Σε αδιέξοδο το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα της Αλβανίας

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις όσον αφορά την πολιτική για τις συντάξεις , λέει η Παγκόσμια Τράπεζα . Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Αλβανίας έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων θεμάτων, και των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών . Ο πληθυσμός γηράσκει. Ακόμη και τώρα, που η Αλβανία έχει ακόμη νεαρό, σε ηλικία, πληθυσμό, τα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, γεγονός που θα αφήσει τους σημερινούς νέους στον κίνδυνο της φτώχειας στα γηρατειά. Ως εκ τούτου, οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να προστατέψουν την τρέχουσα αλλά και τις μελλοντικές γενεές.

Οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να αντιδράσουν στα επιδεινούμενα δημογραφικά στοιχεία με τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους. Οι μεταρρυθμίσεις εντοπίζονται σε τρεις βασικούς τομείς.

Πρώτον , οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης . Χώρες όπως το Μαυροβούνιο , Πολωνία, Ελλάδα , Ιταλία , και Ισπανία αύξησαν πρόσφατα την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνεται επίσης στην Αλβανία .

Δεύτερον , οι χώρες σε μεταβατικό στάδιο προσπαθούν να αυξήσουν τη συμμετοχή στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά την παραγωγική ηλικία. Ωστόσο, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν αυξάνεται αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον κάποιοι ηλικιωμένοι να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας . Ως εκ τούτου, οι διάφορες χώρες συζητούν τη θέσπιση κοινωνικών συντάξεων .

Και τρίτον , οι χώρες αυτές προσπαθούν επίσης να αξιολογήσουν τον καλύτερο τρόπο για να παράσχουν επαρκή , αλλά και προσιτές για την οικονομία τους, συντάξεις .

Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος , συντελέστηκε σημαντικό ερευνητικό έργο από την κυβέρνηση και τους ακαδημαϊκούς στην Αλβανία . Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει παράσχει τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών , κάνοντας παράλληλα και τις αναλυτικές εργασίες που διεξάγονται σε αυτόν τον τομέα .

Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια