Η μετά Μπελέρη μέρα: Ηττημένοι και «νικητές»

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

ΜΠΕΛΕΡΗΣ, - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ
Αύριο μπαίνει τέλος στη ταλαιπωρία φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντυ Μπελέρη.
Αναμένεται απλώς η ανακοίνωση της ειλημμένης απόφασης του εφετείου του ειδικού δικαστηρίου Τιράνων, για μείωση της ποινής του σε σημείο που το πολύ μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου να είναι ελεύθερος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ. «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ» ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Από αύριο μπαίνει τέλος σε 15 μήνες διαδικασίας επιδείνωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Είναι η δεύτερη φορά μετά το 1994-95, σε ότι αφορά τα μεγέθη, που συμβαίνει το ίδιο. Διαφορετικά όμως από τότε με τους πέντε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αυτή τη φορά ο Φρέντυ Μπελέρης είναι σε προσωπικό επίπεδο ο μεγάλος κερδισμένος. Όχι απλώς γιατί κατάφερε να μπει στην ιστορία του μέλλοντος, αλλά θα ζήσει την πραγματικότητα της ευρωβουλής που ούτε στο όνειρο δεν τολμούσε. Ο μεγάλος χαμένος ο Ελληνισμός της Αλβανίας. (Θα το εξηγήσουμε πιο κάτω.)

Ο ΜΠΕΛΕΡΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΜ, ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο Μπελέρης ασφαλώς έχασε το δικαίωμα διεκδίκησης του αξιώματος του δημάρχου. Ισχύει αυτό και για κάθε εκλόγιμη θέση στο μέλλον. Από την άλλη το αξίωμα του ευρωβουλευτή δεν εμποδίζει, απεναντίας τον ενισχύει, για να διεκδικήσει τώρα την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο κρυφός πόλεμος τεσσάρων περίπου χρόνων για να τον εμποδίσει στην επιδίωξη αυτή, (που άφησε την ΟΜΟΝΟΙΑ με έκτοπο πρόεδρο) τώρα με την «νίκη του Μπελέρη», έσβησε και στον τομέα αυτό. Εκτός και αν ο κύκλος των υποστηρικτών του στην Ελλάδα δεν το θελήσουν από φόβο απομυθοποίησης του Μπελέρη και ταυτοποίησής του με τις εδώ σίγουρες αποτυχίες. Από την άλλη, η μέχρι τώρα πορεία έδειξε ότι αυτή η εθνική διάσταση δεν ενδιαφέρει διόλου τον κύκλο αυτό, που θέλει απλώς να κάνει τις δουλειές του και ο Μπελέρης είναι ο κατάλληλος. Δεν νοιάζεται εντούτοις πραγματικά, για τα εθνικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών ούτε η Ν. Δημοκρατία, ούτε τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα, ούτε και η επίσημη Αθήνα. Η φουσάτα τέλειωσε και μακάρι να διαψευστώ. Μιλάω λόγω εμπειρίας.

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ»
Οι υποστηρικτές Μπελέρη στην Ελλάδα κυρίως, θα θεωρήσουν το γεγονός αποφυλάκισης Μπελέρη, ως νίκη τους επί του Ράμα και επί του αλβανικού ανθελληνισμού. (Πολύ φτηνιάρικο όταν πρόκειται για διμερείς γειτονικές σχέσεις και ώριμη πολιτική και κυρίως όταν δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα, ή απλώς επικαλούνται για άλλους σκοπούς)
Το γεγονός μαρτυράει για μια ακόμα φορά ότι στην Ελλάδα, καταναλώνονται πολλές ενέργειες για τις εντυπώσεις και το θόρυβο και όχι για την ουσία. Στην ουσία δεν αποτελεί νίκη γι΄αυτούς η εκλογή Μπελέρη (απόδειξη ότι ο κομματικός μηχανισμός έκανε το θαύμα του με εθνικό μανδύα). Αποτελεί νίκη διότι όντως με τον Μπελέρη η Νέα Δημοκρατία ανάκοψε αισθητά την περεταίρω εκλογική της ήττα. Ταυτόχρονα όμως ενίσχυσε τη θέση της ακροδεξιάς πτέρυγας στο Κόμμα, που στο εξής θα έχει λόγο να επιβληθεί στον Πρωθυπουργό. Άρα, ενίσχυσε την ενδοκομματική, αντιπαράθεση.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ
Ο Ράμα ωστόσο είναι ο πραγματικός νικητής. Ξεφορτώνεται το Μπελέρη, τον εξάγει από Χιμάρρα που μπορεί να προκαλούσε πρόβλημα, στην Ελλάδα. Ο Ράμα επίσης πιστεύει ότι θα αποτελέσει ντροπή για την Ελλάδα στην Ευρωβουλή. Δεν είναι απλώς το ελλιπές σύνολο των προσόντων του για το αξίωμα αυτό, αλλά γιατί ο ίδιος, βάσει πληροφοριών που διαρρέει το περιβάλλον του, έχει προμηθεύσει τους σημαντικότερους ευρωπαίους, με ένα φάκελο που η Αθήνα δε θα μπορέσει ποτέ ούτε να τον αμφισβητήσει, ούτε να τον αγγίξει.
Με τον ίδιο φάκελο ο Ράμα δείχνει ότι θα κρατάει την υπόθεση Μπελέρη ως άσο στο μανίκι του για να εκβιάζει όποτε θέλει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελλάδα. Γνωρίζει επίσης, ότι τέτοιοι φάκελοι δεν βγαίνουν ποτέ στη δημοσιότητα, αλλά ούτε εξαφανίζονται. Απλώς παίρνουν την μορφή του μύθου για να αξιοποιούνται αναλόγως. Στην Αλβανία υπάρχει πλούσια εμπειρία προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ο Ράμα γνωρίζει ότι η Αθήνα θα σεβαστεί την παράδοση. Όπως κάθε φορά στην ιστορία των ελληνοαλβανικών σχέσεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τουλάχιστον, κάθε φορά, μετά από κάποια ψύχρα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η Ελλάδα θα πάρει την πρωτοβουλία για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών, που την θέτει σε μια κάπως υποτελή θέση. Το επιβεβαιώνει αυτό η ιστορική εμπειρία. Συνεπώς, μετά και τη νέα ελληνική υπόκλιση για βελτίωση των σχέσεων, εκείνες θα ανέλθουν στο επίπεδο της ρήσης «Μεγάλα λόγια να αγαπιόμαστε». Έτσι, αναμένεται ότι το μεγάλο αγκάθι της Αθήνας, η ΑΟΖ, θα βρει θέση στις ελληνικές καλένδες. Γιατί έτσι ορίζει ο μεγάλος αδερφός του Ράμα. Και το μετά το ψύχος κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τον βολεύει.
Ο Ράμα καταλαβαίνει ότι η ιδέα του στο Γαλάτσι για την ενίσχυση της αλβανικής ταυτότητας μεταξύ των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα καλλιεργείται μέσω του «εποικοδομητικού μίσους», που είναι ο ανθελληνισμός. Η αλβανική αυτή σύμπνοια μπορεί να οδηγήσει και στην αναμενόμενη ίδρυση αλβανικού πολιτικού φορέα στην Ελλάδα και διεκδίκηση άλλων εθνικών δικαιωμάτων εδώ.

Από την άλλη , στα γνωστά παλιά προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τα οποία η Ελλάδα με θέρμη θέλει να τα λύσει με όποιο εθνικό κόστος, αλλά τα Τίρανα τα θέλουν εκκρεμή για πολιτικό και εθνικό όφελος, τώρα θα προστεθεί και η υπόθεση Μπελέρη, η οποία δυστυχώς, ξεκινώντας από τα αλβανικά κανάλια έχει πολλαπλές πτυχές, πέρα από την κατηγορία για εκλογική διαφθορά.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ. ΑΠΟ ΖΕΣΤΗ ΣΕ ΠΑΓΟ
Ο άμεσα χαμένος είναι ο Ελληνισμός της Αλβανίας, στο όνομα των δικαιωμάτων του οποίου καλλιεργήθηκε ο μύθος Μπελέρη. Η πρόσφατη ιστορία διδάσκει ότι για τα δικαιώματα αυτά υπάρχει το γνωστό ψυγείο, μέχρι την επόμενη ανάγκη εξόδου τους απ΄ εκεί. Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες που έχουν απομείνει εδώ, θα χρειαστεί ξανά να ανασκουμπωθούν από μόνοι τους στην εξασφάλιση του ζην τους, ψάχνοντας για στήριγμα τον Αλβανό του και βλέποντας την ελληνικότητά του ως μέσω για κάποια προνόμια στην Ελλάδα.
Ο Μπελέρης, έχει ήδη στήσει την ομάδα του, τα γραφεία του, τους σωματοφύλακές του. Αυτοί που τον περιβάλλουν όμως, είναι σίγουρο ότι στο όνομα των δικαιωμάτων της Ε.Ε. Μειονότητας στην Αλβανία, θα συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές τους με βάση τον κώδικα των δικών τους «εθνικών» αγώνων.

ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια