Γιατί η έδρα του Δήμου Φοινικαίων πρέπει να παραμείνει στο Φοινίκι

Χθες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φοινικαιων στο Αλυκο. Αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο να κάνει μια ενημέρωση για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Ριζά.

Ευχαρίστησα το Δήμαρχο για την μεγάλη κοινητοποιηση και το συντονισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είναι γεγονός ότι η κινητοποίηση και ο συντονισμός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν πρωτοφανής
.
Πριν αρχίσει να συζητείται η ημερησία διάταξη και έχοντας γνώση για τις Προθέσεις του Δημάρχου, ζήτησα το λόγο και ρώτησα τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για ποιο λόγο η συνεδρίαση γίνεται στο Αλυκο.  Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε ότι έτσι θα γίνεται στο εξής, οι συνεδριάσεις θα γίνονται εκ περιτροπής στα κέντρα των πρώην επαρχιών. Στην επόμενη ερώτηση μου, τότε πείτε μας από τώρα που θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση, παρενέβη ο Δήμαρχος Λεωνίδας Χρηστου και είπε ότι οι συνεδριάσεις θα γίνονται στο Αλυκο και εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα του Δήμου Φοινικαιων στο Αλυκο. Σε αυτό το σημείο παρενέβη και ένας σύμβουλος σε υποστήριξη του Δημάρχου με το επιχείρημα ότι εκεί στο Φοινίκη κάνει ζέστη, εδώ στο Αλυκο φυσάει, αναπνέουμε καλύτερα.

Βλέποντας ότι ο Δήμαρχος μας βάζει προ τετελεσμένων και μην έχοντας ρωτήσει απολύτως κανέναν και δεν εννοώ μόνο τους Δημοτικούς Συμβούλους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα ποιον συμβουλεύεται ο Δήμαρχος Λεωνίδας Χρηστου; Η λειτουργεί με τη λογική εγώ κάνω κουμάντο στο μαγαζί;

Θεωρώ ότι το ζήτημα είναι σοβαρό.
Δρομολογούμε κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να έχουν ισχύ 30-ετιας (25 χρόνια λειτούργησαν οι προηγούμενες επαρχίες). Και δε μπορεί να διαχειριζονται τόσο επιπόλαια.
Είναι λίγος ο Δήμαρχος να αποφασίσει από μόνος του. Ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι λίγο. Θεωρώ ότι σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να συμμετέχουν οσο περισσότεροι διανοούμενοι του τόπου.

Ο νέος Δήμος Φοινικαιων πρέπει να στηθεί με όραμα και όχι με μίζερη λογική και νοοτροπία. Όταν στηνεις κάτι που θα διαρκέσει δεκαετίες, τότε δε χωράει η μίζερη λογική δεν έχω γραφεία. Και εάν δεν έχεις γραφεία να τα φτιάξεις. Ούτε η μίζερη λογική δεν έχω χώρο να φτιάξω Δημαρχείο. Τη σήμερον ήμερα, γης και πωλείται και αγοράζεται και απαλλοτρειώσεις γίνονται. Και βοήθεια μπορείς να ζητήσεις.

Ο νέος Δήμος πρέπει να προσφέρει ασφάλεια  στους δημότες και να τους δείξει ότι έχουν μέλλον εδώ. Και ασφάλεια και μέλλον προσφερεις στους Δημότες όταν έχεις όραμα να φτιάξεις ένα κάλο σχολείο που να μη διδάσκουν αγράμματοι δάσκαλοι , ούτως ώστε όταν έρχεται η ώρα να πάνε σχολείο τα παιδάκια, να μη λένε οι γονείς θα μεταφέρω την οικογένεια στην Ελλάδα λόγω σχολείου. Ασφάλεια και μέλλον προσφερεις όταν φτιάχνεις χώρους για τις δραστηριοτητες αυτών των παιδιών. Ασφάλεια προσφέρεις όταν είσαι αρωγός στις προσπάθειες των κοινοτήτων στις δικαστικές περιπέτειες για τα περιουσιακά. Ασφάλεια προσφέρεις όταν  συντηρείς και φτιάχνεις το κατά δύναμη τους δρόμους και όταν τους εξασφαλίζεις συνεχές  ηλεκτρικό ρεύμα. Ασφάλεια προσφέρεις όταν οι δημότες ξέρουν ότι θα συναντήσουν υπάλληλους του Δήμου, ικανούς και με διάθεση να  τους λύσουν τα προβλήματα και όχι υπάλληλους άσχετους, τοποθετημένοι  κομματικά και με ελάχιστη σχέση με τον τόπο.

Παρακάτω εκθέτω την προσωπική μου άποψη γιατί η έδρα του Δήμου Φοινίκης πρέπει να παραμείνει στο Φοινικι και να μη μεταφερθεί σε κάποιο κατσικοχωρι:

1- Είναι  το ιστορικότερο  και συνάμα διαχρονικό κέντρο της Μειονότητας (μια εικόνα χίλιες λέξεις λέει κάποιο ρητό).
2- Είναι το χωριό της περιοχής με το μεγαλύτερο πληθυσμό και θα μπορούσε με λίγη προσπάθεια να μετατραπεί και να αναγνωριστεί ως αστικό κέντρο.
3- Είναι συγκοινωνιακός κόμβος, περνάει η Εθνική Οδός Αγ. Σαράντα-Τίρανα (μέσω Σκερφίτσας),  Αγ. Σαράντα- Δέλβινο, Αγ. Σαράντα-Αργυρόκαστρο, Μαυρομάτι-Αγ. Σαράντα.
4- Είναι κοντά σε όλη τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής , Αγ. Σαράντα και Δελβίνου.
5- Εάν κατασκευαστεί αεροδρόμιο, σε αυτό το χώρο θα κατασκευαστεί (Βρυώνι).
6- Θα μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τον Ελληνισμό στους όμορους Δήμους.
7- Θα εμποδίζει την πληθυσμιακή αλλοίωση της μειονοτικής ζώνης. 
8- Η διανόηση της Μειονότητας, η οποία ως επί τω πλείστον διαβιεί στην πόλη των Αγ. Σαράντα, θα μπορούσε να συμμετέχει ποιο ενεργά στα τεκταινόμενα και στις Υπηρεσίες του Δήμου.
9- Εξυπηρετείτε καλύτερα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
10- Σε πιθανή μελλοντική συγχώνευση Δήμων θα μπορεί να διατηρήσει την έδρα του Δήμου.
11- Επειδή κάποιοι μεγαλόψυχοι θα φέρουν ως αντίλογο τις αποστάσεις, θα κλάψουν το χάλι των παππούδων στο Καροκι και την Ανω Λεσινιτσα, τους λέω ότι δεν είμαστε στο 1935 που και τότε οι παππούδες μας πήγαιναν κάθε Κυριακη στο παζάρι του Δελβινου. Οι αποστάσεις πλέον έχουν μικρύνει και συγκοινωνία υπάρχει. Και είναι στις υποχρεώσεις του Δήμου να βρει λύσεις όπου υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Και εσωτερική συγκοινωνία στα χωριά του Δήμου που δεν έχουν, να τοποθετηθεί, και οι δρόμοι να συντηρούνται καλά και σιγά-σιγά να φτιάχνονται .



    Αλέξης Παντος 
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φοινίκης

Σχόλια

  1. Αλέξη παιδί από τι Διβρη συζητάμε ακόμα ανάμεσα Αλυκου και Φοίνικη όχι ρε Αλέξη Αγία Σοφία μόνο. Να πηγαίνει στου Αγίους Σαράντα ποια πού μένετε όλοι σας εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών