του θρησκεύματος. Ούτε για την παρουσίαση ληξιαρχικών εγγράφων με την αναγραφή της εθνικότητας, ούτε τον περιορισμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού μόνο σε μειονοτικές ζώνες, (όπως ισχυρίζονται στην Ελλάδα). Άλλο αν οι καταγραφείς δεν τα εφάρμοσαν και άλλο αν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων δεν διαμαρτυρήθηκαν σθεναρά. (Γιατί;!)
Από την άλλη, η Αλβανία αυθαιρέτως και όχι με νόμο, αναγνωρίζει μειονοτικές ζώνες, ενώ με την απόλυτη συγκατάθεση της Ελλάδας, η Αλβανία έχει καταργήσει την αναγραφή σε ληξιαρχικά έγγραφα της εθνικότητας, από το 2010-11. Το πρόβλημα εστιάζεται όλο στην ελληνική πλευρά, στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και την ηγεσία τους. Η αδιαφορία τους οδήγησε στο χαμηλότερο ιστορικά νούμερο των Ελλήνων στην Αλβανία. Μόλις 24 χιλιάδες, δλδ μικρότερο και από την απογραφή του 2011, όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε δηλώσει αποχή. Άρα για ποια ελληνική διαπραγματευτική επιτυχία μιλούμε;!

Απάτη νούμερο 2. Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ! Η σωστή ανάγνωση του αντίστοιχου εφαρμοστικού νόμου, 845 ημερ. 26-12-2024, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για κάποια θετική εξέλιξη. Όπως κακώς θεωρείται επιτυχία στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη προπολεμικές πραγματικότητες στην ίδια την Αλβανία (όπου το κράτος αναγνώριζε έγγραφα στη μητρική γλώσσα) , ή τις πραγματικότητες σε γειτονικές χώρες (όπου εθνικές γλώσσες μειονοτήτων αναγνωρίζονται και ως επίσημες κρατικές γλώσσες). Λέει ουσιαστικά η ρύθμιση αυτή ότι τα μέλη μιας εθνικής μειονότητας όταν με επίσημα στοιχεία απογραφής αποτελούν πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού μιας συγκεκριμένης τοπικής διοικητικής διαίρεσης, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στις δημοτικές αρχές για τη χρήση της μητρικής γλώσσας στην επίσημη επικοινωνία μόνο με τις δημοτικές αρχές τους. (Όχι με τις υπόλοιπες επίσημες κρατικές υπηρεσίες) (!!) Άρα τίποτε !!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.
Να πούμε ότι το σχέδιο αυτό εφαρμοστικού νόμου είχε παρουσιαστεί προς διαβούλευση και το 2019, όμως δεν προχώρησε διότι υπήρξε αντίδραση. Αναφέρομαι στην προσωπική γραπτή αντίδρασή μου στον τότε αρμόδιο Υπουργό και στην Πρεσβεία μας στα Τίρανα. Τώρα φαίνεται ότι η Αθήνα έδωσε την πλήρη συγκατάθεση στον εφαρμοστικό αυτό νόμο. Αν εφαρμοστεί, όπως αναφέρουν τα φιλοκυβερνητικά ελληνικά ΜΜΕ, θα επιφέρει περιοριστικές και ανώφελες καταστάσεις και σύγχυση στις σχέσεις ακόμα και των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιοχές που αποτελούν παραδοσιακά τον συμπαγή ελληνικό πληθυσμό . Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει εφαρμογή, σε καμιά άλλη περιοχή, εκτός από τις παραδοσιακές, διότι δεν θα υπάρξει επίσημη αναγνώριση ελληνικού πληθυσμού πάνω από το 20 τοις εκατό.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Ταυτόχρονα, πάντα αν εφαρμοστεί (διότι πρώτα απ΄όλα δεν θα υπάρξει ελληνικό μειονοτικό ενδιαφέρον), ο εφαρμοστικός αυτός νόμος θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις και εξελίξεις στο θέμα της παιδείας στη μητρική γλώσσα, για το οποίο θέμα δεν υπάρχουν ακόμα από τα Τίρανα εξαντλητικές νομικές ρυθμίσεις, παρά μόνο υπουργικές οδηγίες. Αλλά για το εκπαιδευτικό δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση διότι η Αθήνα θέλει πραχτικά να κλείσουν τα παραδοσιακά δημόσια ελληνικά μειονοτικά σχολεία για να τα αντικαταστήσει με ιδιωτικά. Δυστυχώς στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξουν καν Έλληνες μαθητές. Συνεπώς θα υπάρχουν αλβανικά σχολεία και στις περιοχές κάποτε με αμιγή ελληνικό πληθυσμό

Απάτη νούμερο 3. ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ. Σαρκαστική η ειρωνεία αναφορικά με την επιτυχία των ελληνικών διαπραγματεύσεων στο περιουσιακό. Ασφαλώς και δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη γραπτή ή και προφορική δέσμευση του Ράμα για το θέμα. Οι δικαστικές αποφάσεις, η νομιμοποίηση με διάφορους τρόπους (και με τη σύμπραξη Ελλήνων παραγόντων) όλων των παραβάσεων και υφαρπαγών των περιουσιών σε βάρος των Ελλήνων και η ισχύ πλέον της χρησικτησίας, η ισχύ των νόμων του 2015 για τις στρατηγικές επενδύσεις και του νόμου του 2020 που αναγνωρίζει γενικώς την υφιστάμενη κατάσταση στο περιουσιακό, οι δυσκολίες των Ελλήνων στην απόχτηση τίτλων ιδιοκτησίας, όπως και η τάση αυτών για να πουλήσουν τη γη τους και τις περιουσίες τους, (φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν εντελώς κάθε ακίνητη περιουσία), είναι η πραγματική εικόνα την οποία δεν μπορεί να τη συγκαλύψει καμιά φωνή, εφόσον πρώτα δεν μπορεί να την επιλύσει πλέον καμιά δύναμη. Οι φωνές έχουν απλώς παραπλανητικό χαρακτήρα.
Απάτη είναι και η πληροφορία που διοχετεύεται στην κοινή γνώμη, για μετακίνηση Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στα αλβανικά υποθηκοφυλακεία. (Έφερε ο Μπελέρης στη Χιμάρα τρεις Έλληνες εμπειρογνώμονες. Ετοίμασαν προς προσφυγή στα δικαστήρια πάνω από 70 φακέλους, αλλά εξαφανίστηκαν με το πρόσχημα ότι ο Ράμα "έλαβε αποφάσεις" που θα επέτρεπαν την καταγραφή στα υποθηκοφυλακεία τις περιουσίες των Ελλήνων. Αλλά τίποτε !

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΙΛΟΥΜΕ…;!!
Συνεπώς, οι «πετυχημένες» διαπραγματεύσεις της Αθήνας για τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας , αποτελούν πρόσχημα για διευκόλυνση του Ράμα. Αυτό διότι ο Ελληνισμός της Αλβανίας αποτελεί πρακτικά μια υπό διάλυση και ασήμαντη οντότητα, η οποία στην εγκατάλειψη της Αθήνας, επιλέγει περισσότερο ιδιωτικούς οδούς επιβίωσης, αδιαφορώντας για τα εθνικά και την Ελλάδα. Μάλιστα αντιδράει αρνητικά σε κάθε υπόδειξη της Αθήνας και όταν αυτή είναι σε εθνικό όφελός της. Η περίπτωση Μπελέρη τόνωσε ιδιαίτερα την δυσμενή αυτή κατάσταση. Φάνηκε ιδιαίτερα στη δυσκολία της Αθήνας να εντοπίσει συγκεκριμένα και ουσιαστικά δικαιώματα της Μειονότητας για να τα επικαλεστεί, η οποία σιωπηλά δείχνει ότι ενθαρρύνει την εξέλιξη αυτή, χωρίς να βιάζεται στη χαρά της!

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια