Μετά το Γαλάτσι στη Χιμάρα...Η ελληνική σιωπή στα μηνύματα Ράμα

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Ο ΡΑΜΑ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ…. ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Την προηγούμενη βδομάδα και μόλις δύο μέρες πριν από τη δίκη στο εφετείο του ειδικού δικαστηρίου Τιράνων του Φρέντυ Μπελέρη, ο Ράμα επισκέφτηκε τη Χιμάρα για να μοιράσει ο ίδιος προσωπικά 437 τίτλους ιδιοκτησίας για κληρονομημένες κατοικίες σε κατοίκους της και υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα δοθούν άλλες τέσσερις χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας, επίσης στη Χιμάρα. Λογικά, θα αναμενόταν σκληρές αντιδράσεις. Μετά το Γαλάτσι -Αθήνα, ο Ράμα τολμάει να επισκεφθεί την ηρωική Χιμάρα! Δεν συνέβη όμως τίποτε! Και όχι μόνο την ώρα της επίσκεψης, αλλά ούτε μετά!

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑ ΡΑΜΑ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ!
Εκμεταλλευόμενος την ανοιχτή πληγή στη Χιμάρα στο ιδιοκτησιακό, ο Ράμα πέρασε τα δικά του μηνύματα, με αποδέκτες στην Ελλάδα, στην Αλβανία, αλλά και στο διεθνή παράγοντα. Το βασικό μήνυμα του Ράμα στους Χιμαραίους ήταν: Θα σας βοηθήσουμε να ξεπουλήσετε με τα χέρια σας μέχρι τέλος τη Χιμάρα. Με τα νέα μέτρα δε θα επωφεληθούν μόνο μερικοί παράνομα και για πολλά λεφτά, όπως μέχρι τώρα. Θα επωφεληθούν όλοι, με νόμιμο τρόπο αλλά … με λιγότερα χρήματα. (Δλδ θα αυξηθεί η προσφορά σε ακίνητα με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή πώλησης). Και έτσι, μόνοι σας θα απαλλάξετε τη Χιμάρα από τον Ελληνισμό. Είπε εμμέσως πλην σαφώς ο Ράμα.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ.

Η έλλειψη ουσιαστικών αντιδράσεων μαρτυράει ότι το μήνυμα ελήφθη απ΄όλους, ειρηνικά και ευπρόσδεκτα και ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ούτε κάποια σοβαρή ανάλυση ακολούθησε. Από ελληνικής πλευράς αναλώθηκαν τα γνωστά φτηνιάρικα κλισέ με το νεότερο: την Μπελεροποίηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, το «ελληνικό ενδιαφέρον» για τη λειτουργία του αλβανικού κράτους δικαίου, στο όνομα δήθεν της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και της «ενότητάς της».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΡΑΜΑ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ.
Δεν έκανε καμιά μνεία στον προφυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντυ Μπελέρη, ούτε για το μέλλον του δήμου Χιμάρας. Απέφυγε να μιλήσει για Έλληνες, ή για εθνική ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα. Άφησε ανοιχτά να εννοηθεί ότι η Χιμάρα αποτελεί κορυφαία αλβανική περιοχή και ότι στις φλέβες του ρέει τέτοιο αίμα (αλβανικό). Αποδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων στο περιουσιακό στη Χιμάρα, αλλά, κατ΄ εκείνον, είναι παρόμοια με τα προβλήματα στο ιδιοκτησιακό σε όλη τη χώρα. Για να αποφύγει τις ευθύνες του και της κυβέρνησής του στην καταστρατήγηση των περιουσιών στη Χιμάρα, αποκάλυψε τη λογική λειτουργίας του μηχανισμού αλλοίωσης και υφαρπαγής των περιουσιών στη Χιμάρα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους ίδιους τους Χιμαραίους, (τοπικούς άρχοντες και πολιτικούς), ή σε κάποιους Χιμαραίους, οι οποίοι προσυμφωνούσαν «με ολιγάρχες», οι οποίοι τους εξασφάλιζαν «τίτλους» ιδιοκτησίας από το κράτος, αλλά και για περιουσίες που δεν τους ανήκαν, (προκαλώντας οικογενειακές και κοινοτικές αντιπαραθέσεις και τριβές) και μετά τις πουλούσαν με βάση τα προσυμφωνηθέντα. Αυτό που ο Ράμα είπε πώληση με πολλά χρήματα και λεφτά με τον τορβά.

Ο ΝΕΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ (ΠΩΛΗΣΗΣ)
Προβλέπει τη συνεπή νομιμοποίηση με κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας στους Χιμαραίους. Θα προηγηθούν οι κατοικίες. Διάβασε: θα αφαιρεθούν οι στέγες (!), δλδ θα ακολουθήσει η πώλησή τους, στην προσφορά του μαύρου χρήματος. Που σημαίνει ότι θα επωφεληθούν όλοι και όχι μερικοί.
Το τρεντ πώλησης των περιουσιών από τους Έλληνες στην Αλβανία αποτελεί τη λύση, την απαλλαγή από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει ο τόπος και έναν τρόπο εξασφάλισης κάποιων χρημάτων προς επιβίωση. (Οι ίδιες πραχτικές που βλέπουμε σε ταινίες)
Ως μπούσουλας είναι η πραχτική των Δρυμάδων. Γνωστή εταιρία (ελληνικής προέλευσης) ενδιαφέρθηκε για την νομιμοποίηση των παραδοσιακών κατοικιών Ελλήνων Δρυμαδιοτών. Στη συνέχεια δωροδοκήθηκαν για να επιτρέψουν την αναστήλωση σε τουριστικά πρότυπα με «κρατικά» χρήματα με την προϋπόθεση ότι θα τα πουλούσαν αναστηλωμένα σε τρίτους με πολλά λεφτά! Με αποτέλεσμα, οι Ελληνικοί Δρυμάδες ανήκουν σήμερα πλέον στην Ιστορία!

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ
Ξεκινώντας από το κλίμα που καλλιεργήθηκε τελευταία στην Ελλάδα, κατά του Ράμα, θα ανέμενε κανείς, σκληρές αντιδράσεις εναντίον του. Υπήρξαν δυστυχώς κάποιες ελάχιστες φωνές που αντιμετωπίστηκαν ως μαρούλια από το Ράμα. Η επίσημη αντίδραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τη σχετική της δήλωση, επιβεβαιώνει ότι πλέον αποτελεί ένα προπαγανδιστικό μοχλό για λογαριασμό των όσων προσπαθούν να υπερασπιστούν τα στενά συμφέροντά τους, κρατώντας ζωντανό το θέμα Μπελέρη. Ότι η επιδείνωση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων προήλθε από μια θύελλα στο ποτήρι, που επιτρέπει στο Ράμα να πετύχει τους στόχους του. Ότι η ελληνική αντιμετώπιση της επίσκεψης Ράμα στη Χιμάρα και των σημαντικών και για λογαριασμό του είπε, αποτελεί τη συνέχεια των ρηχών, ανεύθυνων, ανεδαφικών και πρόχειρων χειρισμών, όσον αφορά την εξωτερική εθνική πολιτική προς την Αλβανία και κατεξοχήν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

ΤΑ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΑΚΡΑ.
Θα ήταν τραγικό αλλά παρήγορο αν όντως στην Αθήνα δεν μπορούν να διαβάσουν τον Ράμα στην εθνική του στρατηγική που εκδηλώνεται μέσω του αλβανικού ανθελληνισμού. Η εικόνα που δημιουργείται δηλώνει ότι πρόκειται για δύο άκρα που συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά στο ότι εκπροσωπεί ο Ράμα και πληρώνει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Μάλιστα η συμφωνία είναι πιο επιτυχημένη όταν τα δύο αυτά άκρα συγκρούονται μεταξύ τους όπως, στην προκειμένη περίπτωση. Η ελληνική «άγνοια», καλλιεργεί την επιπόλαια «αντίδραση για αντίδραση» και λειτουργεί παραπλανητικά. Από την μια δημιουργεί προϋποθέσεις ελεύθερου πεδίου δράσης στο Ράμα. Από την άλλη επιτρέπει «στους πρωταγωνιστές του Βορειοηπειρωτικού Πατριωτισμού» να καλύπτουν τα νότα τους, να κρύβουν τις ενοχές τους και να απαλλάσσονται των ευθυνών τους. (Κλασική περίπτωση η σχετική δήλωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, γραμμένη και αυτή τη φορά σε κάποιο γραφείο «ελληνικών συμφερόντων».) Η δημιουργηθείσα κατάσταση μπορεί να ερμηνευτεί άμεσα ότι γνωρίζουν καλά το προδιαγραμμένο τέλος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, βιάζονται να εξυπηρετήσουν αυτή την εξέλιξη, δλδ την άμεση απαλλαγή από το εθνικό αυτό θέμα, επιλέγοντας ηρωική εθνική έξοδο που επιτρέπει την ικανοποίηση των δικών τους στενών συμφερόντων.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια