Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου


Παράδοση έχει γίνει πλέον στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου να τιμάται όπως εξ άλλου ταιριάζει η μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών. Έτσι και σήμερα, Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, στον ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου. Πιστοί απ’ την ενορία, εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι επίσης διδάσκαλοι του χώρου, κυρίως όμως νέοι και νέες καθώς και μικρότερα παιδιά που φοιτούν στα εκπαιδευτήρια που έχει ιδρύσει και συντηρεί στην περιοχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος πλημμύρισαν το Ναό στην λατρευτικοί σύναξη αλλά έδωσαν και μοναδική ατμόσφαιρα στο όλο περιβάλλον με τη νεανική χαρά και ενθουσιασμό.

Στο κήρυγμα της ημέρας ο αρχιμανδρίτης Ελευθέριος αναφέρθηκε τόσο στο πρόσωπο των τιμωμένων Αγίων Τριών Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου αλλά και την διαχρονική τους διδασκαλία περί της αξίας της χριστιανικής διαπαιδαγώγησης των νέων. Ήθος και αφοσίωση στην πίστη δίδαξαν οι Τρεις Ιεράρχες και μέσα στο μοναδικό περιβάλλον εκπαίδευσης που ο Αρχιεπίσκοπος έχει διασφαλίσει κατά το δικό τους παράδειγμα για δεκάδες νέους και παιδιά είναι μια μοναδική ευκαιρία ο καθένας μας να αναλογιστεί κατά πόσο είμαστε συνεπείς στο δίδαγμα των Τριών Ιεραρχών, ανέφερε ο π. Ελευθέριος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος τέλεσε επίσης Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως ιερέων και εκπαιδευτικών που διώχθηκαν για την αφοσίωση τους στην πίστη και τη διδασκαλία των χριστιανικών γραμμάτων την σκοτεινή περίοδο του κομουνιστικού καθεστώτος.

Στην αίθουσα του παρακείμενου εκπαιδευτικού συγκροτήματος, έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ακολούθησε μαθητική γιορτή. Ο θεολόγος κ. Ιωάννης Καραμήτρος, συνεργάτης της Μητροπόλεως κράτησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας αναφερόμενος εκτενώς στην κατά Χριστώ ζωή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, στο πλούσιο έργο τους που πήγαζε και ενισχύονταν στη χριστιανική αγάπη και επίσης στις θυσίες τους για την Ορθόδοξη πίστη.

Οι μαθητές παρουσίασαν στην κατάμεστη αίθουσα πρόγραμμα που είχαν προετοιμάσει για την Γιορτή των Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και Χριστιανικών Γραμμάτων. Ύμνους βυζαντινούς απ’ τη χορωδία του Εκκλησιαστικού Λυκείου, τραγούδια και απαγγελίες απ’ το Κολλέγιο Πνοή Αγάπης στο Μεσοπόταμο, όμορφα ποιηματάκια απ’ τα νήπια του Παιδικού Σταθμού στη Δερβιτσάνη, τραγούδια απ’ το Εννιάχρονο «Πνοή Αγάπης» στο Αργυρόκαστρο και επίσης ένα όμορφο θεατρικό με θέμα το φιλανθρωπικό έργο του Αγίου Βασιλείου απ’ τις νεανίδες του Οικοτροφείου Θηλέων «Θεοτόκος – Άνθος του Αμάραντον» στους Βουλιαράτες.

Οι μαθητές με την πρόοδο τους όπως την απέδειξαν και ενώπιο των εκπαιδευτικών και του Μητροπολίτη στέλνουν έτσι τα πιο εγκάρδια αισθήματα ευγνωμοσύνης για τον Αρχιεπίσκοπο που με θυσίες πολλές και κόπους τους διασφαλίζει συνθήκες να γνωρίσουν πραγματικά το βάθος της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών και εν γένει το θησαυρό  της αλήθειας της πίστης μας όπως η Εκκλησία τη διακηρύττει.

tachydromos.org

Σχόλια