Οι Χρυσαυγίτες και η ανορθογραφία




Όλοι έχουν παρατηρήσει και πολλοί έχουν σχολιάσει την σχέση της χρυσής αυγής με την ορθογραφία. Πρόκειται για σχέση παθιασμένου έρωτα, αφού οι χρυσαυγίτες δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν καθημερινά ερωτικές πράξεις στην γραμματική, την ορθογραφία και το συντακτικό. Η συνήθεια αυτή των φασιστών αντιμετωπίζεται συχνά με χλεύη από όλους εμάς. Χρησιμεύει ως μια απάντηση στο ποιόν τους, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους. Είναι απαραίτητη για να ολοκληρώσει την εικόνα που έχουμε για τον Χρυσαυγίτη, αυτή του ανθρωπόμορφου κτήνους που μπορεί να εκστομίζει περιστασιακά ένα «ουγκ» και δυσκολεύεται να γράψει ακόμα και το όνομά του. Ίσως όμως δεν έχουμε πιάσει ακόμα την ουσία του νοήματος της ανορθογραφίας της ΧΑ. Ίσως αυτή να μην οφείλεται σε ανικανότητα ή άγνοια της ορθής γραφής.

Σε καμία περίπτωση δεν θα υποστήριζα ότι οι χρυσαυγίτες είναι τέρατα μόρφωσης. Στην συντριπτική της πλειοψηφία  η ναζιστική οργάνωση που έγινε κόμμα απαρτίζεται από μπράβους της νύχτας, αποτυχημένους πυγμάχους και περιθωριακούς τύπους που ερεθίζονται με την ιδέα της ανωτερότητας της φυλής και εκστασιάζονται όταν χτυπούν ανυπεράσπιστους φουκαράδες. Το καταλαβαίνεις και από τον τρόπο που μιλάνε ότι έχουν τσακωθεί με την παιδεία και τον πολιτισμό, οπότε δεν έχεις και προσδοκίες σωστής γραφής. Αλλά ούτε καν τα βασικά;

Τείνω στο συμπέρασμα ότι η ανορθογραφία της (επίσημης κυρίως) ΧΑ δεν είναι «αθώα». Γίνεται σκόπιμα και έχω τρία επιχειρήματα να στηρίξω την άποψη μου.
Πρώτον, η ανορθογραφία είναι υπερβολική. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά γράφουμε και μια λέξη σωστά. Έστω και κατά λάθος βρε αδερφέ.

Δεύτερον, έχουν ήδη βρει το επιχείρημα: πηγαίναμε στα ‘αριστεροκρατούμενα’ ‘θολοκουλτουριάρικα’ σχολεία και αυτά ήταν τόσο άχρηστα που δεν μας έμαθαν να γράφουμε σωστά. Είμαστε και παιδιά του λαού και όχι της ‘γραμματιζούμενης’ αστικής τάξης. Μάλιστα το επιχείρημα αυτό είναι ήδη έτοιμο.

Τρίτον, η ΧΑ αυτό που κάνει μέχρι τώρα είναι να προσπαθεί να μπολιάσει την επιχειρηματολογία της με αυτή του απλού λαού. Το ίδιο κάνει και με την ορθογραφία. Για παράδειγμα το ‘προδότες πολιτικοί’ και οι κρεμάλες δεν αποτέλεσαν απαραίτητα εφεύρεση της ΧΑ. Αυτή το βρήκε έτοιμο και το ενέταξε (άλλο που δεν ήθελε) στο πολιτικό της οπλοστάσιο ώστε να μιλήσει στην γλώσσα του απλού απογοητευμένου ανθρώπου, να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι αυτή τον εκφράζει. Αφού δεν λέει ο ίδιος ο λαός ότι πρέπει να γίνει ένα νέο ολοκαύτωμα ας πούμε εμείς αυτό που θέλει να ακούσει, ώστε να μας δει με καλό μάτι. Αφού δεν γίνεσαι εσύ ναζιστής θα γίνουμε εμείς αυτό που θέλεις, και πριν καλά-καλά το καταλάβεις θα έχεις γίνει σαν τα μούτρα μας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην ορθογραφία. Η ΧΑ προσπαθεί να γράψει όπως γράφει ο λαός. Και αν πιστεύετε ότι ο λαός κατέχει από ορθογραφία πλανιέστε πλάνην οικτρά. Ρωτήστε κανέναν εκπαιδευτικό που βάζει κολλύριο πριν διορθώσει γραπτά ή κανέναν υπάλληλο σε ΚΕΠ να σας πει τι γράφουν οι υπεύθυνες δηλώσεις. Βλέπεις κάποιες λέξεις να είναι τόσο κακοποιημένες που νομίζεις ότι έχουν γραφεί σε άλλη γλώσσα!
Σαφώς και δεν πιστεύω ότι οι χρυσαυγίτες είναι καλλιεργημένοι τόσο ώστε να μπορούν να γράψουν σωστά ακόμα και τις λέξεις που χρησιμοποιούν καθημερινά. Όμως υπάρχει και αυτή η κόκκινη γραμμούλα του word που χτυπάει στο μάτι σε κάθε λάθος που αποκλείεται να μην την έχουν προσέξει.

Σχόλια